Artikel opslaan

Ontwikkel een Plan B

Tijdens een recessie laten we ons grotendeels ongelukkig maken vanwege angst. Het zou in deze woelige tijden namelijk kunnen gebeuren dat je je baan kwijtraakt, of erger, een langere tijd werkloos blijft.

Ga bij jezelf na wat in jouw situatie het ergste is wat er kan gebeuren tijdens de recessie. Bedenk vervolgens oplossingen, of een plan B voor deze gebeurtenis. Wat is je plan zodra je plotseling op straat komt te staan? Werk een klein draaiboek voor jezelf uit dat je er zo bij zou kunnen pakken mocht het echt zo ver komen.

Niemand zegt dat je plan B ooit nodig zult hebben, of dat je het in deze vorm uit zult voeren. Waar het om draait is het beschermen van je geluk. En met een plan B op zak voel je je vrijer en minder angstig, en dus gelukkiger.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ontwikkel een Plan C

Voor een nog sterker gevoel van zekerheid kun je een plan C ontwikkelen. Stel je eens voor dat je bijvoorbeeld op straat gezet wordt. En stel dat je plan B niet werkt. Wat doe je dan?

Als je als ondernemer failliet gaat kan je plan B zijn om een baan te zoeken in dezelfde sector. Als je daar geen baan kunt vinden kan plan C zijn om een baan te zoeken buiten je sector. Wellicht is plan D om je levenswijze terug te schroeven en desnoods te verhuizen.

Het ontwikkelen van noodplannen geeft je een gevoel van zekerheid en controle. Mocht je plotseling ontslagen worden, dan heb je er al eens over nagedacht en weet je wat je te doen staat.

Word minder materialistisch

Als het economisch goed gaat hechten we steeds meer waarde aan onze spullen. Veel mensen gaan zelfs geloven dat hun geluk wordt bepaald door de spullen die ze kunnen kopen, en dat minder geld automatisch minder gelukkig maakt.

Diep van binnen weten we allemaal dat spullen niet gelukkig maken. Je kunt een prachtig huis hebben met zwembad en jacuzzi, maar toch diep ongelukkig zijn. Door je materialistische gevoelens te verlagen word je minder afhankelijk van deze spullen en dus ook van de neergaande economie. Lees ook ‘Jouw Redding in de Recessie: Versla Materialisme‘.

Besef dat geld niet direct gelukkig maakt

Net als spullen zorgt ook geld niet voor een groter geluksgevoel op de lange termijn. Als je nu 10 miljoen zou winnen voel je je over een jaar nog net zo gelukkig als nu, dat blijkt keer op keer uit onderzoek.

Geld kan wel ongelukkig maken als je er echt te weinig van hebt om rond te komen. Als je echter beseft dat je geluk niet afhankelijk is van spullen en geld kun je met minder moeite meeschalen met je inkomen. Lees ook ‘Antwoord op de Vraag: Maakt Geld Gelukkig?
‘.

Focus je op wat echt belangrijk is

Ons leven draait niet om geld, spullen en dingen. Ons leven draait om mensen. Je kunt leven met weinig spullen als je wordt omringd door liefde. Je kunt echter niet leven met veel spullen zonder liefde om je heen. We hebben andere mensen nodig om ons gelukkig te voelen.

Door je te focussen op de mensen van wie je houdt bescherm je je geluk. De liefde die je geeft en ontvangt maakt je namelijk gelukkig. Je familie, je gezin en je vrienden verdwijnen niet als het economisch tegen zit en je kunt ook van ze genieten als je het financiëel moeilijk krijgt. Dit is de reden waarom mensen nader tot elkaar komen in moeilijke tijden, en juist individualiseren in voorspoed. De mooiste dingen in het leven zijn gratis. Door te investeren in relaties in plaats van spullen kun je je geluksgevoel als het ware ‘verzekeren’! Lees ook ‘3 Tips Voor een Meer Hechte Familie‘.

Laat je zorgen los

Zorgen kunnen je onnodig ongelukkig maken. Door je zorgen onder controle te krijgen kun je je geluk behouden, ook al kunnen er misschien vervelende dingen gebeuren. Jezelf zorgen maken is in de meeste gevallen namelijk anticiperen op een mogelijke toekomst, zonder er echt constructief mee om te gaan. Je gevoelens zijn vaak irrationeel maar houden je wel uit je slaap en staan je geluk in de weg.

Je kunt leren je zorgen onder controle te krijgen. Lees Praktische Gids naar Minder Zorgen.

Behoud je optimistische kijk

Uiteindelijk komt het allemaal goed. Mensen die er de goede moed in houden en positief blijven zijn gelukkiger. Bovendien bereiken ze sneller meer resultaat. Wat er ook gebeurt tijdens de recessie, je zult er niet aan dood gaan. Het komt uiteindelijk weer goed. Misschien moet je iets inleveren, wellicht zul je een tijd werkloos zijn of misschien verandert er helemaal niets. Alles is tijdelijk, ook deze recessie. Dus behoud je positieve houding, zo blijf je gelukkig.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test