Artikel opslaan

Spullen en geluk, is er een verband?

We schreven enkele jaren geleden op soChicken al over geld en geluk. In ons artikel Antwoord op de Vraag: Maakt Geld Gelukkig? lees dat geld geen absolute voorwaarde is voor geluk. Met die wetenschap in je achterhoofd kun je je materialistische gevoelens te lijf gaan. Want wie niet materialistisch is heeft minder last van de economische crisis.

Stel je nu eens voor dat je helemaal geen waarde zou hechten aan mooie spullen. Je bent wellicht in het bezit van leuke kleding en hippe gadgets, maar als ze morgen allemaal zouden verbranden zou het je niet zoveel doen. Kun je je voorstellen hoeveel vrijheid dit je kan geven?

Geld en spullen maken je niet meetbaar gelukkiger, mits er voldaan wordt aan basisbehoeften. Zolang je je gezin kunt onderhouden is er eigenlijk weinig aan de hand. Het is niet verschrikkelijk dat je even niet naar de musical kunt of je kleding in een andere winkel moet kopen dan je zou willen. Daar kun je mee leven. Echt. Sterker nog, het kan zijn dat je je dan zelfs gelukkiger zult voelen omdat je je meer zult focussen op de dingen die hebben bewezen echt langdurig geluk op te leveren, zoals goede vriendschappen en tevredenheid.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Materialisme ontneemt je je vrijheid

Het is interessant om te beseffen dat je als mens volledig vrij bent. Je kunt doen wat je wilt. Je moet niets! Deze vrijheid geeft een gevoel van rust en geluk. Hoewel je er misschien niet altijd bij stilstaat vormt je innerlijke rust een belangrijke voedingsbodem voor geluk. Hoe meer je leeft met je innerlijke rust, vrijheid en tevredenheid, des te stabieler je bent.

Als je materialistisch bent word je gevangen gehouden door de materiele wereld. Je houdt je bezig met zaken die je focus verplaatsen naar buiten. Je gaat geloven dat je écht gelukkiger zult zijn als je die nieuwe auto hebt, of als je in die nieuwe outfit kunt lopen.

Wanneer je je verliest in externe zaken zul je merken dat je uit balans raakt. Je raakt gestrest, je wordt egoïstischer en zelfs hebzuchtig. Dat is niet het leven waar je gelukkig van wordt, en in tijden van economische crisis zul je de klap dus des te harder voelen. Je moet namelijk precies datgene inleveren waar jouw geluksgevoel van afhankelijk is.

Hoe word ik minder materialistisch?

Je bent pas materialistisch als je het gevoel hebt dat je geluk afhankelijk is van (nieuwe) spullen. Er zijn genoeg rijke mensen die beseffen dat geld leuk is, maar niet meer dan een middel. Het gaat erom of je je afhankelijk voelt van spullen, of dat je ermee zou kunnen leven dat je alles kwijt raakt.

Het is eenvoudig om minder materialistisch te worden. Bijvoorbeeld door je focus terug te keren naar binnen, en niet meer enkel bezig zijn met materiele zaken die je op de lange termijn niet gelukkig kunnen maken. Hieronder vind je een aantal oefeningen die je helpen minder materialistisch te worden.

1. Voel je dankbaar

Voel dankbaarheid voor alle mooie dingen die het leven je brengt, en wees dankbaar voor alle lessen die je kunt trekken uit de nare dingen die je overkomen. Dankbaarheid is een sterke emotie van geluk. Het helpt je vrede te sluiten met het leven zoals het is en het tempert je drang naar meer spullen.

Vaak hebben we het zo druk met nieuwe spullen, dat we niet eens de tijd nemen om te genieten van de spullen die we hebben. Het is makkelijk om de schoonheid van je bezittingen en levenservaringen uit het oog te verliezen. Lees meer over de kracht van dankbaarheid: Direct Gelukkiger met Weinig Moeite.

2. Besef dat je goed bent zoals je bent

Koop jij jezelf gelukkig? Denk je door spullen aan te schaffen een beter mens te worden? Hoop je om eindelijk die goedkeuring en bevestiging te ontvangen waar je zo ontzettend naar hunkert? Het enige wat je nodig hebt om gelukkig te zijn zit al in je. Je hoeft het niet te kopen, je moet het alleen de ruimte kunnen geven.

Door regelmatig tijd te nemen om tot jezelf te komen merk je dat er meer rust, liefde en bewustzijn je leven binnenvloeit. Meditatie vermindert bijvoorbeeld materialistische gevoelens omdat je leert gelukkig te zijn met je leven zoals het is. Je verliest het verlangen om steeds maar meer te bezitten omdat je je tevreden voelt met het leven zoals het is.

Stel je eens voor hoeveel rust dat geeft. Je beseft ineens dat alles goed is zoals het is. Je hoeft je niet druk te maken om je imago, je status of de aanbiedingen van deze week. Je mag gewoon zijn wie je bent omdat je perfect bent zoals je bent.

3. Koppel spullen los van je geluk

Materialisme komt in golven. Het kan zijn dat je een keer veel geld te besteden hebt en hierdoor langzaam in een ‘spending spree’ bent geraakt. Je bent lekker op dreef en zit even helemaal verweven in leuke spullen. Op andere momenten in je leven interesseert het je allemaal niet zoveel. Als je voelt dat je begint te verlangen naar bepaalde spullen wordt het mogelijk tijd om jezelf zachtjes van het materialistische pad weg te leiden.

Besef dat deze spullen, hoewel ze erg fantastisch zijn, je niet langdurig gelukkiger zullen maken. Focus je vervolgens op zaken die je wél gelukkig maken, zoals het bereiken van je dromen of tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt. Minder materialistisch zijn betekent ook niet dat je niet mag of kan kopen. Als je wilt moet je gewoon lekker shoppen. Als het kan, dan kan het.

Het is vooral belangrijk dat je beseft dat shoppen je niet gelukkig kan maken. Dat je je niet zover met je spullen vereenzelvigt dat je het gevoel hebt dat je niet meer zonder kunt. Je kunt namelijk wel zonder. Geluk komt niet uit spullen.

Materialisme is eenvoudig te verslaan

Je hebt materialisme verslagen zodra je voelt dat spullen je niet gelukkig maken op de lange termijn, maar dat je er wel van kunt genieten zolang het kan. Als het economisch allemaal wat minder gaat hoef jij je geen zorgen te maken, omdat je niet hoeft te shoppen om gelukkig te zijn.

Luxe is leuk, maar zeker niet nodig om gelukkig te zijn. Dat geeft je vrijheid en rust in tijden van economische onrust!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test