Artikel opslaan

Je slechtste dagen beter maken

Door te werken aan je goede gewoontes kun je je ‘slechtste dagen’ veel beter maken. Zo kun je de lat steeds hoger leggen.

Neem gezond eten. Zodra je begint met gezonder eten ga je langzaam vooruit. In de meeste gevallen lukt het je een periode om gezonder te eten, en val je daarna weer terug in je oude patroon. Maar nooit helemaal.

Eerst snackte je op een ‘slechte dag’ een heel pak koekjes weg voor de tv, en nu merk je dat je liever een half pak eet. Je bent vooruit gegaan, je slechtste dag is minder slecht geworden.

  • Vroeger bleef je soms wel een uur snoozen als de wekker ging. Je hebt jezelf aangeleerd om er binnen tien minuten uit te gaan. Op een slechte dag lukt dat je niet, maar ben je er binnen twintig minuten uit. Een stuk beter dan een uur!
  • Vroeger ging je constant in discussie met mensen, waardoor je veel mensen tegen je in het harnas joeg. Nu heb je jezelf aangeleerd om kalmer en respectvoller te zijn. Op een slechte dag (na een paar wijntjes) merk je dat je weer een beetje begint, maar je kunt jezelf snel corrigeren.
  • Vroeger greep je in een moeilijke situatie direct naar ongezond eten. Nu troost je jezelf met een fijne kop thee en een kwartiertje schrijven in je dagboek.

Door aan jezelf te werken gooi je de lat omhoog. Maar wat gebeurt er als je je gewoontes nog verder bijschaaft? Dan wordt het nog interessanter. Dan worden je ‘slechte’ dagen béter dan je beste dagen vroeger waren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Productief terwijl je je lui voelt

Stel je voor dat je jezelf aanleert om elke dag op te schrijven wat je wilt bereiken. En stel je voor dat je jezelf aanleert om elke dag minimaal één van deze taken te voltooien.

Op een geweldige dag lukt het je waarschijnlijk om al je taken te voltooien, plus nog wat extra werk. Op een slechte dag voltooi je slechts één taak. Maar die ene taak is goed gekozen, hij brengt je echt dichter bij je doelen. Het is die ene taak die ervoor zorgt dat je het gevoel hebt dat deze dag nuttig is geweest.

Voordat je jezelf uitdaagde productiever te werken, voltooide je misschien zelfs op je beste dag niet zo’n belangrijke taak. Dan was je de hele dag druk in de weer, maar kwam je nauwelijks dichter bij je doelen omdat je niet de moeite nam om je taken van tevoren uit te denken.

Of stel dat je door de jaren heen hebt geleerd om steeds gezonder te eten. Op een goede dag eet je geen snoep en geen ongezonde snacks. Je eet een heleboel groente en je voelt je geweldig. Op een slechte dag eet je bijvoorbeeld een stuk taart, maar nog steeds een hele berg groente. Iets wat je vroeger zelfs op een goede dag niet lukte.

Hoe maak je je slechtste dag beter?

Simpel, door te investeren in goede gewoontes. Door je lat hoger te leggen en jezelf uit te dagen om verder te gaan.

  • Je kunt veranderen als je dat wilt. Het kost je in het begin wat wilskracht en discipline. Maar na een paar weken komt deze wilskracht weer vrij, omdat je het hebt geïnvesteerd.
  • Door aan jezelf te werken op strategische gebieden (zoals je gezondheid of discipline) kun je de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhogen over de hele linie.
  • Door je te richten op één gewoonte tegelijk vergroot je de kans dat je succesvol bent.
  • Nadat je een gewoonte hebt aangeleerd heb je de lat hoger gelegd. Vervolgens bouw je voort op een verbeterde versie van jezelf. Hierdoor groei je verder en verder.

Het aanleren van goede gewoontes is niet moeilijk. Het vereist vooral dat je consistent bent. Hiervoor heb je wel een beetje discipeline nodig. Heb je te weinig discipline? Hier vind je tips.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test