Wat heeft wilskracht met geld te maken?
Geld is een geweldige metafoor voor wilskracht. Je verdient elke maand een beperkte hoeveelheid geld. Je kunt dit geld besteden, óf je kunt je geld investeren.
Als je je geld vandaag besteedt dan is het weg, en komt het niet meer terug. Als je je geld vandaag investeert dan is het ook even weg, maar komt het waarschijnlijk terug. En als je slim investeert krijg je zelfs meer geld terug.
Wilskracht werkt hetzelfde. Je hebt er iedere dag maar een beperkte hoeveelheid van. Je kunt het elke dag allemaal gebruiken om zo te proberen je leven beter te maken. Je kunt het ook investeren, zodat je er ‘meer wilskracht’ voor terug krijgt.
Hoe werkt dat, je wilskracht investeren?
Je investeert je wilskracht door bewust goede gewoontes op te bouwen. Ja, dat klinkt saai. Maar blijf even bij me.
Als je elke dag een strijd met jezelf voert om gezond eten in je mond te stoppen (en ongezond eten te laten staan), of als je elke week opziet tegen het huishouden waardoor je huis steeds viezer wordt, dan verbruik je je wilskracht snel.
Maar weet je wat geen wilskracht kost? Tandenpoetsen.
Tandenpoetsen is een goede gewoonte die bijna iedereen heeft ontwikkeld. En dit gaat automatisch.
- Je denkt er niet over na, je doet het gewoon.
- Je hebt er geen oordeel bij, als “tandenpoetsen is stom”, of “tandenpoetsen is fantastisch”.
- De taak wordt dagelijks verricht zonder dat jij er moeite voor hoeft te doen.
Om deze gewoonte aan te leren heb je een paar weken lang elke dag een beetje wilskracht moet verbruiken. Je moest jezelf ertoe zetten om je tanden te poetsen, of jezelf ertoe zetten netjes te doen wat je moeder zegt. Maar toen de gewoonte eenmaal gevormd was, werd de taak ‘gratis’. Het kost je geen wilskracht meer.
Gewoontes maken taken ‘gratis’
Zoals ik eerder schreef werk ik nu heel bewust aan de gewoonte van dagelijks schrijven. Ik schrijf minimaal 300 woorden zodra ik uit bed kom.
Het idee is dat er een moment komt dat ik schrijf zonder dat ik erover nadenk. Dat ik schrijf zoals ik mijn tandenpoets. Elke dag, zo goed mogelijk. En dat, als ik het niet doe, het zó raar voelt dat ik er ‘s nachts zelfs voor m’n bed uit zou gaan om het tóch te doen.
Door bewust gewoontes op te bouwen investeer je je wilskracht, en krijg je er later meer voor terug. Zodra mijn schrijfgewoonte is ingesleten na een maand, komt al die wilskracht die ik er eerst voor nodig had vrij. En kan ik een nieuwe gewoonte op gaan bouwen.
Zo bouw je succesvolle gewoontes
Een gewoonte opbouwen is niet moeilijk. Het sleutelwoord is consistentie, je moet het blijven doen (je wilskracht investeren) totdat het een ingesleten gewoonte is.
- Kies een gewoonte waar je enthousiast van wordt. Ik weet dat dagelijks schrijven mijn leven leuker en makkelijker maakt, dus daar word ik blij van.
- Begin met een kleine gewoonte die je dagelijks kunt doen. Wekelijkse gewoontes slijten veel minder snel in.
- Spreek met jezelf af wanneer je succesvol bent. Ik ben succesvol als ik 300 woorden heb geschreven.
- Maak er een punt van dat je de lat laag legt. Het is niet zo belangrijk wat je bereikt, het is vooral belangrijk dat je brein gewend raakt aan het uitvoeren van de gewoonte. Hoe hoger je de lat van succes legt, des te groter de kans dat je de wilskracht niet meer kunt opbrengen en je de gewoonte overslaat.
- Sla deze gewoonte nooit over. Als je het overslaat heb je je wilskracht niet geïnvesteerd en val je een stuk terug in de opbouw van de gewoonte.
- Sla je deze gewoonte toch een keer over? Pak dan direct de draad weer op. Nu is je kans om de schade te beperken.
- Wat als je deze gewoonte twee keer overslaat? Simpel: Dat doe je niet.
- Bouw één gewoonte tegelijk op, totdat je deze gewoonte helemaal onder de knie hebt (als hij je geen moeite meer kost). Dit duurt minimaal drie weken, maar houd voor de zekerheid minimaal een maand aan.
- Besef dat succesvol zijn belangrijker is dan perfect zijn. Je wilt elke dag slagen in het uitvoeren van de gewoonte, zodat deze gewoonte inslijt. Zodra je een succesvolle gewoonte hebt opgebouwd, wordt het makkelijker om een nieuwe gewoonte op te bouwen.
Het opbouwen van goede gewoontes is ontzettend leuk. Het kost je op dagelijkse basis aardig wat wilskracht, maar op de lange termijn profiteer je van de wilskracht die je hebt geïnvesteerd. En het opbouwen van je volgende gewoonte wordt nog makkelijker. Zo kom je stap voor stap in een opwaartse spiraal.
Mooi spul.
Tips voor meer discipline
Ontdek hoe je veel meer discipline opbouwt in 30 dagen, met mijn praktische eCursus. Lees meer…
Reacties
Mooi omschreven Jelle ;)
Nu ik er zo over nadenk kan je wilskracht inderdaad investeren. Je hebt me geïnspireerd!
Dankjewel :D
Weer en prachtig artikel Jelle. Dit is een zo belangrijk inzicht, bij het veranderen van de leefstijl. Dank je!