Artikel opslaan

1. Blijf van je telefoon af

Ik weet het – dit is moeilijk. Maar het is belangrijk. Zoveel mensen vallen in slaap met hun smartphone, en pakken hem erbij zodra ze wakker worden. En de meeste mensen geven aan hier niet blij of gelukkig van te worden.

Maak er een punt van om je smartphone de eerste momenten van je dag niet te gebruiken. Mijn iPhone gaat elke avond om 22:00 automatisch in niet storen modus, en komt er elke ochtend pas om 10:00 weer uit. Tot die tijd kan ik niet gestoord worden.

Dus? Geen Facebook, geen nieuws apps, geen WhatsApp, geen gedachteloos swipen op Instagram. Houd de wereld even buiten de deur terwijl jij je dag in rust en met intentie begint.

Rek je lekker uit, haal diep adem en voel je dankbaar dat je leeft.

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Waar ben jij vandaag dankbaar voor? Deel op Pinterest

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Neem een paar minuten voor jezelf

In plaats van meteen te beginnen met je gehaaste ochtendroutine: ga eerst even zitten op een fijne plek in je huis en sluit je ogen. Zet een timer en pak een paar minuten stilte.

Door je dag te beginnen met een korte meditatie, begin je je dag met meer rust en intentie. Het voelt niet langer alsof de buitenwereld bepaalt hoe jouw dag gaat verlopen. Jij bepaalt dat je je dag ongehaast begint.

En terwijl je even rustig zit met je ogen gesloten, vraag jezelf eens af: ”Wat is mijn intentie voor deze dag?” Door een intentie voor jezelf uit te spreken maak je het waarschijnlijker dat je dag inderdaad die kant op gaat. Simpelweg omdat je je onderbewuste aan het werk zet.

Aan wat voor intenties je kunt denken? ”Ik wil vandaag…

 • …genieten en ongehaast zijn.”
 • …productief zijn.”
 • …liefdevol zijn.”
 • …goed voor mezelf zorgen.”
 • …geduldig zijn.”
 • …kalm zijn.”

Zet een glimlach op je gezicht, sta op en begin aan je ochtend. Zonder haast en met een positieve kijk op je dag.

3. Schrijf in je dagboek

Neem nog iets meer tijd voor jezelf en pak je dagboek erbij. En beantwoord hier de volgende vragen voor jezelf:

 • ”Waar kan ik vandaag dankbaar voor zijn?” Schrijf minimaal vijf dingen op. Denk aan de grote dingen (mijn gezondheid, dat ik leef) én aan de kleine dingen (mijn heerlijke douche, mijn kat die naast me ligt te spinnen).
 • ”Wat staat nu mijn geluk in de weg?” Als je je niet gelukkig voelt, hoe komt dat dan? Schrijf dat op. En schrijf ook op waarom je denkt dat dit je geluk in de weg staat. Door het van je af te schrijven maak je je zorgen meteen een stuk minder groot, waardoor je die stress niet mee je dag in neemt.
 • ”Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om mijn leven iets mooier te maken?” Schrijf je antwoord op. Dit kan van alles zijn. Van het opruimen van een lade of het schrijven van een sollicitatiebrief tot knuffelen met een goede vriendin.

Je zult merken dat het beantwoorden van deze vragen je blijdschap, dankbaarheid en kracht geven. Je krijgt heel sterk het gevoel dat je levensgeluk voor een groot deel in jouw handen ligt, en dat je vandaag kunt werken om je leven nóg mooier te maken.

4. Zet fijne muziek aan

Je ochtenden mogen dan vaak gehaast zijn – dat wil niet zeggen dat ze ook saai moeten zijn. Zet muziek aan waar je blij van wordt terwijl je door je ochtendroutine gaat.

En laat je niet verleiden om de radio aan te zetten. Want op de meeste zenders word je elk halfuur overladen met ellende en hype. Met ladingen commercials, talloze meningen, boze mensen en analisten die het leven veel te serieus nemen.

Luister muziek. Naar fijne muziek die je blij maakt. En verder niets. Houd de negatieve diarree nog even buiten de deur terwijl je je dag met een glimlach begint.

5. Maak een feestje van je ontbijt

De meeste mensen stoppen snel een boterham in hun snoet, terwijl de meeste mensen tegelijkertijd…

 1. …vinden dat ze meer fruit moeten eten.
 2. …gek zijn op rood fruit.
 3. …blauwe bessen, frambozen en bramen een echte verwennerij vinden.

Haal eens een paar dozen rood fruit uit het vriesvak in de supermarkt. Zo duur is het niet, en je kunt elke dag veel feestelijker beginnen. Zowel voor je smaakpapillen als voor de rest van je lijf. Rood fruit is onwijs gezond, en idealiter eet je het meerdere keren per week.

Dus? Dus start je dag met koude (of warme) havermoutpap op basis van plantaardige melk, en top het af met rood fruit, gebroken lijnzaad en wat walnoten. Snel, lekker, gezond, feestelijk én voedzaam.

Of pak een hand verse spinazie en gooi het met een banaan, rood fruit, water, havervlokken en wat gebroken lijnzaad in je blender. Zo kun je zelfs onderweg feestelijk ontbijten mocht dat nodig zijn!

Waarom zou je alleen feestelijk mogen ontbijten op speciale dagen? Elke dag is speciaal. Dus verwen jezelf en je lijf met de gezonde punch van rood fruit en havermout.

6. Vind iets om je op te verheugen

Waar kun jij je vandaag op verheugen? Zoek dat eens uit voordat je je dag tegemoet gaat. Soms is het iets duidelijks, zoals een uitstapje dat je op het programma hebt staan. Maar soms moet je er even over nadenken of het zelfs nog organiseren.

Misschien kijk je ernaar uit om verder te werken aan een project op je werk, om te wandelen in de natuur, om een nieuw recept uit te proberen of te genieten van een gezellige avond bij vrienden.

Hoe dan ook – onderzoek of je vandaag iets hebt om naar uit te kijken. En als je dat niet hebt, zet dan iets op het programma. Het hoeft niet groot te zijn. Als je maar iets hebt om je dag een beetje magie te geven, zodat je niet alleen maar je routine leeft.

Het doorbreken van routine geeft je een sterker gevoel dat je leeft. En dat gevoel zorgt ervoor dat je meer geniet van je dagen, en een sterker gevoel van plezier en dankbaarheid ervaart.

Begin je dag met een vliegende start

Wil je je ochtenden nog magischer maken? Experimenteer dan eens met vroeger opstaan en het ontwikkelen van een ochtendritueel. Zie ook mijn eerdere artikelen:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test