Ieder leven kent tegenslagen

Hoe mooi je leven op dit moment ook is, je zult vroeg of laat te maken krijgen met mindere tijden. Er zullen tegenslagen op je pad komen die je op de proef stellen, en mogelijk je leven kunnen veranderen.

Er zullen dierbaren overlijden, je kunt een ongeluk krijgen, ziek worden, je kunt werkloos raken of in andere problemen verwikkeld raken.

Tegenslagen horen bij het leven, maar hoe kun je op een positieve manier met tegenslagen omgaan? Hoe kun je zorgen dat de moeilijke tijden in jouw leven je helpen groeien, en je niet blijvend beschadigen?

Niet voorkomen maar beperken

In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat je veel tegenslagen niet kunt voorkomen. Je kunt nog zo goed je best doen om je leven helemaal op orde te houden en toch te horen krijgen dat een goede vriendin borstkanker heeft. Je kunt er niets aan veranderen, je kunt het niet van je weghouden.

Tegenslagen horen bij het leven, je kunt de meesten dan ook niet laten verdwijnen. Je kunt er wel mee leren omgaan.

Een van de beste manieren om moeilijke tijden te overleven is door je er psychisch op voor te bereiden. Je ontwikkelt als het ware een strategie om ermee om te gaan. Je hebt een gereedschapskit waar je mee aan de slag kunt zodra het tegenzit.

Aan de slag met je strategie

De strategie die jij ontwikkelt voor moeilijke tijden, helpt je met minimale schade uit de put te komen. Sterker nog, als je goed om kunt gaan met tegenslagen kun je in deze periodes zelfs groeien.

Hoe beter je strategie voor moeilijke tijden werkt, des te makkelijker het leven je af zal gaan. Het zal eenvoudiger zijn om tegenslagen een plekje te geven en door te gaan met je leven. Je blijft eenvoudiger in balans, en bent minder kwetsbaar.

Iedereen ontwikkelt zijn eigen strategieën. De een gaat sporten, de ander gaat praten met een goede vriend en weer een ander gaat naar de bioscoop om alles even te vergeten. Doorgaans helpt het om ‘leuke’ dingen te ondernemen, omdat je op dit manier even je problemen van je af kunt zetten.

Er zijn echter ook andere, meer interne, strategieën die je kunt hanteren in tijden van tegenslag. Hieronder hebben we de belangrijkste uitgelegd.

1. Je best doen om iets moois te zien in de situatie

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Iedere gebeurtenis heeft zijn schoonheid, iets dat je erin kunt waarderen. Door in tegenslagen op zoek te gaan naar de positieve kanten van de gebeurtenis kan het dragelijker voor je worden. Doe je best om iets positiefs te zien.

2. Geloven dat alles met een reden gebeurt

Wie gelooft dat alles met een reden gebeurt doorstaat tegenslagen doorgaans beter dan mensen die geloven dat het leven is gebaseerd op toeval. Als niets toeval is betekent het namelijk dat deze gebeurtenis jou overkomt om je te laten groeien, om je een sterker mens te maken. Dit besef geeft hoop en steun.

3. Veel schrijven om inzicht te krijgen in je gevoelens

Wie zijn gevoelens van zich afschrijft kan beter omgaan met problemen. Door te schrijven orden je je gedachten, en krijg je beter inzicht in je leven. Door in moeilijke tijden te grijpen naar een dagboek kun je je leven aanzienlijk verbeteren.

4. Beseffen dat alles tijdelijk is

Niets is permanent. Je leven is tijdelijk, de problemen in je leven zijn tijdelijk en zelfs deze planeet en het heelal zullen er niet altijd zijn. Je probleem zal ooit verdwijnen, het is niet permanent.

5. Mediteren, tot jezelf komen

Wie mediteert staat stabieler in het leven en kan beter omgaan met stress, tegenslagen en moeilijke emoties. Door te mediteren kom je dichter bij jezelf, en krijg je meer steun aan jezelf. Je beseft dat je gelukkig kunt zijn van binnenuit, dat je vrij bent, en dat de buitenwereld los staat van wie jij werkelijk bent.

6. Relativeren

Probeer je problemen en tegenslagen te relativeren. Plaats ze in een groter geheel, en zie hoe klein en onbetekenend de meeste problemen eigenlijk zijn. Wil je weten hoe je makkelijk kunt leren relativeren? Lees dan dit artikel…

7. Niet bang zijn voor de dood

Wie bang is voor de dood is kwetsbaar. Angst is namelijk een verlammende emotie die bovendien haaks staat op datgene waar het leven om draait: liefde. Door bang te zijn voor de dood worden veel tegenslagen moeilijker. De dood is niet iets om bang voor te zijn, het is een onderdeel van het leven. Wil je werken aan je angst voor de dood? Kijk dan eens naar dit boek…

Bereid je voor op tegenslagen

Vroeg of laat zul je te maken krijgen met tegenslagen in je leven. Of misschien heb je er nu al mee te maken. Het is belangrijk dat je je voorbereidt op moeilijke tijden door te werken aan jouw strategie. Hoe sta jij in het leven, en hoe sta je tegenover minder leuke gebeurtenissen?

Wie tegenslagen goed kan doorstaan is veerkrachtig. Het onderstaande boek helpt je met talloze inspirerende tips je veerkracht te vergroten. Een aanrader als je op dit moment een oppepper kunt gebruiken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test