1. Werk aan je slaapritme

Gezond slapen gaat niet altijd vanzelf. Om lekker uitgerust wakker te worden is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Daarnaast is een goede nachtrust gebonden aan allerlei andere factoren zoals stress, temperatuur, je gezondheid en ga zo maar door.

Door te werken aan een gezond slaapritme, kun je voorkomen dat je opstaat met een moe gevoel. De onderstaande tips kunnen je helpen beter te slapen:

  • Schrijf je problemen van je af voordat je naar bed gaat. Je kunt ook even mediteren om je hoofd leeg te maken. Met een leeg hoofd slaap je beter. Lig je vaak te piekeren in bed? Leg dan een boekje naast je bed waarin je dingen die je te binnen schieten direct op kunt schrijven.
  • Zorg dat je kamer een aangename temperatuur heeft. Voor een goede nachtrust is een omgevingstemperatuur van 16 graden ideaal.
  • Bereken je nachtrust in slaapcycli. Gedurende de nacht doorloop je verschillende slaapcycli. Iedere cyclus duurt gemiddeld 90 minuten, en loopt van lichte slaap naar diepe slaap en weer naar lichte slaap. Wanneer je wekker loeit terwijl jij net de diepe REM slaap bent ingegaan dan word je niet uitgerust wakker. Hoe meer slaapcycli je volledig kunt afronden, des te uitgeruster je je voelt.
  • Doe vlak voordat je gaat slapen geen intensieve dingen meer, en vermijd fel licht. Kijk liefst geen televisie in bed, dim de lampen in de kamer en laat je lichaam zich klaarmaken voor de nacht.

2. Drink een glas water

Om de dag goed te beginnen kun je starten met het drinken van een glas water. Hierdoor komt je stofwisseling op gang, en vul je het vocht aan dat je tijdens de nacht hebt verloren. Door een glas water te drinken voel je je direct wakker en fris.

3. Zorg voor een frisse plens water

Gooi een koude plens water in je gezicht. Hierdoor word je wakkerder en voel je je een stuk frisser. Douche je in de ochtend? Dan kun je ervoor kiezen om koud af te douchen.

Draai aan het einde van je douchebeurt even de koude kraan open, en ervaar het koude water op je lichaam. Hoewel het niet altijd prettig voelt, zorgt het koude water wel voor een enorme opkikker. Je bloeddoorstroming wordt gestimuleerd en je bent meteen klaarwakker!

4. Pak wat daglicht mee

Daglicht activeert. Het helpt om in de ochtend direct wat daglicht mee te pakken. Je moet je lichaam even laten weten het weer dag is. Een paar minuten zijn al voldoende om je hersenen weer te synchroniseren met de natuur.

Je kunt daglicht meepakken in de ochtend door buiten te ontbijten, je hond uit te laten of door lopend of fietsend naar je werk of het station te gaan. In de winter kun je extra daglicht opdoen door gebruik te maken van een speciale daglichtlamp.

5. Geef je hersenen meer zuurstof

Je voelt je pas echt wakker als je hersenen lekker veel zuurstof krijgen. Je kunt dit doen door een paar keer diep in en uit te ademen, of bijvoorbeeld door in beweging te komen.

Je kunt een stukje hardlopen, even gek dansen in de huiskamer of juist rustig gaan zitten en je focussen op een diepe ademhaling. Ook kun je even een schouderstand (yoga oefening) doen zodat het zuurstofrijke bloed naar je hersenen stroomt!

6. Eet een gezond ontbijt

Wist je dat vet eten zorgt voor een directe vernauwing van kleine bloedvaten? Hierdoor voel je je erg futloos als je een vette maaltijd achter de kiezen hebt. Ook een maaltijd met veel zoetigheid kan je energieniveau in de war schoppen doordat je bloedsuikerspiegel heftig op een neer beweegt.

Kies dus voor een gezond ontbijt. Door te ontbijten breng je je stofwisseling verder op gang, en voorzie je je hersenen van energie. Beperk vet en suiker, en kies bij voorkeur voor groente, volkorenproducten, fruit en magere eiwitten.

Meer tips om de dag fris te beginnen?

Werk verder aan een gezonde nachtrust met het onderstaande boek. In dit boek (inclusief CD) vind je praktische tips en oefeningen die je nachtrust helpen verbeteren. Ontdek hoe je elke dag heerlijk kunt slapen, en zo iedere dag opnieuw uitgerust wakker wordt!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test