Artikel opslaan

De minder leuke kanten aan december

Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw zijn niet alléén maar leuk. Als je je eigen huishouden runt (en zeker als je kinderen hebt) is december een heftige maand. Er wordt veel van je gevraagd van alle kanten.

Om ervoor te zorgen dat je december vanaf nu zonder kleerscheuren overleeft hebben we een aantal goede tips voor je. Deze tips helpen je ontspannen te kunnen genieten van de feestdagen en helpen je zelfs nog wat geld over te houden in januari. Zo kom je december door zónder kleerscheuren!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Start nu met het kopen van kado’s

Je wilt niet één van die mensen zijn die op 5 of 24 december de stad in moet om nog kado’s te kopen, samen met de rest van het land. Dit zorgt er alleen maar voor dat je je onrustig voelt en dat je veel te veel geld uitgeeft.

Maak nu alvast een lijst met daarop de mensen voor wie je kado’s wilt kopen en start met het afwerken van deze lijst. Denk hierbij ook aan alle mensen die in december jarig zijn. Hoe eerder je al je kado’s in huis hebt, des te eerder je er vanaf bent! Gebruik dit excel document als leidraad.

2. Wat ga je doen en met wie?

Zorg dat je snel afspraken maakt over wat je gaat doen met wie. Voor je het weet zijn die gezellige familieleden die je in gedachten hebt al gekaapt door iemand anders, en zul je iets heel anders moeten bedenken.

Het lijkt misschien vroeg, maar je moet ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk afspreekt met de mensen waarmee jij de feestdagen wilt doorbrengen. Als ze door iemand anders worden gevraagd zijn mensen snel geneigd om ja te zeggen! Door de afspraken snel vast te leggen krijg je rust, en weet je direct wat je wel en niet moet voorbereiden.

3. Wil je nog iets speciaals doen?

Heb je je vorig jaar voorgenomen om dit jaar iets speciaals te doen met kerst of oud & nieuw? Ga dan aan de slag om dit te kunnen doen. Als je een groot diner wilt organiseren voor 20 mensen kun je maar beter alvast beginnen.

Of misschien zat je te denken aan een toneelstuk, of iets bijzonders voor de kinderen. Start nu je er nog tijd voor hebt, zodat je later niet hoeft te besluiten dat je het nog een jaartje door moet schuiven.

4. Denk na over je kerstdecoratie dit jaar

Hoe wil je je huis dit jaar versieren? Ga er alvast een beetje over nadenken en let in de winkels op voordelige kerstdecoratie. Ook kun je eens op internet zoeken. Zo kun je alles eenvoudig (en vaak voordeliger) thuis laten bezorgen. Heb je meteen een doos om alles in op te bergen!

5. Blijf letten op je voeding

December staat bekend om chocolade, speculaas, veel lekker eten en veel alcohol. Doe je best om ook in deze maand op je voeding te blijven letten. Geniet lekker op de feestdagen zelf, maar houd jezelf in de dagen ertussen in de hand.

Een mens komt niet aan van drie feestmalen in een maand. Je komt wel aan van die dagelijkse kerstkransjes, pepernootjes, chocolaatje hier, chocolaatje daar. Om over de overdosis aan oliebollen nog maar te zwijgen.

6. Vergeet niet te bewegen!

Naast een gezonde focus op je voeding is het ook van belang dat je niet vergeet te sporten. Het kan dan misschien donker, koud en erg gezellig zijn, je lichaam moet toch in beweging blijven.

Door ook in december gewoon te blijven sporten zorg je ervoor dat je op gewicht blijft en dat je lichaam fit blijft. Je wilt gewoon niet ontzettend achteruit gaan in je gezondheid door die ene maand.

7. Schrijf je kerstkaarten vroeg

Wie zegt dat kerstkaarten geschreven moeten worden vlak voordat ze op de post gaan? Koop nu al je kerstkaarten in de aanbieding en begin ze te schrijven en te adresseren.

Vervolgens is het even wachten op de kerstzegels, en zodra jij vindt dat het tijd is gooi je het hele zooitje in de brievenbus. Verstuur je kaarten niet te vroeg, dan hebben ze zo weinig impact. Maar stuur ze ook niet te laat, want dan komen ze pas aan in januari. Beetje zonde van al je moeite.

8. Trek lootjes en begin direct

Surprises zijn vaak enorm veel werk in een toch al drukke tijd. Maar als jij er toch wilt doen (of aan moet doen) dan is dit de gouden tip: begin direct. Laat het niet sudderen tot de ochtend van 5 december is.

Het maken van een surprise kan leuk zijn. Het kan echter ook een zeer stressvolle ervaring worden wanneer je te laat begint.

9. Koop groot in

Start nu al met de december boodschappen en koop groot in. Zo spreid je niet alleen je uitgaven voor de feestdagen, maar bespaar je ook nog eens veel geld. Krijg je veel mensen op visite? Zorg dan dat je alvast drank, snacks en andere houdbare producten in huis haalt.

Dat scheelt voor december een flinke slok op een borrel!

10. Let op de kosten

December kan een zware slag op je bankrekening zijn. Als je vroeg bent begonnen met de boodschappen en het kopen van kado’s heb je echter al veel kosten gespreid en bespaard.

Houd zicht op je uitgaven en probeer het binnen de perken te houden. Op die manier rol je zonder problemen het nieuwe jaar in, en hou je misschien nog wel geld over om een weekendje weg te gaan!

11. Werk en denk vooruit

Bedenk steeds hoe je je toekomstige zelf kunt ontlasten van stress, kosten en vervelende zaken. Wacht niet tot het te laat is, want dan val je ten prooi aan de decemberstress!

Meer tips voor relaxte feestdagen

In de onderstaande soChicken artikelen vind je meer praktische tips om zonder kleerscheuren de decembermaand door te komen.

Wil je deze kerst eens iets origineels doen? Brei dan je eigen kerstballen met behulp van dit grappige boek!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test