Niet helemaal wat ik voor ogen had

Billy had me niet helemaal goed begrepen. En nu stond ik daar, voor een gymzaal in Delft. Ik had ooit laten vallen dat ik weleens een vechtsport zou willen proberen, waarna Billy besloot me een kwartaal Muay Thai lessen voor m’n verjaardag te geven.

Leuk natuurlijk. Maar niet helemaal wat ik bedoelde toen ik die uitspraak deed. Ik zag mezelf veel meer bezig met techniek, met concentratie, met ‘de kracht uit de kalmte halen’ enzo.

Maar niet dus. Ik ging kickboksen. Ik had aanmelden voor de les al een tijdje voor me uitgeschoven. Maar het begon een beetje onaardig te worden richting Billy – want het was ten slotte zijn cadeau!

Net of ik weer op de middelbare school zit

Dus daar stond ik. Voor een gymzaal. Tikkie ongemakkelijk, beetje zenuwachtig. Ik kom al zo lang niet meer in sportscholen – en zeker niet in zalen waar wordt gebokst.

Ik zag me daar al staan tussen allemaal stoere gasten. Die me wel even willen laten zien hoe goed ze kunnen meppen. En dat ik dan de enige ben die er niks van snapt, en constant sta te stuntelen.

Zucht. Het voelt een beetje als de eerste dag op de middelbare school – niet mijn favoriete gevoel. Volgende keer vraag ik wel een luchtje voor m’n verjaardag. Oké – let’s do this.

Het valt natuurlijk altijd mee

Ja – de eerste les was zelfs leuk. Ik leerde een hoop – én ik was behoorlijk aan het stuntelen. Maar dat bleek niet erg, want ik was niet de enige. En de andere deelnemers waren geen stoere macho’s, het waren gewoon aardige mensen die hun techniek wilden verbeteren en fitter wilden worden.

Logisch natuurlijk.

Want zo gaat dat natuurlijk altijd bij dit soort dingen – we maken ons druk in ons hoofd, terwijl het helemaal nergens voor nodig is.

Maar goed, na bijna een week spierpijn werd het tijd voor de tweede les. En ik merkte iets heel interessants: ik voelde opnieuw weerstand.

En toen ik ging uitzoeken waar die weerstand vandaan kwam, ontdekte ik dat ik het niet oké vond om de ‘kneus’ van de groep te zijn. Ik ben vaak goed in wat ik doe, en een complete beginner zijn en constant falen in het openbaar voelde uiterst oncomfortabel.

En dat vond ik best interessant.

Gebruik je angst als brandstof om te vliegen

Laatst kwam ik langs een liedje van India.Arie, met daarin de zin: ”Use your fear as fuel to fly.” Ik vind dat best een toffe uitdrukking. Omdat je angsten je ontzettend vooruit kunnen stuwen.

Ik merkte dat de Muay Thai les faalangst/perfectionisme bij me triggerde. En waar ik vroeger YouTube op zou zijn gedoken om mijn angst weg te nemen door alvast technieken te leren oefeningen te doen – besloot ik dat nu niet te doen.

Ik besloot bewust om onvoorbereid de les in te gaan, om opnieuw ‘de kneus’ van de groep te zijn, en gewoon te voelen wat er te voelen valt. Openbaar falen en kijken wat het met me doet.

Want zoals dat gaat met angsten – ze bestaan uit duisternis. De afwezigheid van licht. Zodra je er je licht op schijnt, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. En iedere angst die je achter je laat, maakt je een stukje vrijer.

Hoe je je angsten kunt gebruiken om vooruit te komen

Mijn doel in 2017 was om mezelf meer naar buiten te duwen. Om een aantal angsten en onzekerheden te confronteren, zodat ik ze kon overwinnen. Daarom ben ik het boek gaan schrijven.

In de zomer van 2017 mocht ik voor het eerst het podium op om mijn boek te presenteren op De Beste Boeken Live, een beurs voor boekhandels. Ik hoefde niet eens echt te presenteren, ik zou worden geïnterviewd. En ik wist zelfs al wat de interviewer ongeveer zou vragen.

Het enige wat ik hoefde te doen was zitten en antwoord geven op de vragen.

En ik was doodzenuwachtig. Ik had zo’n droge mond dat ik ook op het podium water moest blijven drinken. Ik was ook zenuwachtig voor mijn eerste signeersessie. En ik was zenuwachtig voor de radio interviews die ik deed.

En de grap is – we zijn nu een paar maanden verder, en ik voel hoe ik gegroeid ben. Hoe ik nu op dat zelfde podium zou klimmen zonder problemen. Hoe ik nu met plezier uitkijk naar signeersessies. En hoe ik geniet van het geven van interviews.

Het is wonderlijk hoe dat gaat. En het is fijn hoe bevrijdend het is om je angsten achter je te laten. Het voelt daadwerkelijk alsof ik zo vrij als een vogel ben. Want – nu ik zoveel kleine angsten heb overwonnen in een korte periode – weet ik dat ik het met nieuwe angsten ook kan doen.

Mezelf steeds een beetje uitdagen. Steeds een beetje licht schijnen op die donkere plekken. En steeds opnieuw ontdekken dat er helemaal geen reden was om bang of zenuwachtig te zijn.

Buiten je comfort-zone vind je razendsnelle groei. Een snelweg naar vrijheid en blijheid. En ik weet niet of Muay Thai de sport is voor mij (waarschijnlijk niet) – maar ik ben blij dat ik mezelf heb gepusht. Mijn volgende angst? Een klap voor m’n kop krijgen tijdens de les. Ik heb me laten vertellen dat het minder eng is dan het lijkt, ik ben benieuwd.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test