Waarom is minder meer?
We horen vaak dat minder meer is. Dat minimalisme, focus en simpel leven ons helpt alles beter te maken.
Maar waarom is dat eigenlijk zo?
Simpel. Hoe eenvoudiger een systeem is, des te minder er mis kan gaan. En des te makkelijker het te herstellen is wanneer er dingen mis gaan.
Je kunt jouw leven zien als een systeem. Met daarin je lichaam, je gedachten, je gewoontes, je werk, relaties, je huis, je bezittingen, je social media accounts enzovoort.
Hoe complexer je leven is – des te meer tijd het kost om het systeem goed te laten lopen.
Een voorbeeld van complexiteit
Stel je voor, je hebt een kat. En die kat staat voor een complex systeem dat je toevoegt aan jouw leven.
Waarom staat de kat voor een complex systeem? Denk maar eens aan alle zaken die komen kijken bij je kat:
- De kat dagelijks knuffelen.
- Speeltjes kopen voor de kat, en ze vervangen als ze kapot zijn.
- Een kattenbak kopen en hem meerdere keren per week uitscheppen en regelmatig verschonen.
- Kattenbak vulling in huis halen (sjouwen) en afvoeren (opnieuw sjouwen).
- Vaccinaties en andere afspraken bij de dierenarts om de gezondheid van je kat te ondersteunen.
- Andere toebehoren in huis halen en onderhouden. Zoals een krabpaal en een kattenluikje.
- De kat opvoeden, zodat hij niet begint te krabben aan je nieuwe bank.
- De kat dagelijks te eten en drinken geven, en dit eten in huis halen.
- Als de kat veel verhaart, de kat regelmatig borstelen.
- Extra stofzuigen en schoonmaken in huis om de kattenharen weg te nemen.
- Oppas regelen voor de kat als je een tijdje weg gaat.
- Voorkomen dat de kat naar buiten springt (als je een binnenkat wilt).
- Iets doen met de ‘cadeautjes’ die de kat van buiten mee naar binnen brengt.
- Controleren op teken.
- Als de kat ouder wordt en kwaaltjes krijgt, wellicht dagelijks medicijnen geven.
- Etc.
Het hebben van een kat voegt complexiteit toe aan je leven. Dat is overigens geen reden om geen kat te nemen, maar wel interessant om te beseffen.
Een kat maakt je leven iets minder simpel. Als het er twee zijn wordt de situatie nog complexer. Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet als je 15 katten hebt!
Als een simpel leven je doel is, is zo weinig mogelijk katten hebben effectief. Als een simpel leven mét katten je doel is, dan is één kat waarschijnlijk prima voor jou en 15 katten iets teveel.
Een simpeler leven maakt je leven – tja, simpeler
Waarom is minder vaak meer? Omdat minder complexiteit leidt tot meer van de dingen waar je doorgaans naar zoekt: tijd, energie, geld en aandacht. Als je je leven ziet als een systeem, dan zie je al snel manieren om je leven simpeler te maken.
Bijvoorbeeld: autobezit brengt een heel systeem van verantwoordelijkheden met zich mee. Maar geen autobezit brengt ook complexiteit met zich mee (altijd met OV reizen, auto’s huren, fietsen, etc.). Welke situatie bij jou past is heel persoonlijk.
En hou je ook zo van koffie? Dit heb ik aan den lijve ondervonden: een luxe espressomachine gaat vrijwel altijd een keer kapot. Als je je koffie zet met gekookt water en een koffiefilter, dan zal het altijd werken. Als je alleen kraanwater drinkt maak je het nog simpeler – zij het iets minder gezellig. Dus het is aan jou om jouw balans te vinden in de complexiteit. Ik koos voor een ouderwetse filterkoffie automaat – lekker simpel.
In de basis kunnen we dit stellen: als je leven minder bewegende delen heeft, wordt het simpeler en dus robuuster. Er is minder dat mis kan gaan. Minder onderdelen die aandacht vragen. En daardoor loopt het soepeler met minder moeite.
En als dingen soepel lopen houd je dus meer tijd, aandacht en energie over voor dingen die je écht belangrijk vindt. Zoals het leven van een goed leven.
En dat is het doel – een goed leven leven.
Een goed en simpel leven bouwen
Goede levens zijn vaak simpel. Omdat ze zijn ingericht rondom een paar belangrijke zaken en weinig overbodigheden bevatten.
Daarom is minder vaak meer. Hoe minder dingen je tijd, aandacht en energie ‘stelen’, des te meer je overhoudt voor de dingen die je echt belangrijk vindt.
Voor die paar dingen waarbij meer altijd meer is: liefde, goede relaties, innerlijke rust, betekenis, voldoening, aandacht voor elkaar en echt je hart volgen.
Dat is de reden dat ik zo blij word van minimaliseren. Ik kies de mate van complexiteit die mij de beste balans geeft tussen eenvoud en functionaliteit. En zo bouw ik aan mijn eigen simpele leven, dat me past als een jas.
En dat kun jij ook doen. Stap voor stap uit je leven snijden wat overbodig is. En hoe meer je dat doet, des te eenvoudiger je leven begint te worden. Al snel besef je dat je tijd overhoudt. Dat het leven gewoon soepeler loopt.
Wil je ook weer een paar stappen zetten? Hier vind je praktische inspiratie:
- Huis ontspullen – 22 tips die je direct kunt uitvoeren
- Digitaal ontspullen – je volgende stap in minimalisme
- Schrap de ellende – zo maak je je leven lekker licht en compact
- Simpeler leven in de stad – hoe ik het aanpak
Daarnaast heb ik een praktische online training ontwikkeld – Minder meuk, meer leuk.
Hierin neem ik je aan de hand langs alle gebieden van je leven. We gaan samen bouwen aan een simpeler leven. Waarin je meer tijd overhoudt voor dingen die je echt belangrijk vindt.
Minder stress, minder zorgen, minder gedoe. We bouwen een leven dat lekker loopt. Een simpeler leven met meer vrijheid, blijheid en betekenis.
Wil je weten hoe je je leven stap voor stap versimpelt?
Reacties
Niet als anti-reclame voor je cursus bedoeld; ik denk dat die nuttig is, maar: wat nou als je hele wezen vooral co plex is? Wat nou als je altijd het eerst met de moeilijkste en bewerkelijkste oplossing komt omdat dat nu eenmaal is hoe je in elkaar zit? Ik heb me lang geschaamd en ongemakkelijk gevoeld maar, op leeftijd gekomen, ken ik de pracht en de lol: wat ik allemaal wel niet voor interessants tegen kom als ik het weer eens op de minst snelle manier aanpak…
Leuke metaforen.
Een punt: als ervaren kattenliefhebster kan ik zeggen dat twee katten nauwelijks complexer en misschien zelfs simpeler is dan een kat alleen houden.
Tenminste, als de katten het met elkaar kunnen vinden.
Weliswaar zul je wat vaker naar de dierenarts moeten, maar er komt veel voor in de plaats:
De katten spelen met elkaar (en krijgen zo meer lichaamsbeweging, zeker als het binnenkatten zijn), hebben gezelschap aan elkaar en hebben steun aan elkaar als er even niemand thuis is.
Wat niet wil zeggen dat ze helemaal geen aandacht nodig hebben van een mens, maar ze zijn er niet helemaal op aangewezen.
Een kat alleen kan op den duur psychischge problemen krijgen en/of vereenzamen.
Als een kat geen andere katten om zich heen kan verdragen, dan is dat meestal omdat het dier op jonge leeftijd alleen is komen te vallen.
Aan iemand die een kat wil, raad ik aan om er bijvoorbeeld twee uit hetzelfde nest te kiezen, of in elk geval twee die elkaar al kennen en het goed met elkaar kunnen vinden.
Groet,
Sarah
Off topic: ik gok zomaar dat de schrijver geen kat heeft, als ik zijn opsomming lees van wat je moet met een kat 😉. Ik kan zo nog 15 dingen toevoegen 🤭.
On topic: een kat (of soortgelijk huisdier) maakt je leven absoluut complexer als je de zorg ervoor serieus neemt. En inderdaad: minder van dit soort verplichtingen betekent een eenvoudiger leven.
Jelle,ik verbeter mijn leven,dank zij jouw stimulansen en prachtige tips.thanks.grtjs gratienne
Wij hebben 6 katten 🤪
Naast alle zorg die ze nodig hebben, maken mijn twee katten mijn leven óók simpeler: ze willen graag op schoot, liefst altijd en liefst met z’n tweeën tegelijk, en zorgen zo dat ik voldoende tijd niets doe i.p.v maar doorrennen. Ze geven me zo de tijd om me bewust te blijven van mijn prioriteiten. (Zij denken trouwens dat zij die prioriteit zijn.)