Artikel opslaan

Waarom is minder meer?

We horen vaak dat minder meer is. Dat minimalisme, focus en simpel leven ons helpt alles beter te maken.

Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Simpel. Hoe eenvoudiger een systeem is, des te minder er mis kan gaan. En des te makkelijker het te herstellen is wanneer er dingen mis gaan.

Je kunt jouw leven zien als een systeem. Met daarin je lichaam, je gedachten, je gewoontes, je werk, relaties, je huis, je bezittingen, je social media accounts enzovoort.

Hoe complexer je leven is – des te meer tijd het kost om het systeem goed te laten lopen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Een voorbeeld van complexiteit

Stel je voor, je hebt een kat. En die kat staat voor een complex systeem dat je toevoegt aan jouw leven.

Waarom staat de kat voor een complex systeem? Denk maar eens aan alle zaken die komen kijken bij je kat:

 1. De kat dagelijks knuffelen.
 2. Speeltjes kopen voor de kat, en ze vervangen als ze kapot zijn.
 3. Een kattenbak kopen en hem meerdere keren per week uitscheppen en regelmatig verschonen.
 4. Kattenbak vulling in huis halen (sjouwen) en afvoeren (opnieuw sjouwen).
 5. Vaccinaties en andere afspraken bij de dierenarts om de gezondheid van je kat te ondersteunen.
 6. Andere toebehoren in huis halen en onderhouden. Zoals een krabpaal en een kattenluikje.
 7. De kat opvoeden, zodat hij niet begint te krabben aan je nieuwe bank.
 8. De kat dagelijks te eten en drinken geven, en dit eten in huis halen.
 9. Als de kat veel verhaart, de kat regelmatig borstelen.
 10. Extra stofzuigen en schoonmaken in huis om de kattenharen weg te nemen.
 11. Oppas regelen voor de kat als je een tijdje weg gaat.
 12. Voorkomen dat de kat naar buiten springt (als je een binnenkat wilt).
 13. Iets doen met de ‘cadeautjes’ die de kat van buiten mee naar binnen brengt.
 14. Controleren op teken.
 15. Als de kat ouder wordt en kwaaltjes krijgt, wellicht dagelijks medicijnen geven.
 16. Etc.

Het hebben van een kat voegt complexiteit toe aan je leven. Dat is overigens geen reden om geen kat te nemen, maar wel interessant om te beseffen.

Een kat maakt je leven iets minder simpel. Als het er twee zijn wordt de situatie nog complexer. Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet als je 15 katten hebt!

Als een simpel leven je doel is, is zo weinig mogelijk katten hebben effectief. Als een simpel leven mét katten je doel is, dan is één kat waarschijnlijk prima voor jou en 15 katten iets teveel.

Een simpeler leven maakt je leven – tja, simpeler

Waarom is minder vaak meer? Omdat minder complexiteit leidt tot meer van de dingen waar je doorgaans naar zoekt: tijd, energie, geld en aandacht. Als je je leven ziet als een systeem, dan zie je al snel manieren om je leven simpeler te maken.

Bijvoorbeeld: autobezit brengt een heel systeem van verantwoordelijkheden met zich mee. Maar geen autobezit brengt ook complexiteit met zich mee (altijd met OV reizen, auto’s huren, fietsen, etc.). Welke situatie bij jou past is heel persoonlijk.

En hou je ook zo van koffie? Dit heb ik aan den lijve ondervonden: een luxe espressomachine gaat vrijwel altijd een keer kapot. Als je je koffie zet met gekookt water en een koffiefilter, dan zal het altijd werken. Als je alleen kraanwater drinkt maak je het nog simpeler – zij het iets minder gezellig. Dus het is aan jou om jouw balans te vinden in de complexiteit. Ik koos voor een ouderwetse filterkoffie automaat – lekker simpel.

In de basis kunnen we dit stellen: als je leven minder bewegende delen heeft, wordt het simpeler en dus robuuster. Er is minder dat mis kan gaan. Minder onderdelen die aandacht vragen. En daardoor loopt het soepeler met minder moeite.

En als dingen soepel lopen houd je dus meer tijd, aandacht en energie over voor dingen die je écht belangrijk vindt. Zoals het leven van een goed leven.

En dat is het doel – een goed leven leven.

Een goed en simpel leven bouwen

Goede levens zijn vaak simpel. Omdat ze zijn ingericht rondom een paar belangrijke zaken en weinig overbodigheden bevatten.

Daarom is minder vaak meer. Hoe minder dingen je tijd, aandacht en energie ‘stelen’, des te meer je overhoudt voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Voor die paar dingen waarbij meer altijd meer is: liefde, goede relaties, innerlijke rust, betekenis, voldoening, aandacht voor elkaar en echt je hart volgen.

Dat is de reden dat ik zo blij word van minimaliseren. Ik kies de mate van complexiteit die mij de beste balans geeft tussen eenvoud en functionaliteit. En zo bouw ik aan mijn eigen simpele leven, dat me past als een jas.

En dat kun jij ook doen. Stap voor stap uit je leven snijden wat overbodig is. En hoe meer je dat doet, des te eenvoudiger je leven begint te worden. Al snel besef je dat je tijd overhoudt. Dat het leven gewoon soepeler loopt.

Wil je ook weer een paar stappen zetten? Hier vind je praktische inspiratie:

Daarnaast heb ik een praktische online training ontwikkeld – Minder meuk, meer leuk.

Hierin neem ik je aan de hand langs alle gebieden van je leven. We gaan samen bouwen aan een simpeler leven. Waarin je meer tijd overhoudt voor dingen die je echt belangrijk vindt.

Minder stress, minder zorgen, minder gedoe. We bouwen een leven dat lekker loopt. Een simpeler leven met meer vrijheid, blijheid en betekenis.

Wil je weten hoe je je leven stap voor stap versimpelt?

Schrijf je dan nu in voor mijn cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test