Artikel opslaan

Het draait om de mensen, niet om het eten

Als je een kerstdiner gaat voorbereiken hou je je voornamelijk bezig met het eten. Wat ga je opdienen als voorafje, hoe ga je knallen met je toetje? En hoe laat je je kookkunsten spreken met het hoofdgerecht?

Je kunt de stress terugschroeven door te beseffen dat een kerstdiner helemaal niet draait om het eten. Een kerstdiner is geslaagd als het gezellig is. Het is geslaagd als een groep mensen die van elkaar houden bij elkaar kunnen zijn en in een leuke omgeving van elkaar kunnen genieten.

Zie jezelf dus niet zozeer als een kok, maar als een gastvrouw/gastheer die een leuke avond faciliteert voor de gasten. Dat is het enige wat jij als het goed is hoeft te doen. De liefde tussen de gasten doet de rest.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek ๐ŸŽ‰

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! ๐Ÿฅณ

Wacht niet te lang, de oplage mรฉt bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

De ervaring is 50% sfeer, 50% eten

Als het eten smerig is zal dat je diner toch een ‘vervelend bijsmaakje’ geven. Als jullie zitten te eten onder TL-licht zonder muziekje op de achtergrond maakt het niet uit hoe lekker het eten is, het is gewoon niet leuk.

Eten en sfeer bepalen samen de kwaliteit van je diner. Zorg dus voor lekker eten en vooral voor een fantastische sfeer. Dit zijn enkele tips om de sfeer tijdens jouw kerstdiner flink op te peppen:

  • Kies voor rustige muziek en zet de CD op repeat. Ga voor muziek waarvan je eigenlijk niet door hebt dat het aan staat. Een lekker muziekje op de achtergrond zorgt voor warmte en gezelligheid.
  • Zorg voor gezellige verlichting. Kies voor kaarslicht en kerstlichtjes. Heb je een openhaard? Steek die dan ook aan. Probeer je normale verlichting te dimmen en creeer een gezellige sfeer. Denk eraan dat je verlichting zich focust op de tafel. Maak het dus donker in de kamer, maar iets lichter op tafel met bijvoorbeeld kaarsen. Dit geeft een intiem effect is bovendien erg gezellig.
  • Denk aan de temperatuur. Te warm en mensen beginnen te klagen, te koud en het is eigenlijk niet gezellig. Warmte is sfeervol, als mensen het koud hebben dan daalt de sfeer.
  • Decoreer eenvoudig maar doeltreffend. Ga niet smijten met kleine kerstfrutsels maar kies voor een aantal mooie decoraties die echt impact hebben. Zo hou je het rustig en warm.

Lekkere wijn maakt het nog gezelliger

Het is moeilijk te ontkennen dat een goed gekozen wijn een kroon op je kerstdiner zet. Haal lekkere wijn in huis en laat je desnoods voorlichten in de winkel.

Jij kunt in de hand houden hoeveel je gasten drinken tijdens je kerstdiner. Je kunt de fles op tafel laten staan in een koeler of af en toe rondgaan om bij te vullen. Zorg in ieder geval altijd voor kannen water. Dit is lekker voor de dorst maar is ook de beste manier om een kater te voorkomen bij jezelf en bij je gasten. Lees ook ‘Voorkom een Kater in 3 Stappen!

Maak je niet te druk: Het draait om genieten, ook voor jou!

Als je van jezelf weet dat je te snel gestrest bent om een ingewikkeld kerstdiner op te dienen moet je het gewoon lekker simpel houden. Eenvoudige gerechten zijn vaak erg lekker en kunnen er fantastisch uitzien. Zorg bovendien dat je je de dagen voor het kerstdiner goed voorbereidt en houd eventueel een oefendiner.

Vergeet niet dat het voor jou ook kerst is. Je gasten komen bij je op bezoek omdat ze jou een prettig persoon vinden en omdat ze van je houden. Blijf dus niet rondrennen maar geniet lekker van het gezelschap!

De volgende dag rustig aan?

Heb je tijdens je kerstdiner veel gegeten? Lees dan het volgende soChicken Artikel: Revalideren na een Feestmaal: 5 Tips!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test