Vakantie is voor ontspanning, niet voor stress

Daar lig je dan, eindelijk op het strand na een lange vlucht, en nog steeds voel je die ‘bal’ in je maag zitten.

Ervaar je op dit moment veel stress op je werk? Verwacht dan niet dat die stress plotsklaps verdwijnt als je op vakantie bent. Sommige mensen kunnen hun zorgen heel goed loslaten, bij anderen komt de spanning juist vrij op vakantie.

Als je je vakantie écht nodig hebt om bij te komen, dan kun je met wat voorbereiding meer uit je vakantie halen en er echt met volle teugen van genieten. Volg de onderstaande tips, en laat je stress los.

1. Schrijf je problemen en zorgen van je af

Het is niet slim om met ‘unfinished business’ te vertrekken naar de zon. De stress van je werk kan je namelijk weerhouden om echt van je vakantie te genieten.

Om die reden is het slim om, een paar dagen voordat je vertrekt, even op te schrijven waar je allemaal mee zit. Schrijf gewoon een soort dagboektekst aan jezelf. Ga zitten, en ga typen of schrijven over alles wat je bezighoudt.

Door al je zorgen, pijnpunten en todo’s even van je af te schrijven ervaar je rust. Je hersenen hebben het gevoel dat ze kunnen loslaten, omdat ze erop vertrouwen dat alle informatie opgeslagen is op papier.

Daarnaast kan een schrijfsessie heel verhelderend werken. Wanneer je schrijft word je geforceerd om je gedachten te ordenen, en die oefening kan je zomaar helpen de inzichten te krijgen die je nodig had!

2. Laat de boel netjes achter

Vetrek niet vanuit een chaos. Laat de boel een beetje netjes achter, zodat je er niet meer over na hoeft te denken. Leeg je mailbox, leeg je post, laat instructies achter voor collega’s zodat ze je niet lastig hoeven te vallen.

Bereid je tijdig voor op je vakantie, zodat je niet nog eens een stresspiek hoeft te ervaren voordat je weg gaat.

3. Gun jezelf een proeftijd

Als je echt gestrest bent dan is het slim om eerder vrij te nemen en jezelf een proeftijd te gunnen. Wanneer je stopt met werken ga je niet direct op vakantie, maar neem je even de tijd om te wennen aan het niet-werken.

Dat wil zeggen, je checkt geen mail, neemt geen telefoontjes aan en bereidt je vakantie thuis rustig voor. Zo kun je alvast een paar dagen wennen aan een leven zonder werk, en kom je een beetje tot rust.

4. Ontspan voordat je vertrekt

Daarnaast kun je ook echt actief ontspannen in de dagen voordat je vertrekt. Luid je vakantie goed in door bijvoorbeeld een dagje naar een spa te gaan, of ga er lekker een dagje op uit in de buurt.

Doe je best om alvast lekker ontspannen in je vel te komen voordat je op reis gaat. Op die manier kun je straks echt van begin tot eind genieten van je vakantie, zonder dat je stress ervaart.

5. Schrijf tijdens de vakantie je zorgen van je af

Ben je op vakantie en kruipen er soms toch nog zorgen omhoog? Pak dan een notitieboekje, en schrijf je zorgen direct van je af. Hoe eerder ze uit je hoofd zijn hoe beter. Dan kunnen je hersenen de materie loslaten, en kun jij weer verder met vakantie vieren!

Geniet onbezorgd van een heerlijke vakantie

Vakantie is bedoeld om tot rust te komen. Gebruik je vakantie om nieuwe energie op te doen en je leven eens met een frisse blik te bekijken. Wil je meer uit je vakantie halen? Lees dan ook: laat vakantie je leven veranderen – 4 tips.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test