Artikel opslaan

Huis goedkoop verwarmen?

De verwarming moet lager deze winter. Ja – om energie te besparen. Maar ook om niet ten prooi te vallen aan die enorme energietarieven.

Energie is peperduur geworden, en verwarmen kost ontzettend veel energie.

Dus het is hoog tijd om in de weer te gaan met isolatiemateriaal en tochtstrips. De temperatuur van je CV ketel verlagen, korter douchen en de thermostaat naar 17 graden.

Maar dat wist je natuurlijk al.

De vraag is: wat kun je nog meer doen? Hoe kun je een comfortabele winter tegemoet gaan zónder krom te liggen en zonder bakken met geld te investeren?

Dit zijn 8 ongebruikelijke tips om je huis (en jezelf) goedkoop te verwarmen.

Ik link door naar producten op bol.com om je direct een indicatie te geven van de benodigde investering. Als je via deze link bestelt ontvang ik bovendien een kleine commissie. Je kunt veel producten natuurlijk ook vinden in andere winkels.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

☀️ Broednest lente actie - Ontvang tijdelijk €45 blijvende korting!

Start nu en claim de korting

1. Omarm thermo ondergoed

Lokaal verwarmen is meestal véél goedkoper dan het hele huis verwarmen. En er is niets lokaler dan warme kleding!

Ik verbaas me er nog regelmatig over hoe weinig mensen thermo ondergoed benutten. Wij hebben het ooit aangeschaft voor een trip richting de sneeuw, en sinds die tijd draag ik het bijna elke winter als het echt koud is – ook thuis!

Het klinkt stom – maar thermo ondergoed is écht een geweldige manier om energie te besparen. Het is betaalbaar, past onzichtbaar onder je winterkleding en voelt heerlijk warm en comfortabel.

Denk aan een thermobroek (soort maillot), thermoshirt (met lange mouwen), thermo sokken of zelfs dunne thermo handschoenen zonder vingertoppen (ideaal voor kantoorwerk).

En als je helemaal hard-core wilt gaan kun je zelfs een muts en sjaal dragen, waarom niet?

Tip: wist je dat er zelfs elektrisch verwarmde kleding bestaat? Dit zijn kledingstukken met elektrische elementen die met behulp van een powerbank opwarmen.

2. Verwarm letterlijk alleen de plek waar je zit

Nog zo’n vernuftig onderbenut stuk textiel: de elektrische deken. Het verandert je bed voor een paar cent in een warm bad, maar kan ook je bank lekker comfortabel maken als je tegelijkertijd onder een deken gaat zitten.

Een elektrische deken verbruikt bijzonder weinig elektriciteit, zeker in de laagste stand (die meestal voldoende is) en als je hem gebruikt in combinatie met een deken of dekbed.

Vaak is het voldoende om hem even aan te zetten, en wordt het daarna al snel snikheet en kun je hem uitschakelen. Perfect voor een avondje voor de tv!

3. Verwarm minder ruimtes

Verwarm alleen de ruimte waarin je (veel) te vinden bent. Kies bij voorkeur voor een kleine ruimte of verklein de ruimte indien mogelijk (bijvoorbeeld door tussendeuren te sluiten).

  • Je zou ervoor kunnen kiezen om deze ruimte vervolgens elektrisch te verwarmen om gas te besparen.
  • Dit kan op allerlei manieren, maar een hele lokale manier is infraroodverwarming. Deze verwarmt dan alleen jou, zonder de rest van de kamer te verwarmen.
  • Lig je ‘s avonds net zo lief in bed als in de woonkamer? Dan kan dat ook veel energie besparen. Zeker als je een elektrische deken in bed hebt liggen!
  • Nog iets interessants: een kaars genereert gemiddeld zo’n 80 watt aan warmte. Met 5 waxinelichtjes verwarm je net zo goed als een gemiddeld elektrisch verwarmingspaneel. Afhankelijk van de prijs van kaarsen is dit misschien niet goedkoper, maar als je sowieso kaarsen wilde aansteken kun je besluiten de verwarming uit te laten, omdat de kaarsen de kamer uiteindelijk toch wel opwarmen. Ga ook weer niet overboord – kaarsen zijn slecht voor de luchtkwaliteit binnen. Je kunt ook kiezen voor kaarsen gemaakt van sojawas – deze stoten veel minder roet uit.
  • Laat je niet beetnemen. De populaire ‘potkachel’ (waxinelichtjes met daarboven een bloempot) warmt de kamer niet beter op. Als dit wél het geval zou zijn, zou het de eerste wet van thermodynamica overtreden en zouden we al onze energieproblemen hebben opgelost! Je converteert wel wat convectie warmte (warme lucht) naar infraroodwarmte (doordat de pot gaat stralen). Dat kán prettig voelen als je er naast gaat zitten. Op een hele avond maakt dit geen verschil op de totale temperatuur in de kamer.
  • Een beetje flexibiliteit kan ook veel besparen: als de zon schijnt warmt onze zolder snel op, ook in de winter. Dus op zulke dagen spendeer ik gewoon wat meer tijd op zolder, dat scheelt een hoop energie (of bibberen) in de woonkamer.
  • Werk je thuis? Misschien kun je in de kamer werken die je het meest verwarmt (zoals de woonkamer). Als je last hebt van het geluid van je medebewoners, kan een paar noise canceling headphones je uit de brand helpen (ik heb deze).
  • Gebruik je (net als de meeste mensen) de badkamer elke dag op een vaste tijd? Overweeg dan om de (elektrische) kachel daar alleen op die momenten in te schakelen, bijvoorbeeld met een tijdschakelaar of programma op je thermostaat.

Hoe minder kubieke meters je hoeft te verwarmen, des te goedkoper!

4. Je huis verwarmen met eten?

Energie komt in vele vormen. We houden ons vooral bezig met gas en elektriciteit, maar er is een andere vorm van energie altijd beschikbaar: calorieën.

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je na een paar minuten opdrukken, burpees of jumping-jacks zelf verandert in een straalkacheltje?

Sterker nog – als ik voor het douchen 20 keer opdruk kan de douche een paar graden kouder! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de thermostaat. Je kunt de energie uit voeding (of lichaamsvet) gebruiken om jezelf op te warmen.

Dit helpt op twee manieren. Door even stevig te sporten:

  1. Krijg je het direct lekker warm.
  2. Begin je meer warmte uit te stralen, waardoor je de kamer opwarmt.

In rust produceert een persoon zo’n 100 watt. Tijdens gemiddelde beweging kan dit oplopen tot 300-400 watt. Gedurende intense beweging kan dit zelfs kort pieken naar 2.000 watt!

Een deel wordt gebruikt voor processen in het lichaam, maar een groot deel gaat ‘verloren’ als warmte. Kortom: als jij in een kleine ruimte flink gaat sporten, zet je een deel van de calorieën uit je vorige maaltijd om in warmte in huis. En je wordt er nog lekker fit van ook.

Ik verwacht deze winter bijvoorbeeld amper te hoeven verwarmen op zolder, omdat ik werk achter een wandelbureau.

Is dat goedkoper dan gas? Dat hangt van je voeding af natuurlijk – een luxe vegaburger is duurder dan rijst met linzen. Maar ook van je gezondheidsdoelen. Als je tóch vet wilt verbranden kun je je vetreserve prima aanspreken in je woonkamer – alsof je een compacte warmtebatterij bij je draagt.

5. Verwarmen met ovenschotels!

Deze tip is voor alle mensen die een afzuigkap hebben met een afvoer naar buiten: maak meer ovenschotels!

Tijdens het koken onder een afzuigkap gaat veel warmte verloren. Maar koken zonder afzuiging is – zeker als je op gas kookt – geen goed idee. Door je oven te gebruiken kun je profiteren van een flinke hoeveelheid restwarmte.

Bovendien lenen ovenschotels is zich prima voor extra verwarmende gerechten (zie volgende tip).

Op zoek naar betaalbare inspiratie? Billy ontwikkelde een pakket aan goedkope en gezonde plantaardige weekmenu’s, met daarin o.a. ovenschotels en andere heerlijke gerechten. Bekijk ze hier…

6. Specerijen kunnen je opwarmen

Het effect is subtiel, maar je moet tóch eten – dus dan kun je net zo goed kiezen voor verwarmende specerijen. Sommige van deze specerijen verhogen daadwerkelijk je lichaamstemperatuur en/of vergroten de doorbloeding waardoor je het warmer krijgt.

Het lijstje is niet verrassend, veel specerijen kom je vaak tegen in typische winter gerechten:

  • Gember
  • Cayennepeper
  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagel
  • Kardemom
  • Anijs
  • Rozemarijn

Vooral gember en cayennepeper zijn effectief – dus doe er je voordeel mee.

7. Jawel – de Wim Hof methode

Deze tip werkt, maar ik haal hem zelf pas uit de kast als alle andere opties uitgeput zijn. Ik heb het geprobeerd, maar koud douchen en baden is écht niet mijn ding. 🥶

Is het wel jouw ding? Dan hoef je je weinig zorgen te maken deze winter.

Waarom? Omdat je je lijf met blootstelling aan kou kunt laten wennen aan lagere temperaturen. Na een koude douche is een op 16 graden gestookte woonkamer lekker warm. En na een ijsbad gooi je waarschijnlijk de ramen open!

Bij mij hoef je voorlopig niet aan te kloppen, maar Wim Hof is wereldberoemd om zijn methode die naar eigen zeggen ook allerlei gezondheidsvoordelen biedt.

Ik wacht nog even de grotere wetenschappelijke studies af voordat ik het er weer op waag.

8. Ga de deur uit

Zet de verwarming op standje Alaska en spendeer meer tijd in verwarmde publieke ruimtes. Tijd om de lokale bibliotheek te herontdekken bijvoorbeeld, of weer wat vaker op kantoor te werken.

En als je lekker gaat fietsen of wandelen ben je lekker opgewarmd als je weer thuis komt.

Sowieso een goed plan: gemberthee in een thermosbeker, goed aankleden en lekker een flinke wandeling maken. Dat stookt het interne vuurtje wel op!

9. Organiseer een CV-feestje

Wil je tóch graag gewoon even op de bank zitten in een ouderwetse en luxueuze 21 graden? Doe dan precies wat we in al die corona-winters achterwege moesten laten: organiseer een feestje!

Nodig mensen uit, zet de verwarming lekker op 21 graden – en doe het de volgende keer bij iemand anders.

Op deze manier kan iedereen lekker warm samenzijn én tegelijkertijd energie besparen. Bovendien geven al die lichamen óók warmte af – dus zoveel energie hoeft het niet te kosten. Als je met 8 personen bent straal je doorlopend 800 watt uit. De kans is groot dat de verwarming nauwelijks aanslaat!

Maak gezellig een enorme ovenschotel met bovenstaande specerijen, bereid een kruidige glühwein of gember/kaneel thee, draai direct een thermo-ondergoed wasje, ga lekker dansen voor extra warmte en maak van de nood een deugd. ☀️

Welke tip ga jij meenemen deze winter?

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

☀️ Broednest lente actie - Ontvang nu tijdelijk €45 lentekorting

Lees meer en claim €45 korting

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test