“The ability to simplify means
to eliminate the unnecessary
so that the necessary may speak.”
Hans Hofmann
Het gaat niet vanzelf
Ontspullen is de beste manier om je huis opgeruimder te maken.
Waarom? Als je minder spullen hebt, kan er ook minder rommel ontstaan.
Maar toch – het is geen magie. Dat merk ik ook, elke dag opnieuw.
Het speelgoed minimaliseren, de knutselkast ontspullen, talloze dozen richting de kringloop brengen – het is een goed begin. Maar de natuur houdt niet van leegte. Voor ik het door heb ligt de vloer weer vol met rotzooi, en de tafel vol met gekleurde blaadjes waar één streep op is gezet.
Ontspullen is fantastisch, maar je huis zal weer rommelig worden – ook als je weinig spullen hebt.
Wat kun je doen om je huis tóch lekker opgeruimd te houden? Dit zijn 19 simpele tips die je direct kunt toepassen.
Na het ontspullen – 19 simpele tips
Gebruik deze 19 tips als inspiratie om je huis opgeruimd te houden na het ontspullen. Zo kun je ook op de lange termijn blijven genieten van de rust en ruimte die je ervaart.
- De één-minuut regel. Als het minder dan één minuut kost om iets op te ruimen, doe het dan direct. Zo voorkom je dat kleine klusjes zich opstapelen tot een grote berg.
- De in = uit regel. Voor elk nieuw item dat je koopt of in huis haalt, gaat er één vergelijkbaar item weg. Zo voorkom je dat er steeds meer spullen in huis komen.
- Handel post direct af. Sorteer je post meteen in drie bakjes: direct actie, archiveren, of weg – papier heeft de neiging zich razendsnel op te stapelen.
- Maak je bed elke ochtend op. Begin je dag met deze kleine overwinning die direct zorgt voor een opgeruimde uitstraling van je slaapkamer.
- De avond-reset van 10 minuten. Besteed elke avond 10 minuten aan een snelle reset van je huis. Zet alles terug op de plaats en maak de vlakke oppervlakken leeg en schoon. Zo begin je elke ochtend met een schone lei.
- Leg spullen direct terug. Train jezelf (én je huisgenoten) om spullen meteen terug te leggen op hun vaste plek – dit is de basis van een blijvend opgeruimd leven. Maak het duidelijk en eenvoudig. Een item terugplaatsen in een opgeruimde kast is veel aantrekkelijker dan dat je het terug moet ‘proppen’.
- Creëer handige stations. Maak één centrale plek voor je terugkerende taken. Bijvoorbeeld: alle ontbijtspullen bij elkaar, alle schoonmaakspullen in één emmer, al het gereedschap bij elkaar of één plek waar je alle papieren verzamelt.
- Maak dropzones bij de ingang. Installeer een sleutelhaakje en een plankje in de gang waar je direct je spulletjes kwijt kunt als je binnen komt. Zo raak je je sleutels nooit meer kwijt.
- Gebruik de OHIO-methode (Only Handle It Once). Pak spullen één keer op en maak direct een beslissing. Zo voorkom je uitstelgedrag én troep in huis.
- Werk met een bufferzone. Creëer een tijdelijke plek voor spullen die nog een definitieve bestemming moeten krijgen. Zet wel een deadline voor beslissingen. Bijvoorbeeld: iedere zondag ruim je deze plek op.
- Werk met je rommeligheid mee. Zorg dat de makkelijkste optie ook de opgeruimde optie is. Plaats prullenbakken strategisch, houd opbergplekken toegankelijk en plaats de wasmand (of wasmanden) op de plek waar je je uitkleedt.
- Zet je wensen in quarantaine. Wil je nieuwe aankopen doen? Zet je wens op een lijst in je telefoon, en laat het hier minimaal 14 dagen staan. Wil je het na die periode alsnog kopen, dan mag je het kopen van jezelf. Vaak verdwijnt de behoefte vanzelf. Zo verminder je impulsaankopen en vermijd je extra spullen.
- Start met de grote, vlakke oppervlakten. Als de vloer, tafels, het aanrecht en de kasten leeg en schoon zijn, voelt het huis direct opgeruimd en rustig.
- Plan onderhoudsmomenten. Zet vaste momenten in je agenda voor check-ups van verschillende ruimtes. Maak even een rondje en zet rondslingerende spullen terug op hun plaats. Door dit regelmatig te doen voorkom je dat rommeltjes zich verspreiden door het hele huis, en blijft je huis moeiteloos opgeruimd.
- Digitaliseer papierwerk. Digitaliseer waar mogelijk en creëer een simpel archiefsysteem voor de rest.
- Betrek de kinderen. Kinderen houden vaak niet van opruimen. Maar samen opruimen vinden ze vaak heel gezellig. Geef minder opdrachten, geef het goede voorbeeld en nodig ze uit om mee te doen.
- Werk met een dropbox. Wij hebben altijd een ‘Dropbox’ op zolder staan, een verhuisdoos voor ongewenste spullen. Zodra deze doos vol is, breng ik hem naar de kringloopwinkel. Zo kunnen we ongebruikte spullen altijd makkelijk ‘droppen’.
- Houd je entree opgeruimd. Neem even de moeite om je schoenen netjes te zetten, je jas goed op te hangen en de entree netjes achter te laten. Een opgeruimde entree geeft een opgeruimd gevoel, zelfs als de rest van het huis wat rommeliger is.
- Veeg de frustelhoekjes schoon. Ieder huis heeft ‘frustelhoekjes’, plekken waar áltijd rommeltjes opduiken. In de hoek van het aanrecht, boven het toilet in de badkamer, op een kastje of in de boekenkast op ooghoogte. Herken deze hoekjes, en maak ze wekelijks weer leeg zodat de rommeltjes zich niet eindeloos blijven ophopen.
Met kleine, alledaagse gewoontes houd je je leefomgeving lekker opgeruimd. Zo ervaar je meer rust, overzicht én ruimte in huis.
Lekker ontspullen en opruimen
Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.
Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.
In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.
Reacties
Vooral de dropzone door het huis spreekt mij zeer aan. Schaaltjes met zout-zoet-zoetzout enz mmmmm🤪
De Minder Meuk Meer Leuk werkt nog steeds!🙏
Super fijne tips. Grotere, langdurige speeltrajecten zoals het bouwen van dingen en daar dan nog langer tijd mee spelen, niet dagelijks opruimen! Vroeger bleven bij ons thuis dit soort grote projecten liggen (onder de bank, tafel of aan de kant totdat we er niet meer mee speelden. Dan maakte we er weer een spel van om het op te ruimen om met een nieuw project te kunnen beginnen. Als je dagelijks ‘moet’ opruimen begin je niet aan dit soort projecten en leren kinderen niet goed om aan projecten, wat voor soort dan ook te beginnen en leren zich ook niet goed bezig te houden.