Artikel opslaan

Tijd om na te denken

Op vakantie heb je tijd om na te denken. Je hebt jezelf even weggehaald uit de dagelijkse sleur. Je hoeft even niets te doen, er wordt niets van je verwacht en je hebt een heleboel vrije tijd die je zelf mag indelen.

Natuurlijk wil je op vakantie genieten van alles wat je vakantieplaats te bieden heeft. Door andere dingen te doen en te ervaren leer je vanuit een andere hoek naar je leven te kijken. Je bekijkt dingen weer eens met een frisse blik.

In deze ontspannen, vrolijke en frisse toestand is het slim om te kijken hoe je je leven anders zou willen inrichten. Door van idee naar plan te gaan kun je je hervonden inspiratie mee naar huis nemen en het toepassen in je leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Maak jezelf los van je dagelijkse problemen

Deze oefening zou je eigenlijk de eerste of tweede avond van je vakantie even moeten doen. Zodra je bent aangekomen, gesettled en lekker uitgerust kun je tijd nemen om je te ontdoen van meegebrachte pijnpunten.

Pak een blad voor je neus en schrijf hierop de vraag: “Wat staat op dit moment mijn geluk in de weg?”. Misschien voel je je wel gelukkig, maar toch zullen er wellicht dingen zijn die in de weg staan van een ‘ultiem’ gevoel van geluk.

Schrijf de zaken op zodra ze in je hoofd springen. Die vervelende collega op je werk, dat grote en onduidelijke project, je zieke vriendin, geldproblemen en alle andere dingen die je bezighouden op een negatieve manier.

Door deze zaken voor jezelf op te schrijven krijg je inzicht in je pijnpunten. Welke zaken wegen het zwaarst voor jou? Wat veroorzaakt de meeste ellende? Hebben al deze punten misschien een gezamenlijke oorzaak (bijvoorbeeld stress)?

Neem een uurtje de tijd voor deze oefening en verwacht dat het vervelend kan voelen. Het kan zijn dat je tijdens de oefening een ongemakkelijk gevoel in je buik krijgt, een combinatie van spanning, angst en boosheid. Blijf doorgaan totdat je merkt dat dit gevoel begint te zakken.

Zodra je even door de pijn heen bent gegaan zul je merken dat je je lekkerder voelt. Je hebt als het ware afstand genomen van je dagelijkse problemen, en je hebt nu de tijd om je te richten op de lange termijn. De pijnpunten staan op papier, dus je hersenen kunnen ze eindelijk loslaten en je echt vakantie laten vieren.

2. Bepaal een agenda voor jezelf

Ben je naar aanleiding van de bovenstaande oefening tot conclusies gekomen? Misschien vind je dat je minder met je werk bezig moet zijn als je straks weer thuis komt, of juist dat je doelgerichter wilt werken omdat je verder wilt komen.

Bepaal wat je agenda wordt voor de komende tijd. Waar gaat de focus liggen als je terug bent van vakantie? Wil je gezonder leven, effectiever werken? Of wil je er meer zijn voor je familie? Schrijf op welke kant je op wilt en wat je belangrijk vindt.

Probeer ook eens een goed gesprek op gang te brengen met de mensen met wie je op vakantie bent. Praat eens met je partner over je leven, en hoe je het liever zou zien. Of wissel ideeën uit met een vriend of vriendin. Door te praten over wat je wilt wordt alles helderder voor jezelf.

Bedenk dat je op vakantie alle tijd hebt om na te denken over wat je wilt. Je kunt er iedere dag een uurtje mee bezig zijn, of het gewoon lekker op de achtergrond laten borrelen. Dan schieten nieuwe ideeën je vanzelf binnen.

3. Laat je inspireren en geef je nieuwe leven vorm

Geniet van je vakantie. Ga lekker bij het zwembad liggen bij dat leuke vakantiehuisje in Frankrijk. Geniet van de andere omgeving, de vrije levensstijl en de ervaringen die je opdoet geven je energie en inspiratie. In je achterhoofd ben je bezig met je ‘nieuwe’ leven, maar ondertussen vier je je vakantie zoals je dat zelf wilt.

Door nieuwe dingen te beleven kun je op ideeën komen die je nooit eerder hebt gehad. Je kunt plotseling beseffen dat je part-time wilt gaan werken, of een ingeving krijgen waardoor je je onderneming kunt laten groeien.

De beste ideeën ontstaan wanneer je ontspannen en geinspireerd bent. Geef jezelf de tijd en de ruimte om goede ideeën te krijgen zodat je ze later kunt verwerken in je dagelijkse leven.

In deze periode kun je fantaseren over je ideale leven. Wat zijn je dromen? Wat zou je graag veranderen? Geef in gedachten je nieuwe, betere leven vorm zodat je precies weet waar je naartoe wilt. Je komt te weten wat je wilt door veel te praten met andere mensen en regelmatig na te denken.

4. Maak doelen en een concreet stappenplan

Als je zo tegen het einde van de vakantie een beter beeld hebt van hoe je je leven straks wilt inrichten is het tijd om doelen te stellen. Om ervoor te zorgen dat je de nieuwe manier van leven die je graag wilt hebben vast kunt houden moet je concrete plannen hebben.

Stel eerst een concreet doel. Wil je afvallen? Schrijf dan op wat je wilt wegen, hoe je wilt dat je lichaam eruit ziet en wanneer je dit bereikt wilt hebben. Op die manier geef je jezelf direct een stok achter de deur en een goede motivatie.

Ga vervolgens bij jezelf na wat er allemaal nog moet gebeuren om dit doel te bereiken. Schrijf alles op wat er bij je opkomt. Ieder idee dat hier ontstaat is een stap richting je doel.

Door de stappen in de juiste volgorde te plaatsen ontwikkel je voor jezelf een stappenplan dat je kunt volgen als je thuis bent. De ideeën en inspiratie die je op vakantie hebt kun je op die manier mee naar huis nemen, en gebruiken om je leven te veranderen.

Thuis aan de slag

Zodra je vakantie voorbij is begint het dagelijkse leven weer. Hoewel je vast veel relaxter en frisser bent weet je dat het niet lang zal duren voordat je weer ‘toe bent aan vakantie’. Door je stappenplan te volgen kun je jouw gewenste manier van leven toepassen zodat je leven beter wordt.

Vakantie is een geweldige tijd om te reflecteren op je leven. Doordat je in een andere omgeving bent, lekker ontspant en leuke dingen meemaakt kun je helder nadenken. Je neemt even afstand en kunt hierdoor je ideale leven vormgeven. Door aan je stappenplan vast te houden kun je de inspiratie van je vakantie meenemen tot ver in de winter!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test