“We do not quit playing because we grow old,
we grow old because we quit playing.”
Oliver Wendell Holmes
Eindeloze zomervakanties
Zes weken voor de boeg. Geen huiswerk, geen verplichtingen. Twee weken op vakantie naar Frankrijk, en ik hoef alleen maar te verschijnen op de achterbank.
Als je net als ik een fijne jeugd hebt gehad, dan herken je dit vast: je jeugd voelde magisch. Vol vrijheid, vol verwondering en vol mogelijkheden.
Wanneer we ouder worden begint deze kinderlijke magie langzaam maar zeker te eroderen. We worden serieuzer. Het leven voelt minder flexibel. We voelen ons minder vrij. De magie wordt minder en minder.
Maar is dat onvermijdelijk? Of kunnen we (een deel van) die kinderlijke magie herontwikkelen in ons leven? Ik ben ermee aan de slag gegaan, en deze 8 tips helpen mij enorm om dat gevoel van vrijheid, potentie en magie opnieuw te ervaren.
1. Minder afleiding
Een eindeloze vakantie voelt een stuk minder meeslepend als ik ondertussen steeds op mijn smartphone te vinden ben.
Er schuilt geen ‘kinderlijke magie’ op social media. Ik ervaar het leven niet intenser als ik even door Reddit scroll wanneer ik mezelf tien seconden verveel.
Sterker nog – het tegenovergestelde is waar. Hoe meer ik me laat afleiden door mijn iPhone, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken en des te oppervlakkiger de ervaring voelt.
Weg magie.
Dus?
Dus, ik houd mijn smartphone dom. Geen nieuws, geen social media, geen games, geen onnodige notificaties – geen afleiding. Het is een stuk gereedschap, meer niet.
Thuis laat ik mijn iPhone meestal in de kast liggen, en ik ga regelmatig zonder smartphone de deur uit.
En ja, ik val af en toe terug. Maar vroeg of laat kom ik altijd weer terug bij mijn domme iPhone. Omdat ik steeds weer merk hoe al die afleiding de magie uit mijn leven zuigt – hoe leuk die afleidingen ook lijken.
2. Meer ‘analoog’, meer spelen
Analoge technologie is veel minder afleidend. Het kan daarom een goed hulpmiddel zijn om meer in het moment te leven.
Op sommige plekken geniet ik echt van analoge interacties. Brainstormen en nadenken in een notitieboekje bijvoorbeeld. Het voelt gewoon anders dan brainstormen achter een laptop of tablet.
Op andere plekken breng ik simpelweg meer intentie in een digitale interactie, in de geest van de analoge versie.
Ik zet bijvoorbeeld één geweldig album aan op Spotify (in plaats van een willekeurige afspeellijst) en gaan dan lekker luisteren of dansen met de kinderen. Of we kijken samen een film via een streamingdienst, terwijl de smartphones in de kast liggen. En lezen vanaf mijn eReader voelt voor mij ook ‘analoog’ genoeg, aangezien het me niet afleidt.
Verder is er veel plezier te beleven in de ‘analoge wereld’. Gezelschapsspelletjes, knutselen, tekenen, klussen, koken, sporten, lezen, voorlezen, samen zijn en vooral: meer spelen.
Dingen doen omdat ze leuk zijn, niet omdat ze nuttig zijn – en zonder tussenkomst van een techbedrijf.
3. Meer ononderbroken blokken tijd
Eén reden dat mijn jeugd magisch voelde was het gebrek aan verplichtingen en tijdsdruk. Tijd voelde uitgestrekt en flexibel, zeker vóórdat ik leerde klokkijken.
Hoe kun je dit gevoel ervaren als volwassene? Simpel: door afleiding verder te verminderen. Hoe minder ‘vol’ je de dag stopt, des te langer die begint te voelen. Om die reden werk ik vaak met een extreem simpele dagplanning. Het geeft me een gevoel van vrijheid terwijl ik nog steeds doe wat er moet gebeuren.
Ik neem bewust mínder hooi op mijn vork dan ik technisch gezien aan zou kunnen in een week. Vooral omdat ik mijn leven niet wil doorbrengen in een constante staat van drukte en haast.
Bijvoorbeeld:
- Ik plan één belangrijke taak voor de ochtend.
- Ik plan een wandeling na de lunch.
- Ik plan een volgende belangrijke taak voor na de lunchwandeling.
- Ik rond af met wat administratie taken die weinig energie kosten.
- Ik zorg dat ik nog een uurtje overhoud om niets te ‘moeten’.
Het leven voelt eenvoudig als ik weet dat ik me kan focussen op één belangrijke taak. Ik krijg meer voor elkaar, kom dieper in de flow en geniet meer van mijn dag.
Maar ook op andere momenten passen we dit toe. Bijvoorbeeld in het weekend. Het liefst plannen we maximaal één activiteit per dag, liefst in de (na)middag. Zo kunnen we in de ochtend lekker ‘keutelen’ als gezin, en voelt de dag heerlijk lang.
En ook heel belangrijk: zorg voor ononderbroken blokken zónder plan. Momenten waarop je helemaal niets moet en hoeft. Eventueel kun je wat randvoorwaarden stellen (zoals niet je middag verspillen op Instagram), maar geef jezelf regelmatig de vrijheid om écht te doen waar je zin in hebt.
Wat zou jij deze week willen doen als je een heel dagdeel voor jezelf had, zonder plannen en zónder schuldgevoelens?
4. Minder oppeppen en verdoven
Weet je wat ik als kind niet deed? Mezelf continu oppeppen en verdoven, zoals we als volwassenen vrijwel constant doen:
- Wakker blijven met cafeïne.
- Oppeppen met teveel suiker.
- Verdoven met alcohol.
- Emoties wegduwen met social media en entertainment.
- Etc.
Veel mensen voelen zich altijd gestrest, overweldigd, opgejaagd en onrustig. En we veroorzaken dit grotendeels zelf.
Een tijdje geleden ben ik (opnieuw) gestopt met cafeïne, en ik blijf versteld staan van de hoeveelheid rust en vrede die ik ervaar sinds deze simpele verandering. Hetzelfde geldt voor minder op mijn smartphone zitten (tip 1), gezond eten en minder alcohol drinken.
We gebruiken al deze middelen als een ondersteuning om het ‘zware’ leven als volwassene makkelijker te maken. Maar in werkelijkheid strooien ze juist zand in de motor, en maken ze het leven na verloop van tijd stroperig.
Wil je de magie terug? Kom terug bij je kinderlijke levensstijl: veel beweging en geen onnodige verdovers en oppeppers.
5. De magie meer leren ‘zien’
Ik heb altijd een aanleg gehad voor mindfulness, omdat ik altijd gefascineerd ben geweest door wat ‘realiteit’ nu precies is.
Ik weet hoe ik me als kind kon verwonderen over het verloop van tijd, en hoe abstract dat kan voelen als je er goed naar kijkt. Maar ik verwonderde me ook over hoe gedachten komen (en weer gaan) en hoe interessant hele normale plekken worden als je ze met volledige aandacht ervaart.
Ik kon echt genieten van hele normale, willekeurige momenten in de dag. Met mijn moeder naar de zwemles van mijn zusje gaan bijvoorbeeld, en daar een kop thee drinken. Of heel bewust genieten van de warmte binnen terwijl het buiten hard regent.
Die natuurlijke ‘aanleg’ voor mindfulness begon langzaam te eroderen naarmate ik ouder werd. Er kwamen meer verantwoordelijkheden en meer afleidingen. Ik ging meer in mijn hoofd leven.
Gelukkig herontdekte ik deze vaardigheid in de vorm van mindfulness en meditatie. En wat me al vrij snel duidelijk werd: mindfulness brengt de kinderlijke magie terug in ieder moment.
Het is bovendien simpel te beoefenen. Maar een staat van mindfulness bereiken is uitdagend in een omgeving vol afleiding. Hoe beter ik de eerdere stappen toepas, des te makkelijker het wordt om de magie te zien in kleine, normale momenten:
- Met Jake naar school fietsen op een miezerige ochtend.
- In bed stappen na een vermoeiende dag.
- De geur van herfstbladeren.
- Wakker worden met een verwarmende kop rooibos.
- Bewust inademen.
- Naar mezelf kijken in de spiegel, en echt een moment nemen om mezelf te zien.
- Voelen hoe mijn vingers over het toetsenbord glijden.
- Picknicken met vrienden in het park.
Het leven is een aaneenschakeling van hele normale maar tegelijkertijd magische momenten, als je jezelf uitnodigt het te zien.
6. Het leven meer ‘romantiseren’
Ik ben een vrij functioneel type. Zo ben ik geworden door de jaren heen, omdat ik leerde dat efficiëntie je sneller richting je doelen helpt. Die manier van leven heeft me veel gebracht, maar zoals alles in het leven heeft deze levenshouding niet alleen positieve kanten.
Als je alles in het teken van een doel stelt, vallen er automatisch waardevolle zaken langs de zijlijn.
Een vriendin deed me laatst inzien dat ik het leven best wat meer mag ‘romantiseren’. Meer dromen. Meer die kinderlijke fantasie de ruimte geven.
Als kind en tiener was ik erg fantasierijk. Ik liet me eindeloos meevoeren door mooie verhalen, magische werelden en betoverende omgevingen. Ik heb zelfs eens de Droomvlucht van de Efteling nagebouwd onder mijn hoogslaper, inclusief papier marché elfjes!
Maar in mijn drang naar optimalisatie heb ik veel van deze eigenschappen (onbedoeld) de nek omgedraaid. Maar ik ben aan het bijsturen, alhoewel dat (nog) niet vanzelf gaat.
Ik lees normaal gesproken bijvoorbeeld uitsluitend non-fictie, maar ik geef nu meer ruimte aan fictie. Ik kijk weer meer films en series die me uitnodigen mijn fantasie te ontwikkelen. En wanneer ik de ‘ideale leven’ schrijfoefening doe in het Broednest, doe ik mijn best om de details beter te beschrijven en meer te durven dromen.
Het maakt niet uit wat mijn doelen zijn: schoonheid hoeft zich niet te verantwoorden. Het mag er gewoon zijn. Sterker nog – zonder schoonheid wordt het leven plat en állesbehalve magisch.
7. Meer connectie met echte mensen
Eén aspect van een gelukkige jeugd dat we vaak over het hoofd zien is connectie.
De maar eens terug hoe je als kind moeiteloos connectie ervaarde: Ik woonde thuis met mijn ouders en zussen, ik ging naar school, ik zat op zwemles en een kinderclub, we speelden met allerlei kinderen in de buurt, we werden meegesleept naar verjaardagen en familiefeestjes, etc.
Als kind ben je onderdeel van allerlei communities waarin je samenleeft met mensen met allerlei achtergronden, interesses, talenten en capaciteiten.
Voor de meeste kinderen die een fijne jeugd hebben geldt: je bent bijna nooit alleen.
En dat terwijl een gevoel van eenzaamheid – op duidelijke maar vooral op subtiele wijze – bij steeds meer mensen zorgt voor gevoelens van wanhoop.
Want als je niet je best blijft doen, wordt je sociale cirkel als volwassene een stuk beperkter. Ik zie het overal om me heen en ik herken het soms ook in mezelf, en ik vind het hartverscheurend.
Daar zitten we dan. Op één van de meest dichtbevolkte plekken op aarde. Iedereen met elkaar verbonden via de nieuwste technologie. De welvaart om álles mogelijk te maken. En toch voelen we ons eenzamer dan ooit.
Drukke schema’s, angst voor het onbekende, andere prioriteiten, gebrekkige sociale vaardigheden, pseudo-connectie via social media, WhatsApp en AI – en de sociale norm dat ‘connectie’ gelijk staat aan bakken met geld spenderen aan café’s of festivals. Het voelt voor veel mensen behoorlijk lastig om zelfs maar een fractie van die moeiteloze ‘sociale rijkdom’ uit hun jeugd te evenaren als volwassene.
Gewoon ‘samen zijn’ wordt onderschat. Maar het is wat overblijft als je de smartphone opzij legt en langzaam maar zeker begint te optimaliseren op echte connectie.
- Gebruik messaging niet om je verhaal te delen maar om af te spreken met die vriendin. Vertel vervolgens je verhaal tijdens een zonsondergang op een bankje in het park.
- Breng mensen samen op ongestructureerde manieren, gewoon om samen te zijn. Nodig iemand uit om doordeweeks samen te komen koken en eten. Jullie moeten tóch eten, waarom niet gezellig samen?
- Sta je te kletsen met de buren? Nodig ze eens binnen uit voor een kop koffie of de borrel.
- Bedenk een activiteit die jou blij maakt (hiken, kajakken, filmhuis, een evenement) en pluk wat mensen bij elkaar uit je netwerk, ook al kennen ze elkaar (nog) niet. Door samen herinneringen te maken ontstaan er mooie nieuwe connecties.
- Werk je vaak alleen? Sluit je aan bij een coworking space of plan ‘werkdates’ met andere thuiswerkers in je omgeving.
- Sluit je aan bij een groep of vereniging, en zet kleine stappen om langzaam maar zeker meer mensen te leren kennen.
- Doe je best om altijd nieuwe vrienden te maken. Zoek steeds naar mogelijkheden om een (prille) relatie die je blij maakt naar een volgend niveau te tillen.
Samen zijn maakt ruimte voor plezier, connectie en het gevoel dat je ergens bij hoort. Dat je onderdeel bent van iets groters. Een belangrijk onderdeel van die kinderlijke magie.
8. Meer loslaten en accepteren
Als kind heb je weinig controle over je leven, en dat voelt niet als een probleem. Sterker nog – het voelt veilig en geborgen omdat je kunt vertrouwen op de volwassenen om je heen.
Als je zelf volwassen bent lijkt die last op jouw schouders te vallen. Toch hoeft dat niet helemaal waar te zijn.
Want hoewel we ons als volwassene constant druk maken over allerlei zaken, hebben we in werkelijkheid vrijwel nooit daadwerkelijk controle óver die zaken.
Door onszelf uit te nodigen om die drang naar controle los te laten, kunnen we een deel van die kinderlijke vrijheid terughalen in ons leven zónder onszelf voor de gek te houden.
- Onderzoek waar je daadwerkelijk controle over hebt.
- Richt je op die paar dingen die binnen jouw cirkel van invloed liggen.
- Laat de rest los. Het is wat het is.
Deze houding kan je helpen om het leven meer ‘te nemen zoals het komt’. Om minder in gevecht te zijn met de realiteit. Om meer met het leven mee te stromen, precies zoals kinderen doen.
Kinderlijke magie is overal om ons heen
Het leven is niet vanzelfsprekend – het is magisch als je goed kijkt.
Dat was al die tijd al zo, alleen naarmate je ouder wordt voelt het lastiger om dit te zien op een dagelijkse basis. Door deze stappen stukje bij beetje te verweven in je leven, zul je merken dat die kinderlijke magie weer langzaam maar zeker begint te ontspruiten.
Zo kun je langzaam maar zeker steeds iets meer met een gevoel van vrijheid en verwondering genieten van je dag. 💛
Nieuwe vrienden, leuker leven

Goede vrienden maken het leven leuker en lichter. Maar soms voelt het uitdagend om nieuwe vriendschappen te sluiten.
In deze Bundel deel ik een praktische methode die je kunt gebruiken om snel en moeiteloos nieuwe vrienden te maken. Ook als je weinig tijd hebt en ook als je verlegen bent.
Ontdek hoe je zelfverzekerd contact legt, hoe je je charisma vergroot, hoe je leuke gesprekken voert, hoe je stap voor stap investeert in een nieuwe vriendschap en nog veel meer.
Inclusief handige bonussen, leuke oefeningen en praktische opdrachten. 🎉
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,0 door duizenden deelnemers.
Reacties
Beste Jelle,
Mijn complimenten over je mooi geschreven stuk.
Heel knap, zoals je het verwoord.😀🐬
Wat een heerlijke start Jelle, van deze zomerweek! Als het mij lukt om weer zo in het leven te staan zal het hopelijk ook mijn tieners inspireren.
Ik kijk er naar uit om op maandagmorgen jouw stuk te lezen, en het komt altijd zo uit alsof je weet wat er op dat moment in me speelt, waar ik mee bezig ben.
Dankjewel Jelle