Artikel opslaan

Wat als mensen ontdekken wie je echt bent?

Het gevoel dat je niet echt jezelf mag zijn. Dat mensen er niet achter mogen komen wie jij echt bent. Omdat ze dan teleurgesteld zullen zijn.

Het is een angst die we allemaal tegenkomen. Soms is het duidelijk aanwezig, soms sluimert het op de achtergrond. We hebben het gevoel dat we niet mogen zijn wie we zijn. En dus doen we ons anders voor. Beter, in onze ogen. Of in ieder geval in de ogen van de omgeving.

We verbergen onze angsten, verstoppen onze schaamte, we gedragen ons wenselijk. Zodat niemand er achter hoeft te komen wie we echt zijn. Wat we echt wensen. Hoe we ons echt voelen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ik ben niet perfect

Mijn leven draait om geluk. Ik lees en schrijf over geluk, gezondheid, productiviteit, het bereiken van je dromen. Sommige mensen zien me als een expert. Sommige bezoekers zien me als een rolmodel.

Mooi. Maar ik heb het hier moeilijk mee gehad. Iedere keer als ik een reep chocolade naar binnen werkte. Als ik twee weken of twee maanden niets aan sport deed. Als ik last had van uitstelgedrag, gestrest was, in het buitenland bij McDonalds belandde, nutteloze dingen kocht of me boos en gefrustreerd voelde.

Ik wil geen hypocriet zijn. Maar ik ben ook niet perfect. Wat als de wereld dat uitvindt? Wat als ze zien hoe ik echt leef? Zouden mensen me dan nog serieus nemen?

Zouden mensen soChicken nog bezoeken als ze wisten dat ik soms worstel, net als ieder ander mens? Dat ik ook niet altijd alles op een rijtje heb. Dat het leven voor mij ook vaak ingewikkeld is?

Jezelf zijn is het nieuwe perfect zijn

De onbewuste angst om ‘ontdekt’ of ‘ontmaskerd’ te worden is natuurlijk waanzin. Zeker als je beseft waar mensen uiteindelijk naar op zoek zijn: naar echte mensen.

We zoeken niet naar perfecte mensen. Perfecte mensen zijn vervelend, irritant. Perfecte mensen bestaan niet. Want ieder mens heeft zijn twijfels, onzekerheden, slechte eigenschappen, zijn mindere periodes.

Jij bent niet perfect. En dat is prima. Jij hebt twijfels, ik heb twijfels. Dat is zoals het is. En we hoeven niet bang te zijn om ontdekt te worden. Want dat wat we proberen te verbergen, is juist datgene waar iedereen naar op zoek is. ‘Ontdekt worden’ is waarschijnlijk een van de mooiste dingen die je kan overkomen.

Hoe word je jezelf?

Jezelf worden is een langzaam proces. En het is weinig praktisch. Maar waar het vooral op neer komt is leren luisteren naar je gevoel. En dapper durven zijn.

Het is in een nieuw gezelschap uitleggen wat voor aparte hobby je hebt, zonder je te schamen. Het is jezelf accepteren zoals je bent. Het is anderen accepteren zoals zij zijn.

Jezelf zijn is stoppen met zoeken naar goedkeuring, en de goedkeuring simpelweg uit jezelf halen. Geloven dat, als jij het goed vindt,  het goed is. Het is jezelf kwetsbaar durven opstellen, durven praten over de dingen die je bezighouden. En durven delen.

Het is houden van je lichaam, houden van jezelf, inclusief je zwakke punten. Van top tot teen. Geloven dat je waardevol bent.

Het is het opbouwen van emotionele veerkracht. Zodat je snel terugveert wanneer iemand je pijn doet, wanneer je een tegenslag te verwerken krijgt. Het is een ontdekkingsreis. Een reis naar de persoon die je van binnen écht bent. Lekker zweverig, maar ontzettend belangrijk in je persoonlijke ontwikkeling.

En het is niet bang zijn om ontdekt te worden. Het is klaarstaan om ontdekt te worden. Omdat je weet hoe waardevol en geweldig je bent. Inclusief je vreemde trekjes, je imperfecties, je strubbelingen.

Dus. Dat is het. Ik ben niet perfect. En nu weet je het. Het leven is, ook voor mij, een hele toestand. Ik hang zelf ook rond op Google als ik twijfels en problemen heb. Ik raadpleeg de boekenkast als ik me niet goed voel, op zoek naar antwoorden. Niet anders dan anderen. Misschien iets doortastender op bepaalde onderwerpen. En daarom ben ik erover gaan schrijven. En ik vind het heel fijn dat zoveel mensen het willen lezen. (:

Lees ook: Dicht bij jezelf blijven: 8 Gewoontes

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test