Artikel opslaan

Dicht bij jezelf blijven

Hoe positief en dankbaar je ook bent – soms ben je een middag negatief en zeurderig. Ook al past dit helemaal niet bij je.

Ik weet dat het voor mij geldt. Vooral op momenten dat de dag even tegenzit, of als ik moe en me overweldigd voel. We hebben hier allemaal weleens last van:

 • Je bent gemeen geweest tegen iemand, en je voelt achteraf dat dit niet aansluit bij hoe jij wilt zijn.
 • Je hebt de hele middag lopen zeuren, terwijl je normaal altijd vrolijk en positief bent.
 • Je laat je meesleuren in een enorme spending spree en je voelt dat je geen haartje gelukkiger bent geworden.
 • Je hebt op een feestje het hoogste woord gevoerd om een gevoel van goedkeuring te krijgen, terwijl je weet dat je juist het tegenovergestelde hebt bereikt.

Hoe dichter we bij onszelf blijven, des te gelukkiger we ons voelen. Hoe verder we ons laten verleiden tot gedrag dat niet bij ons past, des te minder gelukkig we ons voelen. De onderstaande tips helpen je dicht bij jezelf te blijven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Durf tevreden te zijn

Het is verleidelijk om altijd meer te willen, om meer te hebben. Om steeds weer te verlangen naar iets nieuws, iets beters, iets duurders. Maar juist een gevoel van tevredenheid geeft je voldoening en houdt je dicht bij jezelf.

Want wanneer je tevreden bent, bevestig je aan jezelf dat je leven prima is zoals het is. Jij bent goed zoals je bent, en je leven is goed zoals het is. En dat voelt heerlijk.

Probeer daarom vaker tevreden te zijn met wat je hebt en wie je bent.

2. Probeer niet te oordelen

Wanneer je anderen veroordeelt, dan veroordeel je eigenlijk een stukje van jezelf. Vaak veroordelen we namelijk in anderen die eigenschappen die we in onszelf zo haten. Eigenschappen die ons maken wie we zijn.

 • Jij worstelt met sociale vaardigheden, en je veroordeelt mensen die hier helemaal geen kaas van gegeten hebben.
 • Je bent bezig met een gezonder eetpatroon, en je veroordeelt ineens mensen die niet gezond eten.
 • Je doet je best om duurzamer te leven, en je wordt woest als je ziet hoe andere mensen schijt hebben aan het milieu.

Besef dat je een ander niet kunt veroordelen, omdat je nooit het hele verhaal kent. Maak je niet druk, probeer niet overal iets van te vinden. Laat dingen meer zijn zoals ze zijn, en betrek niet alles op jezelf. Jij bent jij, die ander is gewoon die ander.

Op het moment dat je wilt oordelen, stop jezelf dan. Probeer je oordeel om te buigen naar een gevoel van compassie. Precies, dat voelt een stuk fijner. En je komt er ook een stuk verder mee.

3. Stop met vragen om goedkeuring

Ieder mens wil graag goedkeuring ontvangen. Goedkeuring geeft je een gevoel van geliefd zijn, het gevoel dat je erbij hoort en dat je ertoe doet.

Hoe onzekerder je jezelf voelt, des te meer goedkeuring je van anderen nodig hebt om je goed te voelen. Maar deze hunkering naar goedkeuring kan je ook uit de tent lokken, het kan ervoor zorgen dat je je anders voor gaat doen dan wie je werkelijk bent. Allemaal in de hoop dat mensen je leuk zullen vinden. Maar dat is het niet waard:

 • Als je je anders voordoet dan je bent, dan leren mensen nooit de ‘echte’ jij kennen.
 • Het kan zijn dat ze je de goedkeuring geven die je verlangt, maar ze gaan ook houden van iemand die jij niet bent.
 • Jezelf zijn is soms lastiger. Maar je trekt wel mensen aan die van je houden om wie je echt bent.

Blijf bij jezelf, geef jezelf goedkeuring. Je bent goed zoals je bent, en dat hoeft niet door anderen constant bevestigd te worden. Als je dit moeilijk vindt, schroom dan niet om aan je zelfvertrouwen te werken. Want hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te makkelijker dit wordt. 💛

4. Voel je dankbaar

Dankbaarheid is als een toverpil. Je kunt deze emotie altijd activeren, en zo je complete gemoedstoestand omdraaien in een paar minuten.

Door je regelmatig dankbaar te voelen kom je dichter bij wie je bent. Want door intens van je leven te genieten verdwijnt de neiging om jezelf te bewijzen, je anders voor te doen en te vragen om goedkeuring. Vraag je eens af:

 • Wat gaat er allemaal goed in mijn leven?
 • Wat is er goed en mooi aan mij?
 • Waar kan ik vandaag dankbaar voor zijn – hoe klein het ook is?

Voel je dankbaar en gelukkig, waardeer je eigenschappen en je unieke karakter. Wees dankbaar voor je leven en merk hoe makkelijk je bij jezelf kunt blijven.

5. Wees flexibel

Wat je doet en wie je bent zijn twee verschillende dingen. Als je dicht bij jezelf wilt blijven, dan hoeft dat niet te betekenen dat je altijd principieel hoeft te zijn.

Wees flexibel. Gedraag je niet als een boorplatform, maar als een schip. Laat je rustig meedeinen op de golven van de oceaan, de ups en downs van je leven. Het is namelijk heel goed mogelijk om jezelf te blijven in woelige tijden. Sterker nog, hoe dichter je bij jezelf blijft, des te makkelijker je over je tegenslagen heen komt.

6. Je hart openen

Pas als je echt van jezelf houdt, kun je goed van anderen houden. Als je dicht bij jezelf staat dan houd je van jezelf en kun je je hart openstellen voor anderen, zowel vreemden als bekenden.

Geef je liefde niet weg, maar laat liefde door jou heen stromen. Open je hart voor alle mensen, durf liefde te ontvangen en durf het te delen.

7. Accepteer en laat los

Alles wat er in het verleden is fout gegaan is niet meer terug te draaien. Het verleden kun je niet veranderen, het heden kun je ook niet veranderen. Het enige waar je invloed op hebt, is de toekomst.

Dus accepteer je verleden en laat het los. Dat is niet altijd makkelijk, maar je kunt het stap voor stap doen.

Alles wat er is gebeurd is onderdeel van wie jij bent geweest. Bepaal nu wie jij in de toekomst wilt zijn, en richt daar je positieve energie op.

8. Go with the flow

Leef niet in je hoofd, maar leef in het moment. Als je dicht bij jezelf wilt blijven dan kun je dat letterlijk doen door je aandacht in het hier en nu te brengen. Het hier en nu is namelijk de enige plek waar jij je op dit moment bevindt.

Blijf niet eindeloos rondjes draaien in je hoofd, laat je gedachten niet op hol slaan. Leef nu. Gebruik je zintuigen, voel je ademhaling, de warmte van de zon en de frisheid van een lentebui.

Laat het leven een beetje over je heen komen, volg je gevoel en maak je niet te druk om de toekomst. Go with the flow, en voel hoe licht en gelukkig je je kunt voelen.

Je bent een geweldig mens, dus blijf dicht bij wie je bent. Dat maakt je leven makkelijker, fijner en bovendien gelukkiger.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test