Meer inkomen opbouwen – Goed idee, maar hoe?

Je hoort het in tv programma’s, je leest het in soChicken artikelen en je krabt op je hoofd. Meer inkomen opbouwen is een goede strategie als je te weinig geld hebt om rond te komen. Maar wat als de opties beperkt blijken? Wat als je geen banen kunt vinden of simpelweg niet wordt aangenomen?

Wat kun je doen om extra inkomen te genereren? Ik kan met het schrijven van dit artikel geen nieuwe banen creëren. Ik kan je wel inspireren om anders naar de situatie te kijken, en je wat suggesties meegeven waar je mee aan de slag kunt. Dus laten we beginnen!

Stap 0: Stop met zeuren

Hoe je je ook voelt over je financiële situatie: als je jezelf als slachtoffer ziet dan zet je jezelf in een hoek waar geen oplossingen te vinden zijn.

Je (ex)baas, de overheid, de EU, de slechte economie… wie of wat je ook de schuld geeft van je problemen, je schiet er niets mee op. Sterker nog, het zorgt er waarschijnlijk zelfs voor dat je in deze situatie blijft plakken.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus stop met al dat gezeur, met al die beperkende gedachten en die zogenaamd ‘onoplosbare’ problemen. Gebruik je energie liever om vooruit te kijken, en kleine stapjes te zetten richting een betere toekomst.

Stap 0: een les in oorzaak-gevolg. Dingen zijn wat ze zijn, ongeacht wat jij ervan vindt. Alles wat jij denkt, zegt en doet brengt een resultaat teweeg in de wereld. Soms groot, soms klein. Deze resultaten zijn niet goed of slecht. Het zijn gewoon resultaten, ongeacht wat jij ervan vindt.

Door allerlei oorzaken is het resultaat nu dat je te weinig geld hebt. Dat is niet goed of slecht. Dat is gewoon wat het is. Wat je nu wilt doen is andere stappen zetten zodat het resultaat verandert. Dat is soms lastig, en dat is prima. Het kan ook ontzettend leuk en uitdagend zijn als je het positief benadert.

 1. De situatie is zoals hij is. Daar kun je allerlei dingen van vinden. Je kunt het ook gewoon accepteren, en het als uitgangspunt gebruiken.
 2. Bedenk wat de situatie is die je zou willen bereiken (zoals: voldoende geld hebben om gelukkig te kunnen zijn).
 3. Ontwikkel een plan om van A naar B te komen.
 4. Laat emoties zoveel mogelijk achterwege. Benader de situatie alsof je in het bestuur van een bedrijf zit.
 5. Ja, het is soms moeilijk. Ja, je loopt tegen lastige problemen aan. Dat is prima. Zie het als een uitdaging om deze problemen slim op te lossen. Probeer deze tegenslagen niet te zien als een persoonlijke aanval. Het zijn simpelweg gebeurtenissen zonder betekenis.
 6. Val jezelf en de mensen om je heen niet lastig met alle redenen waarom het NIET kan. Daag jezelf liever uit om redenen te bedenken waarom het WEL kan. Negatief denken is makkelijk en het geeft je een soort vreemd gevoel van controle. Maar het helpt je niet vooruit, en dat is vervelend aangezien je wel vooruit wilt.

Oké. Nu we dat uit de weg hebben geruimd, tijd om de mogelijkheden uit te lichten.

1. Word minder afhankelijk van je inkomen

Olie is een belangrijke grondstof in onze economie. Maar de aanvoer ervan is altijd onderhevig aan fluctuaties. De wereldmarkt kent zijn ups en downs, en de regio waar de olie vandaan moet komen is politiek instabiel.

Dus? Dus doen we er goed aan om minder afhankelijk te worden van deze grondstof. Want hoe minder olie we nodig hebben, des te minder vatbaar we zijn voor de ups en downs in de olie aanvoer. Daarom investeren we in zuinige apparaten en bewegen we langzaam richting duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie.

Goed plan. En wat heeft dat met je inkomen te maken? Alles, eigenlijk. Je inkomen is een grondstof waar je grotendeels van afhankelijk bent. Door jezelf minder afhankelijk te maken van je inkomen, word je minder kwetsbaar voor tekorten. Dat kun je doen door zuiniger te leven, en je kunt het doen door op bepaalde gebieden simpelweg uit de financiële molen te stappen.

Ik heb hier eerder een uitgebreid artikel over geschreven, en ik raad je aan dit door te lezen. Dit is namelijk echt de eerste stap. Waarom? Omdat het resultaat direct en echt is. Als jij honderd euro per maand kunt besparen, heb je zojuist honderd euro opslag gekregen.

En weet je wat zo geweldig is? Minimalistischer en eenvoudiger leven is de snelste weg naar een vervullend en tevreden leven. De kwaliteit van je leven zal niet naar beneden gaan, het zal omhoog gaan. Het is geen offer, het is een stap vooruit. Het is een stap richting gezond verstand en richting dat wat werkt.

Dus lees het artikel, en zet stappen om jezelf minder afhankelijk te maken van je inkomen. Zo word je minder afhankelijk van je baan (en salaris)

 • Zorg voor overzicht in je financiën;
 • Bespaar op je uitgaven;
 • Los je schulden af;
 • Bouw een spaarbuffer op;
 • Maak gebruik van toeslagen en kortingen;
 • Ga goedkoper wonen;
 • Verbouw je eigen groente;
 • Eet echt gezond, niet ‘marketing-gezond’;
 • Kies een goedkopere auto of verkoop je auto;
 • Schakel over op een minimalistische levensstijl;
 • Pak je materialisme aan;
 • Word meer tevreden.

2. Verhuur een kamer via AirBnB

Of je nu wel of geen behoefte hebt aan mensen over de vloer, ga even mee in deze gedachte. AirBnB is een razend populair platform waarmee je een kamer (of je hele woning) per nacht kunt verhuren. In Portland, Oregon heb ik vorig jaar gezien hoe geweldig dit concept kan werken.

De AirBnB werd gerund door een lieve jongedame die gepassioneerd is over permacultuur. Ze heeft zelf een flinke groentetuin achter haar huis en een tiental kippen, ze geeft af en toe een permacultuur workshop en ze gaat soms met een groepje paddenstoelen plukken in het bos (echt waar). En ze verhuurt twee kamers op AirBnB. Inclusief biologisch granola ontbijtje.

Allemaal leuk. Maar wat mij het meest verbaasde was het volgende: ze vertelde me dat ze haar inkomen haalt uit deze twee kamers, en dat ze voor de rest leeft van haar tuin en de workshops.

Precies, dat is best cool. Ze ontmoet leuke mensen van over de hele wereld, ze verdient geld en ze doet wat ze leuk vindt.

Nu denk je misschien: dat is niets voor mij. En dat is prima. Maar als het wel iets voor je is: probeer het eens. Het kan een leuke toevoeging aan je leven zijn.

3. Verhuur je auto

Wij hebben een elektrische auto die we niet zo vaak gebruiken. Als we onze auto zouden aanmelden op SnappCar – een online car-sharing platform – zouden we tussen de €40 en €80 per dag kunnen verdienen als we onze auto zouden verhuren aan buurtgenoten.

Je zult niet persé een hoge winst mee maken op je auto. Maar als je niet onder het bezit van een auto uit komt, kan een dienst als deze je voorzien van een extra inkomstenbron.

4. Verkoop spullen op Marktplaats

Waar waarde wordt gecreëerd valt geld te verdienen. Als je een grenen kastje van de kringloopwinkel of de vuilstort vist, hem krijtwit verft, een beetje opknapt en te koop zet op Marktplaats, dan maak je waarschijnlijk een paar tientjes winst. En dat is maar een voorbeeld.

Dingen opknappen, slim inkopen en doorverkopen op Marktplaats is een kunst. En het is voor veel mensen een leuke manier om een extra zakcentje te verdienen. Als je een beetje weet wat je doet, is de lokale kringloopwinkel je goudmijn. En als je de tijd hebt voor wat opknapwerk, kun je een heel eind komen.

5. Begin iets voor jezelf

Als je voor jezelf werkt bepaal je zelf hoeveel je verdient. Ja, als je veel wilt verdienen zul je harder en slimmer te werk moeten gaan. Maar er zit geen plafond aan je inkomen, zoals je dat wel hebt als je voor een baas werkt. Ondernemen is echter niet voor iedereen weggelegd. Het is een lifestyle, iets wat je echt leuk moet vinden.

Als je voor jezelf wilt beginnen heb je grofweg drie wegen die je kunt inslaan:

 1. Freelancen – verhuur je tijd, kennis en vaardigheden per uur. Hoe gewilder je bent, des te meer je kunt vragen per uur.
 2. Een product lanceren – ontwikkel een product voor bedrijven of consumenten. Hoe beter je dit product kunt verkopen, des te meer geld er binnen komt.
 3. Je eigen blog beginnen – lees mijn uitgebreide artikel hoe je een succesvol blog kunt beginnen en hier dus ook geld aan kan verdienen.

Van deze twee opties is freelancen waarschijnlijk de populairste en meest toegankelijke optie. Je doet werk waar je goed in bent, en je laat je inhuren door bedrijven of consumenten die daar behoefte aan hebben. Door goed werk af te leveren krijg je meer klanten, en verdien je meer geld.

Een product lanceren is vaak iets ingewikkelder. Er is vaak meer risico (misschien koopt niemand je product), meer ontwikkeltijd en meer aanlooptijd (in het begin verkoop je waarschijnlijk weinig). Maar in potentie kun je met deze manier meer geld verdienen met (uiteindelijk) minder moeite.

Wil je graag voor jezelf werken? Lees je dan goed in om uit te zoeken of het echt bij jou past. Ik kan dit boek aanraden.

6. Pak tijdelijk werk aan

Ja, je wilt het liefst een vast contract hebben. Een vast inkomen waar je op kunt bouwen. Maar als je deze verwachting loslaat, ontdek je dat er talloze flexibele manieren zijn om geld bij te verdienen. Stap eens binnen bij een uitzendbureau, schrijf je in bij een evenementenbureau of reageer op advertenties.

Af en toe ergens een dagje werken is een goede manier om wat bij te verdienen, om nieuwe mensen te leren kennen en goede contacten op te doen die je misschien verder kunnen helpen aan stabielere inkomstenbronnen.

7. Verhuur je kennis en vaardigheden

Je hoeft niet meteen voor jezelf te beginnen om als zelfstandige wat extra geld te verdienen. Als je net begint en je activiteiten nog beperkt zijn kun je je extra inkomen (min gemaakte kosten om dit inkomen te genereren) gewoon opegeven als ‘Resultaat uit overige werkzaamheden‘ tijdens je Belastingaangifte.

Zo kun je wat bijverdienen zonder je te registreren bij de KvK. Je kunt je vaardigheden bijvoorbeeld aanbieden op websites als freelance.nl of Upwork.com. Misschien kun jij wel teksten vertalen, websites bouwen of teksten corrigeren.

Daarnaast kun je natuurlijk in de buurt bijklussen als gastouder, gastdocent, tuinier, dierenverzorger, uitlaatservice, schoonmaker, boodschappenhaler enzovoort.

8. Zorg voor promotie

Heb je een baan? Zoek uit op welke manier je meer geld zou kunnen verdienen, en zet stappen om dit voor elkaar te krijgen.

 • Stel doelen voor jezelf om beter te worden in je werk, los van de verwachtingen die je leidinggevende van je heeft;
 • Doe je best om de verwachtingen te overtreffen, groei en word beter in wat je doet;
 • Maak jezelf onmisbaar. Zoek uit hoe je het leven van je baas makkelijker kunt maken door beter te worden in je werk;
 • Bouw goede relaties op je werk, hoe aardiger mensen je vinden, des te groter de kans dat je promotie maakt;
 • Bestudeer het carrierepad binnen je organisatie. Onderzoek welke stappen jij kunt zetten om vooruit te komen;
 • Weet je niet wat je moet doen om meer geld te verdienen? Vraag het aan je baas.

Hoe beter je bent in wat je doet, des te makkelijker het is om vooruit te komen.

9. Laat jezelf zien – Vergroot je gun-factor

Een paar jaar geleden las ik over een designer die werkloos was geraakt. Hij vulde zijn tijd met het ontwerpen van betere versies van populaire producten van grote merken als Coca-Cola, Nike en Apple. Die ontwerpen publiceerde hij op zijn website, waar ze steeds meer aandacht trokken in de design-community. Binnen enkele maanden werd deze man aangenomen bij een van deze grote bedrijven.

Als ik op zoek ben naar een developer dan ben ik geneigd te kiezen voor de persoon met een indrukwekkende portfolio. Ook al kan dit betekenen dat diegene lange tijd zonder werk heeft gezeten en daardoor zoveel tijd had om een mooie portfolio te bouwen. Doordat mensen iets in de wereld zetten kun je inschatten wat ze kunnen. En dat is een groot voordeel.

Je kunt nog zoveel weten over een onderwerp, pas als je dit kunt bewijzen aan de wereld is deze kennis echt iets waard voor potentiële klanten en opdrachtgevers. Een indrukwekkende CV is één ding, een tastbare versie van je talenten is altijd effectiever.

 • Je zoekt een baan in het onderwijs, en in de tussentijd houd je je bezig met vrijwilligerswerk met kinderen.
 • Je zoekt klanten als tekstschrijver, en in de tussentijd publiceer je geweldige artikelen op je blog.
 • Je wilt werken als coach, en in de tussentijd geef je coaching workshops.
 • Je zoekt werk als programmeur, en in de tussentijd ontwikkel je je skills en draag je bij aan de open-source gemeenschap.

Laat zien wat je kunt. Gooi het in de wereld. Laat zien hoe je groeit, wat je leert, hoe je vooruit komt. Deel je verhaal en vergoot je gun-factor. Zo vergroot je de kans dat bedrijven jou verkiezen boven al die ‘anonieme’ CV’s.

Meer tips financieel onbezorgd te leven

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden? Bekijk dan zeker het praktische eBoek van mijn partner op leukegeit.nl met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.
Bekijk het eBoek Bespaargeit…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test