Artikel opslaan

“Real freedom is having nothing.
I was freer when I didn’t have a cent.”

Mike Tyson

Maak jezelf rijker én vrijer

Rijkdom is relatief. Je kunt het meten in absolute hoeveelheden, hoe vaak je op vakantie kunt en hoeveel jachten je kunt kopen. Je kunt het ook anders bekijken. Je kunt kijken naar de kwaliteit van je leven. Hoeveel vrije tijd je hebt, hoe gelukkig je kunt zijn, hoe gezond. Hoe hoog de kwaliteit van je relaties is, hoeveel voldoening je uit je leven haalt.

De eerste, absolute vorm van rijkdom is de vorm waar we allemaal achteraan hobbelen. Meer spullen. Mooiere spullen. Indruk maken op mensen.

De tweede vorm van rijkdom is de vorm waar mensen met een speciaal soort sokken (geitenwol, voornamelijk) van oudsher over preken. Minder geld, meer kwaliteit. Een beter leven, met meer betekenis.

En nu is er iets moois gebeurd. Dankzij de technologische vooruitgang is er een hybride ontstaan. Een vorm van rijkdom die luxe combineert met betekenis. Die je voor minder geld meer kwaliteit biedt op alle fronten. Duurzame technieken, de toename van beschikbare kennis op het internet, de de-materialisatie van tientallen luxeartikelen in één betaalbare smartphone en de creativiteit van miljoenen mensen. Gecombineerd met wat wilskracht is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om minder afhankelijk te worden van je baan, en zo meer vrijheid te creëren om je leven vorm te geven op die manier die jij wilt. Hieronder vind je 9 tips om je op weg te helpen.

Bekijk hieronder mijn video over minder afhankelijk zijn van je baan. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Verklein je economische voetafdruk

Het is allemaal heel simpel. Hoe minder geld je nodig hebt, des te minder afhankelijk je bent. Als je maandelijks minimaal 3.000 euro nodig hebt om je lifestyle te bekostigen, dan heb je een goedbetaalde fulltime baan nodig om rond te komen. Als je kunt rondkomen van 1.000 euro, dan is een part-time baan vaak al voldoende.

Een kleine economische voetafdruk houdt je financiën compact en flexibel. En er is meer mogelijk dan je denkt. Het begint allemaal met de juiste intentie, iets waar de meeste mensen niet eens over nadenken. Wat zou er gebeuren als je jezelf een inspirerend doel zou stellen?

“Rondkomen van X euro per maand, en tegelijkertijd de kwaliteit van mijn leven verhogen.”

Daag jezelf uit. Kies een inspirerend maandbedrag en ga aan de slag. Hoe zou je jouw economische voetafdruk kunnen verkleinen?

 • Word zuiniger op een slimme manier. Dat wil zeggen, op een manier die je comfort niet onacceptabel verlaagt zodat je het vol kunt houden.
 • Train jezelf om aannames om te kegelen. Denk niet “die kosten moet ik nu eenmaal maken”. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt.
 • Zoek uit hoe je je hoogste lasten (woonlasten) kunt verlagen. Wat dacht je van kleiner wonen, je huis af en toe verhuren via airbnb of je hypotheek versneld aflossen?
 • Pas je stijl aan op je doel, in plaats van andersom. Je kunt een hele hippe inrichting samenstellen met spullen uit de Kringloop. Zo’n interieur kan smaakvoller zijn dan een duur design interieur, en kost slechts een fractie daarvan.
 • Reken af met schulden.
 • Maak een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit is je uitgangspunt. Vanaf nu is het de bedoeling dat je stap voor stap gaat afslanken.
 • Deel jaarkosten door 12 om uit te vinden wat iets je per maand kost. Vermenigvuldig eenmalige uitgaven met het aantal maanden dat het product mee gaat, om uit te zoeken wat dit je per maand kost. Een rondje in je eigen boot kan je makkelijk €300 per middag kosten als je weinig vaart. Is het je dat waard?
 • Gebruik onze Bespaar checklist.
 • Weg met de televisie! Hoppa, scheelt weer een paar tientjes per maand. Bovendien verhoogt het de kwaliteit van je leven.

Afhankelijk van je doel kun je drastische of minder drastische maatregelen nemen. Hoe kleiner je economische voetafdruk, des te flexibeler, onafhankelijker en vrijer je bent.

2. Word een chronische minimalist

Chronisch, als in altijd. Niet alleen op die regenachtige zaterdagmiddag. Maar steeds als er iets nieuws in je leven dreigt te belanden. Steeds als nieuwe maandelijkse kosten zich aandienen. Steeds als er spullen zich proberen te nestelen in je huis. Met minder spullen heb je minder kosten. Minder gedoe, minder stress, minder werk.

Dus? Dus gooi alles dat niet essentieel is uit je leven. Ga de zolder op en zet alles op Marktplaats. Geef de rest weg of breng het naar de Kringloopwinkel. Op deze manier kun je veel geld terughalen uit overbodige spullen, maak je je leven lekker luchtig en simpel, en maak je andere mensen blij.

Lees ook Waarom minder spullen gelukkig maakt – 6 redenen.

3. Train je geluk

Geluk komt voort uit dankbaarheid, mindfulness en tevredenheid. Leer te genieten van kleine dingen. Van het moment, van de dingen die goed zijn in je leven. Natuurlijk word je soms blij van fijne spullen (en op die spullen moet je waarschijnlijk niet bezuinigen). Toch kun je jezelf trainen vooral voldoening te halen uit het leven zelf:

 • Leer tevreden te zijn met kleine dingen.
 • Voel je dankbaar.
 • Richt je op ervaringen in plaats van op spullen.
 • Wees tevreden met wat je nu hebt. Ontevredenheid maakt ongelukkig, zelfs als het nergens voor nodig is.

Gelukkig zijn is veel simpeler dan het lijkt. Vooral als je geluk direct benadert, in plaats van ‘via’ dure spullen.

4. Leef écht gezond (niet marketing-gezond)

Gezond leven is goedkoop. Mits je écht gezond leeft. En dat wil zeggen: veel groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, volkoren producten (zilvervliesrijst, volkorenbrood, quinoa etc.), wat gevogelte, wat vis, wat tofu, weinig rood vlees. Eet kleine porties. Eet niet te veel. Geniet van iedere hap, eet rustig en bewust. Dan eet je gezond en super goedkoop.

Marketingvoedsel is duur. Poedertjes, shakes, kant-en-klaar maaltijden, snoep, chocolade. Allemaal duur. Niet gemaakt om jou te voeden, vooral gemaakt om geld te verdienen. En dat lukt goed.

Als je je levenskwaliteit wilt verhogen en tegelijkertijd onafhankelijker wilt worden, kies dan voor voedsel dat nauwelijks bewerkt is. En kook zelf. Simpel, lekker, gezond en een stuk goedkoper.

5. Bespaar vanwege je spaarrekening

Een spaarrekening bespaart geld. Wanneer je weet dat je onverwachte kosten zelf kunt opvangen, hoef je deze niet te verzekeren of af te dekken. Je kunt kiezen voor een goedkopere zorgverzekering. Je hoeft geen peperdure verzekering te nemen op je smartphone.

En wie geld achter de hand heeft hoeft niet te lenen. Die ontvangt rente in plaats van rente te betalen. Verder geeft een goedgevulde spaarrekening je een vrij, rustig en onafhankelijk gevoel. Want stel je voor dat je werkgever je morgen op straat zet, en jij hebt een buffer opgebouwd van zes maanden, dan voel je je een stuk rustiger!

Sterker nog, door je inspanningen om je economische voetafdruk te verkleinen brengt je spaargeld je nóg verder. Bovendien vult je rekening zich sneller als je minder uitgeeft. Het is een opwaartse spiraal. En weet je, geld ‘uitgeven’ aan je spaarrekening kan op den duur nét zo fijn voelen als geld uitgeven aan nieuwe kleding. Lees hier waarom.

6. Werk aan je zelfvoorzienendheid

Precies, het is weer tijd voor de sokken van geitenwol. Maar dit keer on steroids. Zelfvoorzienend leven wordt namelijk steeds makkelijker. Niet dankzij moeder natuur, maar dankzij de razendsnelle technologische vooruitgang. Wij wekken tegenwoordig 80% van onze elektriciteit op. Op een dak van 4 bij 4 meter. En met wat creativiteit zouden we in de toekomst mogelijk ook warm water kunnen opwekken.

Op websites als Instructables vind je talloze DIY’s waarmee je geweldige productieve mini boerderijtjes maakt in je eigen tuin. Er komt steeds meer kennis beschikbaar, en de technieken worden steeds effectiever. Wees niet verbaasd als je binnen tien jaar voor weinig geld zelf drinkwater kunt produceren uit je regenton, eenvoudig 100% van je eigen energie kunt opwekken en een groot deel van je eigen groente kunt verbouwen in een hippe LED hydroponic garden.

Het is nog niet eenvoudig om echt zelfvoorzienend te worden in de stad, maar je kunt een eind komen. En iedere stap in die richting maakt je minder afhankelijk. Bovendien kun je jouw bevindingen delen met de wereld, waardoor iedereen vooruit komt. En als je wil, en de ontwikkelingen in de gaten houdt, dan zullen de komende jaren bijzonder interessant worden. Met wat wilskracht, geGoogle en creativiteit kun je ver komen. Daag jezelf uit en ga aan de slag.

7. Voed jezelf met vrijheid

Je hebt geen baan nodig om rond te komen. Je hebt geld nodig. Een baan is slechts een middel. En hoe minder je nodig hebt, des te makkelijker het wordt om het geld samen te brengen. Hoe makkelijker het wordt, des te meer vrijheid je hebt om je tijd in te delen zoals je zelf wilt.

En vrijheid is verslavend. Zodra je merkt dat je minder nodig hebt om rond te komen, en dus ook minder kunt gaan werken, ontdek je hoe fijn het is om meer tijd te hebben voor jezelf. Meer tijd om te leren, om te ontdekken, om je relaties te verbeteren, om nieuwe dingen te doen. Om lekker te lezen, bij te komen, tijd door te brengen met je kinderen, werk van betekenis te doen.

Vrijheid houdt je gemotiveerd om je economische voetafdruk kleiner te maken. Het houdt je scherp en geïnspireerd om je leven compact en flexibel te houden. Blijf bezig, blijf verbeteren. De techniek gaat snel vooruit, en dat stelt je in staat om steeds onafhankelijker te worden. Zo heeft de smartphone veel dure gadgets overbodig gemaakt (camera, radio, iPod, wekker, encyclopedie, kompas, navigatie etc.) en heeft de LED lamp energieverbruik voor verlichting bijna verwaarloosbaar gemaakt. Het gaat snel, en de mogelijkheden worden groter. Maak er gebruik van, houd de droom vast en ga aan de slag.

Je hoeft niet gevangen te zitten in je baan. Je kunt iedere dag onafhankelijker worden. Stel de juiste doelen, dan krijg je de juiste resultaten. Het gaat niet vanzelf, en het gaat vaak niet snel. Maar het gaat, en dat is waar het om draait.

Meer tips?

Heb jij nog meer tips en ideeën om minder afhankelijk te worden van je baan? Laat jouw tips dan achter door een reactie te plaatsen. Lees ook meer in de onderstaande artikelen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test