Artikel opslaan

Versla je faalangst

Faalangst is verlammend en zorgt voor veel problemen. Wanneer je bang bent om te falen, wordt de kans dát je faalt ironisch genoeg een stuk groter.

De onderstaande tips helpen je een begin te maken in je strijd tegen faalangst. Ga ermee aan de slag en merk hoe je faalangst merkbaar vermindert.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Je MOET fouten maken!

Ja, fouten maken is normaal. Ja, iedereen maakt fouten. En ja, je mag fouten maken in het leven.

Stuk voor stuk waarheden die je vast al meerdere keren hebt gehoord. Maar heb je weleens bedacht dat het maken van fouten niet zozeer iets is wat je mag doen, maar iets wat je MOET doen?

Zonder fouten te maken is het vrijwel onmogelijk om succesvol te zijn. En ja, laten we dan ook meteen de term ‘fout’ even herzien. Er bestaat namelijk geen goed of fout. Er bestaan alleen gewenste en ongewenste resultaten.

Mag jij ongewenste resultaten teweegbrengen? Ja, je moet wel. Want als er nooit iets gebeurt dat ongewenst is, kun je ook niet bepalen wat gewenst is. Als dingen goed gaan dan weet je dat je iets goed doet. Als dingen niet goed gaan, dan weet je dat je iets moet veranderen om het gewenste resultaat te bereiken.

Succesvolle mensen denken niet in goed of fout. Ze denken in resultaten, feedback. Wees nooit bang voor feedback, want dit is het materiaal waarmee jij je leven kunt vormgeven. Faalangst is niet nodig, je kunt namelijk niet falen. Je kunt alleen resultaten teweegbrengen.

2. Jij bent fantastisch, met of zonder faalangst

Juist, dus maak je niet zo druk. Jij bent fantastisch, jij kunt je dromen waarmaken. Twijfel niet zo over jezelf, laat dat aan iemand anders over.

Geloof dat je het kunt, heb een beetje vertrouwen in jezelf. Waarom zou je jezelf zo tekort doen? Waarom zou je bang zijn om te falen en je faalangst blijven voeden?

Jij bent een geweldig mens met geweldige capaciteiten. Jij kunt slagen. En mocht het niet goed gaan? Dat zie je dan wel weer, je mag namelijk rustig falen. Je mag doen wat je wilt, en daar heeft de rest van de wereld bijzonder weinig mee te maken.

3. Wees lief voor jezelf

Het is heel makkelijk om kritisch op jezelf te zijn. Wanneer je meedogenloos bent richting een ander, dan zal iemand je hier vroeg of laat op aanspreken. Wanneer je keihard bent voor jezelf dan valt dat de meeste mensen niet op, en dus laten ze je gang gaan.

Maar vergeet niet dat jij ook een mens bent. Jij hebt ook gevoelens. Waarom zou je jezelf harder behandelen dan hoe je anderen behandelt? Waarom ben je strenger voor jezelf dan voor anderen?

Net zoals bij alle andere mensen gaat er bij jou ook weleens iets mis. Je hebt soms gewoon je dag niet, af en toe doe je iets stoms, je maakt weleens een verkeerde beslissing.

Maar wat maakt het uit? Niemand doet altijd alles goed! Laat het rustig van je af glijden, vergeet je eigen fouten net zo makkelijk als je fouten van anderen vergeet. Maak het jezelf niet zo moeilijk.

4. Van faalangst naar vertrouwen – voorbereiding is 80% van het werk

Het is slim om je faalangst om te zetten in iets productiefs. Vaak is angst een richtingaanwijzer, het vertelt je waar je eigenlijk meer aandacht aan zou moeten besteden.

Als je last hebt van faalangst, dan kun je deze angst zien als een aanwijzing dat je je beter moet voorbereiden. Wanneer je goed voorbereid bent, dan weet je dat er weinig mis kan gaan.

Een goede voorbereiding is altijd 80% van het werk. Wanneer je je ergens goed op voorbereidt verklein je de kans aanzienlijk dat er dingen verkeerd zullen gaan. Bovendien groeit je zelfvertrouwen met sprongen wanneer je grip op de situatie hebt. Bereid je dus goed voor en voel hoe je je faalangst om kunt zetten in zelfvertrouwen.

5. Pak je uitstelgedrag aan en verminder je faalangst

Wanneer je last hebt van faalangst dan is het verleidelijk om taken voor je uit te schuiven. Want als je ergens bang voor bent, dan is je eerste reactie om ervoor weg te vluchten.

Hoe langer je je vervelende taken uitstelt, des te groter je problemen zullen worden. Vroeg of laat zul je er toch aan moeten geloven, en al die tijd wordt die stapel werk in je hoofd alleen maar groter en groter. En ondertussen word jij steeds banger en banger.

Voorkom dat vervelende taken veranderen in een psychisch monster. Pak je uitstelgedrag aan, en handel deze taken zo snel mogelijk af.

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test