Artikel opslaan

Tijd is niet je probleem

Nee, meestal niet. Dat klinkt gek – maar ik ben ook een beetje gek.

Maar serieus. Tijd is niet je probleem. Weet je waarom? Omdat je ’s avonds een paar uur voor de tv hangt. Omdat je steeds over je smartphone gebogen staat. Omdat je liever rondhangt op Pinterest.

Omdat je liever makkelijke dingen doet.

Ja, natuurlijk moet je ontspannen. Maar dan nog – tijd is niet je probleem.

Je hebt meer dan genoeg tijd om je dromen waar te maken. En ik zou durven wedden dat je er ook genoeg energie voor hebt.

Er is echter één ding waar je te weinig van hebt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je maakt je droom geen prioriteit

Je hebt geen gevoel van urgentie. Je vertelt jezelf dat je je dromen altijd nog kunt waarmaken. Maar dat je nu eerst even allerlei andere dingen moet doen.

 • Ik ga mijn eigen YouTube kanaal beginnen, maar eerst moet de zolder verbouwd worden.
 • Ik ga uiteindelijk een koffiezaakje openen, maar niet nu want ik heb het te druk.
 • Ik ga voor mezelf beginnen als alles perfect is.
 • Ik ga uiteindelijk echt wel aan m’n gezondheid werken.
 • Die wereldreis gaat er komen. Ooit.

Je doet net alsof je het eeuwige leven hebt. Alsof er altijd een morgen zal zijn.

Je geeft je dromen geen gewicht. Geen urgentie. Je doet alsof het uiteindelijk wel gaat gebeuren. Maar je vergeet voor het gemak dat het alleen gaat gebeuren als jij het láát gebeuren.

Koffiezaakjes openen zichzelf niet. Video’s nemen zichzelf niet op. Er valt morgen geen around-the-world ticket op je deurmat.

Je leeft dit leven maar één keer. En als je weet wat je wilt – waarom zou je dan wachten? Wat maak je jezelf wijs? Waarom blijf je je droom uitstellen? Waarom blijf je doen alsof tijdgebrek je obstakel is?

Omdat je bang bent

Ouch. Ja. Omdat je bang bent.

Omdat je bang bent om te falen. Omdat je bang bent om te slagen. Omdat je jezelf niet kwetsbaar durft op te stellen. Niet helemaal jezelf durft te zijn.

Omdat je gelooft dat je het niet verdient. Omdat je niet kunt omgaan met de onzekerheden, de spanning, de uitdagingen.

Omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent. En je hoopt dat je je ergens in de toekomst anders zult voelen – zodat je je droom wél waar kunt maken.

En misschien is dat ook zo. Want door de jaren heen groei je bijna automatisch. En op een bepaald moment groei je groter dan je obstakels, en stap je er zo overheen.

De vraag is alleen: wanneer zal dat zijn? Zal je op tijd zijn om nog te genieten van het leven waarin je je droom hebt waargemaakt?

Hoeveel tijd gun je jezelf met je koffiezaakje, je eigen zaak, je nieuwe carrière? Want hoe langer je het uitstelt, des te minder lang je er van kunt genieten.

We zijn allemaal bang

Echt waar. Ik ben ook bang. Steeds minder, maar nog lang niet vrij van angsten.

 • Ik wil bijvoorbeeld graag een keer in m’n eentje naar Azië reizen. En dat schuif ik al jaren voor me uit. Omdat ik bang ben.
 • Ik wil al jaren events organiseren met soChicken. Maar tot niet zo lang geleden scheet ik m’n broek vol bij het idee. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik kom vooruit.
 • Ik heb mezelf eindelijk zover dat ik video’s maak voor soChicken. Dat ging niet zonder slag of stoot kan ik je vertellen.

Iedereen is bang om niet goed genoeg te zijn. En ergens zijn we allemaal bang voor succes. Voor de enorme kracht die we in ons hebben. Voor het nemen van volledige verantwoordelijkheid en het loslaten van die slachtofferrol.

Dus – zoals ik al zei – tijd is niet je probleem. Was dat maar zo. Als je niet zo bang zou zijn, dan zou je tijd maken. Je tijdgebrek is een excuus.

Een populair, bevredigend en maatschappelijk geaccepteerd excuus om je leven door het putje te spoelen.

Oké – en nu?

Nu heb je een paar mogelijkheden.

 • Werk heel bewust aan je persoonlijke groei – zodat alle obstakels in je omgeving minder groot worden.
 • Ontwikkel meer zelfliefde – zodat je meer jezelf durft te zijn, minder goedkeuring en bevestiging zoekt en je dus minder bang voelt.
 • Omzeil je angsten – zet superkleine stapjes die je vooruit helpen zónder dat je je ‘vechten of vluchten’-respons activeert.
 • Verminder je uitstelgedrag – bouw stap voor stap meer discipline op en bouw je droomleven stap voor stap op.
 • Daag jezelf uit – begin gewoon ergens, en groei supersnel buiten je comfort-zone.

Onthoud: koffiezaakjes openen zichzelf niet. Je droomleven heeft een zetje nodig. Een zetje van jou. Dus wees dapper, neem je verantwoordelijkheid en laten we het samen doen.

Stap voor stap. Zoals altijd.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test