Wat maakt een klusje vervelend?
Stofzuigen, de mail wegwerken, de kozijnen schilderen, de auto naar de garage brengen, kots/stront van je hond/kat/kind/partner/parkiet opruimen. Rotklusjes. We doen ze liever niet, en als het even kan schuiven we ze voor ons uit.
Toegegeven, ik rijd al enkele weken rond met een kapotte linker koplamp. Terwijl het reservelampje gewoon in de auto ligt.
Waarom het nog niet gerepareerd is? Tja, smoezen genoeg. Ik heb in de eerste plaats geen idee hoe het moet. Ik voel ook niet de drang om het uit te zoeken, ’te druk’. We kunnen de auto bijna nooit voor de deur parkeren. Je krijgt er vieze handen van. We gebruiken de auto niet zo vaak. We zijn nog niet aangehouden. En – heel eerlijk gezegd – werkt de auto prima met kapotte lamp.
Dus? Dus schuif ik het rotklusje voor me uit en rijd ik rond in een auto die knipoogt naar iedere voorbijganger.
Dit maakt een klusje tot een rotklusje:
- Je vindt het niet leuk of zelfs vervelend om te doen.
- Je weet niet hoe je het moet doen.
- Het heeft geen hoge prioriteit voor je.
- Het is moeilijk, zwaar of ingewikkeld.
- Je krijgt er een vervelend gevoel bij.
We krijgen allemaal te maken met rotklusjes. Maar hoe beter je wordt in het afronden van dit soort klusjes, des te minder vervelend ze worden.
Leren genieten van rotklusjes
Een klusje is gewoon een klusje. Het is simpelweg het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Het wordt pas een rotklusje zodra je erover na gaat denken. Zodra je besluit dat je er geen zin in hebt.
Ik zie de lamp van mijn auto vervangen als een rotklusje, terwijl iemand anders zijn hand er niet voor omdraait. En dat is het punt. Het is allemaal perceptie. En die perceptie kunnen we veranderen. Een paar tips:
1. Kom naar het moment
Ja, daar ben ik weer. Mindfulness lijkt de oplossing voor alles. En eerlijk gezegd is dat ook bijna waar. Want wanneer je aandacht in het hier en nu is stop je met nadenken. En als je stopt met nadenken, kun je jezelf ook niet meer lastigvallen met gedachten over hoe vervelend het klusje is.
Doe een rotklusje met volle aandacht en merk hoe het verandert in een aangename meditatie. En ervaar hoe dit rotklusje bijdraagt aan een geweldige dag. Raar maar waar.
2. Kijk naar tijd, niet naar moeite
Hang een tijdslabel aan het klusje. Hoe lang zou het duren om deze klus af te ronden? Veel rotklusjes zijn in ons hoofd heel groot terwijl ze bijvoorbeeld slechts een halfuurtje kosten.
Rotklusje: de vaatwasser laten ophalen voor reparatie. Kwestie van bellen, datum prikken, tien minuten werk. Klaar. Weg rotklusje.
3. Richt je op het gevoel achteraf
Denk je eens in hoe fijn het leven zal zijn als je dit klusje hebt afgerond. Hoe blij je zal zijn met je geschilderde kozijnen, hoe fijn het is om een schoon huis te hebben, hoe heerlijk het voelt als je auto helemaal ’werkt’.
En vooral: hoe lekker het is als je niet meer hoeft na te denken over dat rotklusje.
4. Laat je emoties los
Er is de huidige situatie en er is de gewenste situatie. Je overbrugt dit verschil door handelingen te verrichten. Poetsen, bellen, repareren, schrijven, nadenken etc. Je hoeft hier niets van te vinden en je hoeft er niets bij te voelen. Je moet het gewoon doen, stap voor stap.
Hoe meer emoties je ervaart rond dit klusje, des te ingewikkelder je het maakt voor jezelf. Houd het praktisch en pragmatisch en werk stap voor stap richting de gewenste situatie.
5. Tel af en ga
Niet nadenken maar doen. Zeg tegen jezelf: ik tel af tot drie, en bij drie ga ik beginnen. Tel vervolgens af, en begin. Voor je het weet is het gepiept.
Meer tips om rotklus-loos te leven
Hoewel ik mijn autolamp niet heb gerepareerd, heb ik op werkgebied gelukkig wel veel discipline ontwikkeld. Hierover heb ik een uitgebreide eCursus ontwikkeld die je stap voor stap helpt productiever, gedisciplineerder en effectiever te worden.
Bekijk deze praktische cursus…
Reacties
Ok, ik tel tot drie en ik ga ervoor..schoonmaken dat huis. Je hebt helemaal gelijk!
heb gelijk de vaatwasmachineman gebeld! en het klopt, heel fijn dat ik er niet meer over na hoef te denken!
Zoals jij het schrijft lijkt ieder klusje een feestje… maar uiteindelijk heb je gelijk. Gewoon doen en niet langer uitstellen die hap.
Dankjewel voor je artikel. Ik hik vaak tegen dingen aan! Tis inderdaad gewoon doen…
Hoi Jelle,
Alleen al bij het lezen van de titel schoten er allerlei ‘rotklusjes’ door mijn hoofd. En toen ik je stukje las over het vervangen van het kapotte lampje van de linker koplamp dacht ik “toeval bestaat niet!”
Ik heb namelijk vorige week mijn auto laten keuren, helaas afgekeurd, oa omdat de oranje lampjes van de knipperlichten vervangen moesten worden. Voel je ‘ m al aankomen?!? Ik heb wel al telefoontjes gepleegd voor het andere dat gerepareerd moet worden maar de lampjes nog steeds niet verwisseld… Gewoon omdat ik geen idee had hoeveel werk het is, terwijl ik de reservelampjes ook achterin heb liggen. Dus ik heb direct mijn sleutel gepakt en ben naar mijn auto gelopen en de klus (lees: klusje!) geklaard. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat ik hier al een week mee rondloop terwijl het in echt 5 minuten is gefixd.
Dus bij deze: “Dank je wel Jelle!”
Heel herkenbaar allemaal en de tips zijn ‘spot on’ zou ik zeggen. Misschien is dit nog een aardige aanvulling (uit de time-management hoek); soms zijn klusjes geen klusjes maar klussen. Je denkt ‘dat doe ik effe’, maar ondertussen doe je niks omdat je niet weet waar je moet beginnen.
In dat geval is het raadzaam om De Klus onder te verdelen in kleinere klusjes. Okee je bent dan weer terug naar af maar tenminste heb je overzicht :)