Wat maakt een klusje vervelend?

Stofzuigen, de mail wegwerken, de kozijnen schilderen, de auto naar de garage brengen, kots/stront van je hond/kat/kind/partner/parkiet opruimen. Rotklusjes. We doen ze liever niet, en als het even kan schuiven we ze voor ons uit.

Toegegeven, ik rijd al enkele weken rond met een kapotte linker koplamp. Terwijl het reservelampje gewoon in de auto ligt.

Waarom het nog niet gerepareerd is? Tja, smoezen genoeg. Ik heb in de eerste plaats geen idee hoe het moet. Ik voel ook niet de drang om het uit te zoeken, ’te druk’. We kunnen de auto bijna nooit voor de deur parkeren. Je krijgt er vieze handen van. We gebruiken de auto niet zo vaak. We zijn nog niet aangehouden. En – heel eerlijk gezegd – werkt de auto prima met kapotte lamp.

Dus? Dus schuif ik het rotklusje voor me uit en rijd ik rond in een auto die knipoogt naar iedere voorbijganger.

Dit maakt een klusje tot een rotklusje:

  • Je vindt het niet leuk of zelfs vervelend om te doen.
  • Je weet niet hoe je het moet doen.
  • Het heeft geen hoge prioriteit voor je.
  • Het is moeilijk, zwaar of ingewikkeld.
  • Je krijgt er een vervelend gevoel bij.

We krijgen allemaal te maken met rotklusjes. Maar hoe beter je wordt in het afronden van dit soort klusjes, des te minder vervelend ze worden.

Leren genieten van rotklusjes

Een klusje is gewoon een klusje. Het is simpelweg het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Het wordt pas een rotklusje zodra je erover na gaat denken. Zodra je besluit dat je er geen zin in hebt.

Ik zie de lamp van mijn auto vervangen als een rotklusje, terwijl iemand anders zijn hand er niet voor omdraait. En dat is het punt. Het is allemaal perceptie. En die perceptie kunnen we veranderen. Een paar tips:

1. Kom naar het moment

Ja, daar ben ik weer. Mindfulness lijkt de oplossing voor alles. En eerlijk gezegd is dat ook bijna waar. Want wanneer je aandacht in het hier en nu is stop je met nadenken. En als je stopt met nadenken, kun je jezelf ook niet meer lastigvallen met gedachten over hoe vervelend het klusje is.

Doe een rotklusje met volle aandacht en merk hoe het verandert in een aangename meditatie. En ervaar hoe dit rotklusje bijdraagt aan een geweldige dag. Raar maar waar.

2. Kijk naar tijd, niet naar moeite

Hang een tijdslabel aan het klusje. Hoe lang zou het duren om deze klus af te ronden? Veel rotklusjes zijn in ons hoofd heel groot terwijl ze bijvoorbeeld slechts een halfuurtje kosten.

Rotklusje: de vaatwasser laten ophalen voor reparatie. Kwestie van bellen, datum prikken, tien minuten werk. Klaar. Weg rotklusje.

3. Richt je op het gevoel achteraf

Denk je eens in hoe fijn het leven zal zijn als je dit klusje hebt afgerond. Hoe blij je zal zijn met je geschilderde kozijnen, hoe fijn het is om een schoon huis te hebben, hoe heerlijk het voelt als je auto helemaal ’werkt’.

En vooral: hoe lekker het is als je niet meer hoeft na te denken over dat rotklusje.

4. Laat je emoties los

Er is de huidige situatie en er is de gewenste situatie. Je overbrugt dit verschil door handelingen te verrichten. Poetsen, bellen, repareren, schrijven, nadenken etc. Je hoeft hier niets van te vinden en je hoeft er niets bij te voelen. Je moet het gewoon doen, stap voor stap.

Hoe meer emoties je ervaart rond dit klusje, des te ingewikkelder je het maakt voor jezelf. Houd het praktisch en pragmatisch en werk stap voor stap richting de gewenste situatie.

5. Tel af en ga

Niet nadenken maar doen. Zeg tegen jezelf: ik tel af tot drie, en bij drie ga ik beginnen. Tel vervolgens af, en begin. Voor je het weet is het gepiept.

Meer tips om rotklus-loos te leven

Hoewel ik mijn autolamp niet heb gerepareerd, heb ik op werkgebied gelukkig wel veel discipline ontwikkeld. Hierover heb ik een uitgebreide eCursus ontwikkeld die je stap voor stap helpt productiever, gedisciplineerder en effectiever te worden.

Bekijk deze praktische eCursus…

 

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛