Geld maakt onafhankelijk en vrij
Voldoende geld staat voor onafhankelijkheid en vrijheid. Je kunt leuke dingen doen, mooie spullen kopen en jezelf goed verzorgen. Iedereen vindt het fijn om financiële vrijheid te hebben, maar hoe bereik je dat?
Hieronder hebben we een paar stappen die je op weg helpen. Het zijn eenvoudige en ‘vlotte’ stappen zodat je direct aan de slag kunt. We gaan hier geen ingewikkelde of strakke budgets maken.
1. Start met een overzicht
Maak voor jezelf een overzicht (op papier of in een spreadsheet) van je netto inkomen en uitgaven. Het is belangrijk om te weten hoeveel geld je per maand nu precies te besteden hebt.
Tel alle inkomsten bij elkaar op en trek daar alle vaste lasten van af (inclusief sparen). Dan weet je hoeveel geld je vrij te besteden hebt per maand en krijg je inzicht in je vaste lasten.
2. De vijanden: schulden en vaste lasten
Maak je schulden en vaste lasten zo snel mogelijk een kopje kleiner! Heb je schulden of sta je rood? Los het zo snel mogelijk af. De rente die je over schulden betaalt zijn weggegooid geld. Gespreid betalen bij bedrijven als Wehkamp kost je bijvoorbeeld 18% op jaarbasis. Betaal zo weinig mogelijk met je creditcard(s), deze rekenen vaak ook rente.
Vaste lasten zijn kosten die herhaaldelijk terugkeren. Denk aan de verzekering, telefoon-, internet- en energierekening. Deze kosten snoepen elke maand vrije bestedingsruimte bij je weg. Kijk dus eens kritisch naar je vaste lasten. Kan het misschien goedkoper? Is het misschien eens tijd om dat blad eens op te zeggen?
Doorloop onze bespaar checklist en bespaar honderden euro’s dit jaar!
3. KOOP MINDER!
Dit wil je misschien niet horen: je moet minder kopen! Hoe doe je dat? Bij elke uitgave die je gaat doen vraag je jezelf eerst af: “Heb ik dit echt nodig?” en: “Word ik hier gelukkiger van?”. Het zal je verbazen hoe vaak het antwoord “NEE!” is.
Kritischer omgaan met je geld betekent dat je meer overhoudt voor de dingen die ECHT wilt. De dingen die je echt gelukkig maken. Zoals vrijheid, leuke dingen doen en sparen voor een betere toekomst.
Tip: Gooi al je muntgeld in een spaarpot. Het voorkomt impulsaankopen en je hebt altijd wat geld achter de hand voor als je het echt nodig hebt! En na een paar maanden kun je je muntgeld inwisselen bij een winkel of de bank en het op je spaarrekening zetten.
4. Zorg voor extra inkomsten
Je wordt rijker als je minder geld uitgeeft. Maar je kunt ook zorgen dat je extra geld verdient.
Denk eens na of je misschien ergens extra inkomsten vandaan kunt toveren. Verkoop de spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats, zet je talenten eens aan het werk, begin een webshop, ga een extra dag werken, help iemand ergens mee tegen een vergoeding.
Er zijn veel manieren om wat extra geld te verdienen. Alle beetjes helpen! Zeker wanneer je jezelf aanleert om je zuurverdiende geld niet meteen over de balk te smijten.
5. Spaar!
Spaar. Spaar altijd. Spaar voor de toekomst, voor noodgevallen, voor het verwezenlijken van dromen. Zet elke maand automatisch geld opzij en blijf er daarna vanaf.
Beschouw je spaarcentjes niet als besteedbaar inkomen, maar als appeltje voor de dorst. Zo groeit je spaargeld langzaam, en zodra je het nodig hebt kun je het gebruiken.
Blijf daarna wel gewoon weer doorsparen! Je kunt spaardoelen stellen waarin je bekijkt hoeveel geld je voor een bepaalde datum nodig hebt, aan de hand daarvan kun je berekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten.
6. Volhouden
Als je eenmaal bewuster met je geld omgaat zul je zien dat het steeds gemakkelijker gaat. Wees dankbaar voor het geld dat je hebt, het geeft je zelfstandigheid en vrijheid. Dus geef het alleen uit aan de dingen die belangrijk voor je zijn, dan haal je er meer voldoening uit.
Simpele stappen naar een financieel onbezorgd leven
Wil je nog veel meer praktische tips lezen om rijker te worden en financieel onbezorgd te leven? Ga dan aan de slag met het praktische eBoek Bespaargeit, vol met simpele tips om veel meer geld over te houden, en meer levenskwaliteit te halen uit iedere euro!
Reacties
Het klopt wel, want ik vind het meestal ook veel leuker om iets te kopen als ik er echt ook een tijdje voor heb moeten sparen!
Als je op den duur teveel kleingeld hebt, dan kun je het ook in je moeders portemonnee storten en omruilen voor papiergeld. Dat gebeurt hier nog al eens. Niet dat ik daar blij mee ben… ;)
Maar al met al heel nuttige tips Jelle!
Ik bewaar juist al mijn kleingeld in een pot. & eens per halfjaar breng ik al dat kleingeld naar de bank en heb ik ineens weer wat centen op mn spaarrekening :D
Ik moet hier echt mee gaan beginnen nu. Ik heb gewoon geen geld meer :S
Jammer
Helaas heb ik een soort druk op me die maakt dat ik dingen koop ..
Deze tips over geld besparen en sparen zijn echt superhandig! Zeker als student kom ik nog wel eens in situaties dat je halverwege de maand denkt, oeps… even iets rustiger aan doen. Met jullie tips ben ik nu aan de slag gegaan om te gaan sparen! Dankjulliewel!
Als je kleingeld spaart in een potje oid. Breng het niet naar de bank, maar wissel het in bij een horeaca gelegenheid in de buurt.
Ik werk zelf in de horeaca en ik stop mijn kleingeld altijd in een potje, eens in de zoveel tijd tel ik het en dan heb ik zo weer 70 euro, dat wissel ik op mijn werk dan in en hun hebben weer een kassa vol kleingeld :) *Believe me, daar zijn ze blij mee ;)*