Artikel opslaan

Groeien mag tijd kosten

De grootste, sterkste en hoogste bomen op aarde zijn niet als bamboe. Ze groeien langzaam. Bedrijven die langzaam groeien zijn vaak stabieler en veerkrachtiger dan snelgroeiende, hippe startups. Mensen die langzaam veranderen, veranderen vaak permanent.

Langzame groei is niet hip. Maar het heeft schoonheid. En het geeft het leven karakter. Langzame groei lijdt tot duurzame en blijvende groei. Het haalt geen krantenkoppen, maar het is in veel opzichten wenselijker dan snelle groei.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarom is langzame groei vaak beter?

Een auto die vol gas weg rijdt bij het stoplicht verbruikt tot wel drie keer meer brandstof dan een auto die rustig optrekt. Een bedrijf dat langzaam groeit, heeft meer tijd om zich voor te bereiden op de groei en kan hierdoor betere beslissingen nemen. Een persoon die langzaam afvalt is gezonder, heeft een veel grotere kans om slank te blijven en krijgt minder last van loshangend vel.

Snel gaan heeft vaak negatieve consequenties. Snelle groei kost onevenredig veel energie. Dit zorgt voor opgebrande mensen, overbelaste systemen en ongezonde ecosystemen.

En de drang om snel te gaan bezorgt ons ook nog eens een heleboel stress en onzekerheid. We zijn minder goed in staat om te genieten van het moment, en tevreden te zijn met de dingen die we hebben. En dat maakt ons minder gelukkig. En dat is zonde.

Gebruik de kracht van langzame groei

Snelle groei is niet beter dan langzame groei. Door minder snel te willen kun je de kwaliteit van je leven verhogen, en vaak meer bereiken met minder energie.

Langzame groei helpt je je aandacht te richten op kwaliteit, in plaats van kwantiteit. Het geeft je de ruimte om een goede fundering te leggen, om je beter voor te bereiden op de volgende fase.

Als je je huis stap voor stap opknapt kun je beter werk afleveren. Als je bedrijf rustig groeit kun je advies inwinnen over de beste manier waarop je kunt investeren. Als je het leren van een nieuwe taal uitsmeert over een langere periode, blijft er meer hangen. Als je eerst een cursus volgt voordat je begint aan je Permacultuur tuin, ervaar je minder problemen en bleef je meer plezier.

Langzaam gaan zorgt voor minder sensatie maar voor meer kwaliteit:

  • Probeer niet allerlei verschillende dingen tegelijk te doen. Richt je op één gebied waarin je wilt groeien, en besteed hier veel aandacht aan.
  • Besef dat zowel snelle groei als langzame groei hun voor- en nadelen hebben. Snelle groei is populair, maar dat wil niet zeggen dat het beter is. Het hangt er helemaal vanaf wat jij wilt bereiken.
  • Snelle groei zorgt vaak voor problemen op de lange termijn. Als je de basis afraffelt om snel vooruit te komen, zul je uiteindelijk terug moeten gaan om de basis te verbeteren. Denk aan klussen met slechte afwerking, houtje-touwtje programmeren om de boel de deur uit te krijgen, je tuin vol planten omdat het lente is zonder iets te leren over de planten, etc. Uiteindelijk moet je dingen opnieuw doen, waardoor je later langzamer vooruit komt.
  • Investeer in ‘infrastructuur’. Een metafoor: een zandweg aanleggen is snel en goedkoop. Het is tijdrovend en duur om een snelweg aan te leggen. De zandweg werkt even, totdat de groei de capaciteit van de zandweg overstijgt. Dan moet er alsnog een snelweg worden aangelegd. Door direct te investeren in goede ‘infrastructuur’ kun je rustig doorgroeien.
  • Wat is goede ‘infrastructuur’ in een succesvol leven? Een goed sociaal netwerk, een stabiele en liefdevolle thuissituatie, veerkrachtige financiën, voldoende algemene kennis, voldoende parate kennis over je vakgebied, een gezond lichaam, een kalme geest etc.
  • Neem de tijd om te studeren en jezelf te ontwikkelen. Dat kost je nu meer tijd (waardoor je langzamer vooruit komt), maar geeft je uiteindelijk een betere basis. Leer bijvoorbeeld eerst goed programmeren voordat je een app begint te bouwen. Je app is misschien minder snel af, maar hij zal beter werken en je zult later tegen minder problemen aan lopen.
  • Doe je best om iedere dag een beetje beter te worden dan de dag ervoor. Leer iedere dag iets nieuws, ook al is het iets kleins. Doe iedere dag iets kleins om vooruit te komen. Kleine beetjes stapelen snel op tot iets indrukwekkends.
  • Vergelijk jezelf niet te veel met andere mensen. Ja, iemand anders komt misschien sneller vooruit op bepaalde gebieden. Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten, zijn eigen talenten en zijn eigen tempo. Soms loop je voor, soms loop je achter. Dat wil niet zeggen dat je waardeloos bent, of dat je minder goed bent. Het wil zeggen dat je anders bent. En anders zijn is prima.
  • Sta regelmatig stil om je huidige situatie te bekijken. Waar sta je? Waar wil je zijn? Welke dingen zijn goed in je leven? Welke dingen wil je veranderen? Dat je zaken wilt veranderen wil niet zeggen dat je je niet tevreden mag voelen over hoe dingen nu zijn. Voel je dankbaar voor alles wat je hebt bereikt. En verheug je op de nog betere toekomst waaraan je aan het bouwen bent.

Mindful groeien zou je het kunnen noemen. Groeien zonder energie te verspillen, met een focus op kwaliteit. Dat gaat minder snel, maar het levert je uiteindelijk meer op.

Bamboe woekert. Sequoia’s vervullen ons met ontzag.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test