Artikel opslaan

Maak je niet druk, maak je rustig

Precies, maak je niet druk – maak je rustig. Nou vind ik het hele jaar door prima advies, maar in de feestmaand is het dubbel prima. Ik ben een decemberkind. Ik werd geboren op 17 december en ben mijn hele leven al dol op de feestmaand.

Lichtjes, kerstbomen, kaarsen, kerstmuziek, lekker eten, teveel chocolade, tijd met familie en tevergeefs hopen op sneeuw en samen klagen als blijkt dat het met kerst 15 graden met regen wordt.

Fijn.

Maar toen ik volwassen begon te worden merkte ik dat deze maand zijn charme begon te verliezen. Het bleek ineens ontzettend druk. Er waren zoveel bewegende delen. Met alle feestdagen, mijn verjaardag, cadeaus, werk en de drang om alles af te hebben voor de kerst. En daarbij leek de tijd ook nog eens veel sneller te gaan.

Waar de periode tussen Kerst en oudejaarsavond als kind voelde als een eeuwigheid, voelt het tegenwoordig alsof ik met m’n ogen knipper en de lente alweer begint.

Mijn eerste oplossing voor deze december chaos was meer controle pakken. Beter plannen, eerder beginnen, de boel stroomlijnen. Maar dat bleek het gevoel alleen maar erger te maken. Want de maand omvormen naar een efficiënte checklist gaf het zijn romantiek niet terug. In tegendeel.

En je weet hoe dat gaat – hoe efficiënter je wordt, des te meer hooi je op je vork kunt nemen. Dus mijn drang naar controle zorgde alleen maar voor meer werk en meer chaos.

Dus nee – tegenwoordig doe ik het anders. En als je je herkent in deze decembertrammelant dan word je misschien ook blij van deze tips. Laten we een beetje rust terugbrengen, zodat we het nieuwe jaar kalm beginnen – niet gestrest.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Richt je op wat het meest belangrijk is

Ja – deze les vind je terug in vrijwel elke foute kerstfilm. Zelfs de films die zó slecht zijn dat ze je aan het huilen maken vanwege alle verkeerde redenen – maar die je toch blijft kijken omdat er kerstbomen in voorkomen enzo.

Oh – ik ben de enige? Prima.

Waar gaan kerstfilms meestal over? Simpel: de hoofdpersoon verliest uit het oog wat echt belangrijk is. En dan gebeurt er allerhande drama, en uiteindelijk komt hij of zij terug bij de essentie: het draait om tijd doorbrengen met je dierbaren.

Nu hebben we natuurlijk geen ellendige kerstfilms nodig om tot die conclusie te komen. Want dit is zo’n beetje de beste conclusie die je kunt trekken in het algemeen: tijd doorbrengen met je dierbaren is uiteindelijk een van de meest betekenisvolle dingen om te doen. Want alle andere dingen in het leven voelen heel belangrijk, totdat je ineens iemand verliest. En dan weet je dat je het mis had. Dat werk niet belangrijker is dan je kinderen. Dat vriendschap belangrijker is dan succes. En dat er alles bij elkaar genomen maar weinig dingen zijn die je zo gelukkig maken als goede relaties.

Dus? Dus maak het simpel. Laat deze maand draaien om de mensen, en maak alle andere dingen minder belangrijk. Kerstboom – prima. Een heel huis vol kerstdecoratie waardoor je ruzie krijgt met je partner en geen tijd hebt om rustig te genieten van een fijne tijd met leuke mensen om je heen? Misschien iets minder slim.

2. Maak het simpeler, niet ingewikkelder

Daar komt het eigenlijk op neer. Zoek in alles de essentie, en doe alleen dat.

Al van kinds af aan is het hetzelfde geweest: zodra de Sint is vertrokken begint mijn moeder met het decoreren van het huis. En in de weken die volgen wordt het huis steeds kerststiger. Super mooi en gezellig – dus ik nam die gewoonte gezellig mee toen ik het huis uit ging.

Maar veel gedoe was het wel. En al die zooi nam ook veel ruimte in beslag. En – als ik heel eerlijk was – voegde het niet zoveel kerstsfeer toe. Het voelde vooral als nóg meer om rekening mee te houden.

Dus alle bende ging richting de kringloop, behalve de kerstballen enzo. Elk jaar zetten we een kerstboom neer, we hangen er ballen en lichtjes in, nog een guirlande bij de haard, kaarsje aan en hoppa – Kerst. Meer blijkt er niet echt nodig.

We hoeven niet alles vol te stoppen. We hoeven niet alles perfect te doen. Weet je wat mijn meest romantische kerst was? Toen ik Billy pas leerde kennen hadden mijn ouders hun restaurant al gereserveerd en er kon geen extra persoon bij. Dus Billy en ik hebben zitten gourmetten voor de openhaard met frutsels uit de diepvries, slechte wijn, veel kaarsen en een of andere dwarsfluit CD met kerstmuziek.

Toegegeven – ik was hopeloos verliefd dus het maakte me niets uit. Maar er zit meer charme in eenvoud dan al die hysterisch gedekte tafels op Pinterest en Amerikaanse kerstfilms je doen geloven.

Eenvoud is oké. Minder is vaak beter. Waarom? Omdat er dan meer tijd, aandacht, ruimte en lucht overblijft om gewoon te genieten met je dierbaren. Je kunt zes gangen op tafel zetten en niemand spreken omdat je gestrest staat te doen in de keuken. Of je maakt het wat simpeler, en kunt genieten met je gasten.

Ik weet wel waar ik voor kies.

3. Vergeet niet om voor jezelf te zorgen

December is – als je het toelaat – een maand van overdaad. Een maand vol met eten, materialisme, luiheid, drank en andere dingen die het leven normaal gesproken alleen leuker maken als je ze met mate toepast.

Dus ja – vergeet niet om voor jezelf te blijven zorgen. Zelf doe ik niet mee aan de kamikaze houding van: Ik eet en drink gewoon zoveel als ik wil, ik ga in januari wel weer aan de lijn.

December is gewoon een maand zoals alle anderen voor je lichaam. En het is dus ook wenselijk om de balans te bewaren tijdens deze maand. Hoe je dat doet? Simpel: drink niet of met mate, eet meer dan voldoende groente en fruit, beperk de overdaad aan zoetigheid en ongezonde bende, blijf sporten en bewegen, blijf mediteren, blijf voldoende slapen.

Je lichaam wordt niet ongezonder door die twee kerstdiners. Het is al het gesnaai er omheen dat de meeste schade aanricht. Borrels, hapjes, speculaasjes, chocolaatjes, drankje hier, drankje daar – geen zin om te sporten, komt later wel, nu even niet, blablabla.

Ik ben er helemaal voor om van het leven een feestje te maken. Maar vergeet niet dat het leven vooral feestelijk voelt als je je gezond en fit voelt. En om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt – altijd. Ook in december.

4. Neem de ruimte om te genieten

Oké – en daarnaast zou ik aanraden om vooral te genieten van deze periode. December heeft een glans en gezelligheid die je in januari en februari niet vindt. Dat is natuurlijk ook prima, want op een gegeven moment ben zelfs ik wel weer klaar met de lichtjes en zoetsappige kerstmuziek. Maar zolang het er is, kun je er net zo goed van genieten.

Maar hoe doe je dat? Ik zou zeggen door jezelf te kalmeren en regelmatig in het moment te komen. Want als je uit je hoofd stapt dan gaat de tijd minder snel. Als je mindful bent lijkt een kort moment een eeuwigheid te duren. En op die manier kun je fijne, kalme momenten creëren waarin je simpelweg geniet.

Zit je met dierbaren aan tafel? Neem dan even een moment om uit te zoomen van de conversatie, en het tafereel te aanschouwen. En besef dat dit moment uniek is, dat het nooit meer terug zal komen, dat het alles behalve vanzelfsprekend is en dat je veel hebt om dankbaar voor te zijn.

Loop rustig door de stad, en kijk om je heen. Zie de drukte in de winkels, de mooie lichtjes – en probeer het eens zonder oordeel te aanschouwen. Misschien heb je er gedachten over (“materialistische ellende, zo gaat de wereld nou kapot, zoveel hebberigheid, hier draait kerst niet om” – je kent het wel), maar laat ze even los en observeer gewoon.

Het is wat het is. En nu je er middenin staat, kun je er net zo goed van genieten. Ontspan en geniet ervan. Sit back and relax – maak je niet druk, maak je rustig.

December is een gekke maand. En zelfs ik als liefhebber voel me blij als het januari is. Want januari heeft haar eigen charme, met extra winterse stilte en eenvoud na de overdaad. Maar januari is er pas als het er is.

Dus nodig jezelf uit om te ontspannen in het moment, hoe chaotisch het ook voelt. En doe je best om echt te genieten van deze bijzondere maand.

Want je weet nooit hoe vaak je de kans nog krijgt om kerst te vieren met je dierbaren. 💛

Over materialisme gesproken!

Ja! Zoek je nog een cadeautje? 😉

Ik zeg altijd maar zo: als je dan toch cadeaus gaat geven, geef dan een boek. Want boeken zijn nog enigszins nuttig. En ja – dat zeg ik omdat ik twee boeken heb geschreven. Maar ook omdat ik daadwerkelijk mijn best heb gedaan om mijn boeken zo waardevol te maken als ik kan.

Zo is mijn eerste boek Steeds leuker zo geschreven dat je het cadeau kunt doen zonder veroordelend over te komen. Het boek is inmiddels al meer dan 75.000 keer verkocht.

Steeds leuker krijgt 5 sterren op bol.com met meer dan 800 recensies en stond na verschijnen maandenlang in de Bol.com bestseller top 100. Plus gratis verzending enzo – je kent het wel.

Of geef een Broednest cadeaubon.

Een abonnement op het Broednest is één van de fijnste cadeau’s die je iemand kan geven. Je geeft iemand de gelukkige toegang tot een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis.

Wil je ook graag iemand een cadeaubon geven om in een positieve spiraal te komen? Geef dan dit jaar eens een Broednest cadeaubon.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test