Artikel opslaan

Kalmte is de basis

Het is het beste advies dat je kunt krijgen in momenten van angst en paniek: blijf rustig, blijf kalm. Kalmte voelt vaak als de uitzondering op het ‘normale’ leven. Maar eigenlijk is het precies andersom. Kalmte is de basis, al het andere is de uitzondering.

Voor het platform van mijn vriend zijn we momenteel op werkvakantie op het Franse platteland. De houtkachel pruttelt, de sneeuw dwarrelt naar de grond. Hier staan we midden in de natuur. En moeder natuur is kalm.

Dieren hebben geen prestatiedrang. De bomen bloeien wanneer de tijd rijp is. Alles is zoals het is, de tijd gaat langzaam. En dat blijft bijzonder. Het blijft een enorm contrast met de randstad, waar haast bijna in de lucht lijkt te hangen.

Hier komt kalmte automatisch over je heen. Iets wat op veel andere plekken niet het geval is. Toch is het zo belangrijk om kalm te blijven. Want kalmte geeft je een geweldige basis voor een geweldig leven. En het is mogelijk, ook op de momenten dat je wordt overspoeld door drukte.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Het zit allemaal in je hoofd

Een gebeurtenis is slechts een gebeurtenis. Dat is waar totdat jij er een betekenis aan toekent. Dan kan een simpele gebeurtenis veranderen in een ramp, een zegen, een probleem of een geweldige kans.

Niets heeft betekenis, totdat jij er zelf betekenis aan toekent. Het bewaren van je kalmte wordt makkelijker zodra je dit beseft. Jij hebt het voor het zeggen. Jij bepaalt zelf hoe snel je wilt leven, of hoe langzaam. Sterker nog, jij kunt zelf bepalen hoe snel de tijd voor jou verstrijkt.

Hoe kalmer je bent, des te meer tijd je hebt. Als je kalm bent dan voel je geen druk meer. De tijd gaat langzamer, je kunt het leven weer echt ervaren. Je leeft in het hier en nu, niet in het straks en daar.

Kalmte geeft je rust, vrijheid, een goed humeur en een gevoel van zorgeloosheid. Het is echt de basis, het uitgangspunt van waaruit je een fijn leven kunt hebben. De natuur is kalm. Jouw echte natuur is kalm. Spanning, haast en stress voelt vervelend. Net zoals een wond vervelend voelt. Het is niet de bedoeling dat je gewond raakt, het is niet de bedoeling dat je gespannen bent.

Dus wat er ook gebeurt, het dient je om kalm te blijven. Kalmte biedt je altijd meer dan haast, stress, paniek en angst.

Zo word je kalmer en gelukkiger

Fijn. Maar hoe word je kalmer? Kalmte is zoals je gezondheid, je moet het constant ondersteunen en koesteren. Als je even weinig aandacht aan je gezondheid schenkt dan gaat het onvermijdelijk achteruit. Als je de gewoontes van kalmte een tijdje loslaat, dan zul je je kalmte verliezen.

Je bent gemaakt om gezond en kalm te zijn. Maar de cultuur en de gewoontes die we hebben ontwikkeld werken dit vaak juist tegen. Niet omdat de cultuur slecht is, maar omdat we gezamenlijk prioriteit geven aan andere dingen. Een stad biedt de meeste mensen minder kalmte dan een bos, zoals wit brood en chocoladepasta minder gezondheid biedt dan een verse salade. Steden en chocoladepasta voorzien echter wel weer in andere behoeften. Behoeften die we vaak verkiezen bóven kalmte en gezondheid.

Daarbij hebben we allerlei overtuigingen ontwikkeld die onze kalmte wegnemen. Gedachten als “Ik moet beter presteren”, “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik ben het niet waard om lief te hebben” en “Ik moet succesvol zijn” geven druk en spanning. Ze halen je weg bij je kalme basis.

Want in de basis ben jij perfect zoals je bent. Je hoeft niets te doen om waardevol te zijn. Je bent het waard om van te houden. Zoals je bent, hier en nu, is hoe je mag zijn. Er valt in de essentie niets te bereiken, omdat alles al goed is zoals het is.

Precies, lekker onpraktisch. Dus hoe maak je dit praktisch? Hoe kun je vaker leven vanuit je kalme basis zonder al je andere doelen te laten vallen?

  • Besef dat je in essentie maar heel weinig nodig hebt. Er zijn heel veel dingen die je wilt, maar weinig dingen die je echt nodig hebt om te bestaan, en zelfs om gelukkig te zijn.
  • Je kunt op ieder moment kiezen hoe je wilt reageren op iedere specifieke gebeurtenis. Je kunt in paniek raken, angst voelen of besluiten om kalm te blijven.
  • Je onderhoudt je kalmte door regelmatig alleen te zijn en stilte te ervaren. Dat kun je doen door iedere dag even te gaan zitten en een paar minuten op je ademhaling te concentreren. Een korte meditatie van drie minuten doet vaak al wonderen voor je innerlijke kalmte.
  • Doe je best om vaak in het hier en nu te leven. Dus blijf met je gedachten bij het moment wanneer je bijvoorbeeld eten bereidt, het huis opruimt, werktaken verricht of de hond uitlaat. Het is soms moeilijk om je focus vast te houden, maar hoe kalmer je wordt, des te eenvoudiger het wordt. Je kunt jezelf rustig trainen om minder te piekeren. Zodra je door hebt dat je bent afgedwaald, haal je je aandacht weer terug naar het moment.
  • Je hoofd is vaak bezig met allerlei dingen die nog moeten gebeuren. Je lichaam leeft echter altijd in het hier en nu. Als je terug wilt komen in het moment, richt je dan op je lichaam. Voel de stoel onder je billen, de grond onder je voeten, de luchtstroom door je neus, je handen op de tafel. Gebruik je zintuigen om terug in het moment te komen, dan stoppen de gedachten meestal heel snel.
  • Maak gebruik van micro-meditatie. Dit zijn de kleine gaatjes in je dag waarop je even op je ademhaling kunt richten. Soms kun je met een paar diepe ademhalingen heel veel kalmte terugwinnen. Gewoon terwijl je in de auto zit, wacht op de trein of naar het toilet gaat. Ontspan, en merk hoe je lichaam zich bij iedere uitademing verder ontspant.
  • Leg jezelf neer bij de beperkingen van het moment. Je kunt niet overal controle op uitoefenen. Als je je thuis druk maakt over een probleem dat je alleen op kantoor kunt oplossen, dan heb je twee keuzes. Of je gaat naar kantoor en lost het probleem op, of je blijft thuis en lost het probleem niet op. Als je ervoor kiest om thuis te blijven, accepteer dan dat je nu niets aan de situatie kunt veranderen. Ontspan, morgen weer een dag.
  • Je kunt niet alles controleren. Ook als je je niet constant druk maakt dan komen de meeste dingen goed. De wereld draait toch wel verder. Het maakt de rest van de wereld weinig uit of jij nu kalm of gespannen bent. Dus ja, dan kun je beter kalm zijn.
  • Maak kalmte je uitgangspunt. Eerst rustig worden, dan verder met wat je wilt doen.

Er zijn periodes waarin je kalmer bent (bijvoorbeeld wanneer je rondreist op het platteland) dan normaal. Soms is het leven bijzonder hectisch, en kun je je rust niet vinden. Onthoud dat hoe lastiger het is om je kalmte te vinden, des te waardevoller het is om te investeren in je kalmte.

Hoe moeilijker het is, des te meer je bent afgedreven van je kalme basis. En hoe beter je wordt in het bewaren van je kalmte, des te fijner je leven wordt. En het leuke is, je kunt vandaag nog resultaat merken door even een moment van stilte te nemen.

Leuke tips om lekker kalm door het leven te gaan

Wil je meer praktische tips om kalmer door het leven te gaan? Hieronder heb een aantal boeken geselecteerd die je helpen om kalmer te worden en bewuster te leven.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test