“The only true wisdom is in knowing you know nothing.”
Socrates

Wijze mensen bestaan niet

Ik geloof niet in wijsheid. Wijze mensen bestaan niet. Wijsheid is vooral relatief. Een persoon kan wijzer zijn dan een ander persoon. Een persoon kan zichzelf nooit ‘wijs’ noemen, tenzij hij niet wijs is. Uiteraard.

Hoe dat werkt? Tja, hoe wijzer je in relatieve zin wordt, des te sterker je beseft hoeveel je nog te leren hebt. Ik ben de afgelopen jaren absoluut wijzer geworden, maar relatief gezien ben ik niet wijs. Relatief gezien ben ik een broekie, een leerling van de leerling. De koffieschenker van de stagiair.

Dus ja. Mensen begrijpen niet wat ik doe. Ze denken dat ik mezelf wijs vind, omdat ik me altijd bezighoud met ‘wijsheden’, en deze wijsheid deel met mijn lezers. De waarheid is echter dat ik werk volgens een heel oud inzicht.

“Je leert door les te geven”

Als ik een geweldig boek lees, dan heeft mijn omgeving het zwaar. Dan krijgen mijn vrienden namelijk tot in den treure van mij te horen waarom de inzichten die ik heb opgedaan zo geweldig zijn. Ik deel wat ik heb geleerd zodat ik mijn gedachten op een rijtje kan zetten. Soms vinden mensen dat leuk, soms ook ontzettend irritant, maar ik kan het niet helpen. Ik heb nu eenmaal de neiging om me te laten meeslepen door de dingen die me interesseren.

Dan komt er een idee voor een of meerdere artikelen. Ik voel dat ik hier iets over moet schrijven, dat deze inzichten waardevol zullen zijn voor meer mensen. Ik gebruik de artikelen om al mijn gedachten op een rijtje te zetten, om de stof te vereenvoudigen en het praktisch te maken.

Vervolgens wordt dit artikel gelezen en toegepast door bezoekers. Dat is prachtig, zeker wanneer mijn artikel mensen echt vooruit helpt.

Ik leer door les te geven. Ik leer door mijn gedachten op te schrijven, door de feedback die ik krijg. Hier word ik letterlijk wijzer van. Het heeft me de afgelopen jaren helpen veranderen en groeien. Het heeft me echter geen goeroe gemaakt (godzijdank, ik zou niets te doen hebben!).

Geef je levenslessen door

De moraal van het verhaal? Simpel: begin met het doorgeven van de dingen die je leert. Zodra je een belangrijk inzicht opdoet heb je iets te delen. Verspreid je nieuw opgedane kennis over voeding, over geluk, bewustzijn, de staat van onze aarde en al die andere dingen die je helpen je leven meer glans geven.

Door te delen word je gedwongen je gedachten erover te ordenen. Door je gedachten te ordenen worden ze scherper, en worden de inzichten bruikbaarder. Je leert simpelweg sneller en effectiever.

En weet je wat nog mooier is? Door mijn irritante obsessies rondom geluk, productiviteit, gezondheid en het veranderen van de wereld is mijn omgeving met me mee veranderd. Mijn vrienden zijn op veel gebieden met me mee gegroeid, en dat stelt mij in staat om nog verder te groeien. Groeien is namelijk veel leuker als je omgeving mee groeit.

Dus, welke inzichten wil jij delen met je omgeving?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test