Artikel opslaan

Je hebt minder controle dan je denkt

Weet je, het universum is een ingewikkelde plek. En in dat oneindig complexe universum hangt een klein blauw planeetje, dat in zichzelf oneindig complex is.

Oceanen, rivieren, weersystemen, ecosystemen, bergen, dieren, insecten. En mensen. Miljarden mensen met ontelbare sociale verbindingen en een oneindig aantal ideeën. Steden, distributie netwerken, bedrijven, woningen. Boeken, kranten, televisie uitzendingen, het internet. De economie.

Een hele toestand. Ieder onderdeel te groot voor ieder mens om te begrijpen. Te groot voor ieder mens om te controleren.

En ergens tussen deze brei aan complexiteit ben jij. Een stipje, op een blauw stipje in een klein zonnestelsel. In een nietszeggend sterrenstelsel, in een sterrencluster, in een uithoek van het heelal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het gevoel van controle

Lekker relativerend, vind je niet? Precies, misschien een beetje te. Toch is het interessant om te beseffen hoe klein je bent. Hoe weinig invloed je eigenlijk hebt.

We hebben vaak het gevoel dat we veel controle hebben. En in zekere mate hebben we dat ook. We kunnen bepalen hoe we ons leven indelen. Wat we doen en wat we laten. Waarmee we ons omringen en waarvoor we weglopen.

Over veel andere dingen hebben we geen controle. Of slechts een heel klein beetje. Maar dat neemt niet weg dat we wel vaak een gevoel van controle hebben. En dat is een fijn gevoel.

Je kunt een gevoel van controle oproepen door overzicht te creëren. Door inzichtelijk te maken hoe je wereld eruit ziet. Zodat je precies weet wat er gaande is.

Statistieken geven een gevoel van controle. Het maken van een mindmap geeft een gevoel van controle. Studeren, en meer leren over bepaalde onderwerpen geeft een gevoel van controle.

Waar je echt controle over hebt

Een gevoel van controle is fijn, maar een illusie. Er is maar één ding waar je (in potentie) controle over hebt: jezelf.

Wat er ook gebeurt in het leven, jij kunt vrijwel altijd zelf bepalen hoe je ergens op reageert. Of je reageert vanuit liefde of angst, of je vecht of vlucht. Of je positief blijft of pessimistisch wordt.

En weetje, eigenlijk is dit de enige vorm van controle die je echt nodig hebt. Het is de meest flexibele, breed inzetbare vorm. Het is van toepassing op iedere situatie.

Alles onder controle houden

Je kunt je omgeving niet altijd controleren, ook al zou je dat graag willen. Je kunt echter jezelf leren controleren. Je kunt zelf bepalen hoe je je wilt voelen, ongeacht van wat er gebeurt. Dat is een manier van controle die je altijd verder helpt.

Train je hersenen door regelmatig te mediteren. Ontwikkel je zelf-discipline. Leer jezelf aan om vaker te reageren vanuit liefde, vanuit vertrouwen. En leer om dankbaar en tevreden te zijn.

Als het je lukt om kalm, liefdevol, mindful en gefocust te zijn, heb je alles onder controle. Altijd.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test