Artikel opslaan

“If you could kick the person in the
pants responsible for most of your trouble,
you wouldn’t sit for a month.”

Theodore Roosevelt

Meer controle over je leven krijgen

We gaan allemaal door die fases. Er gebeuren teveel dingen tegelijkertijd. Je ervaart chaos, je voelt je overweldigd en je snakt naar meer controle over je leven.

Je wilt terug naar overzicht, grip, duidelijkheid. Een gevoel van richting en balans – zodat je eindelijk weer controle ervaart en gewoon even gelukkig kunt zijn zonder gedoe.

Dit zijn stappen die ik zet wanneer ik de chaos wil beteugelen en de controle over mijn leven wil vergroten. Wellicht helpen ze jou ook. Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Een weekplanning vergroot controle

Hoe ga jij je tijd besteden komende week? Als je je overweldigd voelt dan heb je waarschijnlijk geen duidelijk antwoord op deze vraag.

Plannen is controle krijgen. We krijgen elke week zo’n 112 werkbare uren. Proberen we onrealistisch veel te doen in die tijd, dan voelen we ons overweldigd en lijkt het leven chaotisch. Plannen we onze tijd zorgvuldig, dan ontstaat er meer controle en meer slagkracht om dingen gedaan te krijgen.

Wanneer ik me overweldigd voel ga ik zitten om mijn week te plannen. Door een weekplanning te maken krijg je een veel duidelijker beeld van wat er speelt. Zo krijg je snel meer controle over je leven.

Volg deze tips voor een effectieve weekplanning: Weekplanning maken – hoe ik mijn week plan

2. Schrappen van afleidende overbodigheden

Als we ons onrustig, angstig, overweldigd en gestrest voelen gaan we op zoek naar afleiding. Ik ben hier ook een ster in. Dan snakt mijn brein ineens constant naar lekker eten, videogames, social media, YouTube, Netflix – mijn brein wil afleiding en constant leuke dingen doen.

Allemaal prima – maar het draagt bij aan dit gevoel van chaos. Wil je echt meer controle over je leven krijgen?

Schrap dan de afleidingen zoveel mogelijk:

 • Breek met je smartphone verslaving
 • Stop social media terug in zijn doosje
 • Beperk de overdadige consumptie van entertainment
 • Blijf even minder op de hoogte van het nieuws
 • Probeer minder te doen
 • Beperk ongezond comfort-food
 • Beperk en/of stop met alcohol en andere verdovende of oppeppende middelen

Hiermee maak je direct een heleboel ruimte in je hoofd. Want plotseling blijft er een berg tijd en aandacht over. Dit is ruimte die je helpt meer controle te krijgen.

3. Dagelijks mediteren voor meer controle

Ik doe mijn best om elke dag even te zitten om te mediteren – al is het maar een paar minuten. Ik schiet op een sessie van 15 minuten, maar het komt ook voor dat ik maar 10 of zelfs 5 minuten mediteer op een dag.

En toch helpt de gewoonte me perspectief te bewaren en meer controle te krijgen.

Door te mediteren keer je weer even terug naar het simpele nulpunt. De plek in jezelf waar het altijd rustig is, ongeacht de chaos om je heen.

Voel je je te gestrest en onrustig voor meditatie? Begin dan met wat simpele yoga oefeningen om je brein te kalmeren en ga daarna zitten om te mediteren.

4. De knelpunten in kaart brengen

Nu er wat meer lucht in je hoofd is komt er ruimte om praktische vooruitgang te boeken. Zoek uit wat de knelpunten zijn.

Pak een vel papier en schrijf op: Wat staat mijn geluk in de weg?

Noteer nu de antwoorden die in je opkomen. Wat frustreert je? Wat houdt je bezig? Waar maak je je zorgen over? Gooi het allemaal op papier.

Nu je dit gedaan hebt, kijk eens naar het resultaat en raadpleeg je onderbuikgevoel. Welke van deze zaken bezorgen je de meeste ellende? Omcirkel deze. Vaak zie je dat er slechts 1-3 zaken echt knagen.

5. De moeilijke stappen zetten richting controle

Neem nu deze paar knelpunten als uitgangspunt en vraag jezelf bij ieder punt af:

Welke stappen kan ik vandaag zetten om dit obstakel minder frustrerend te maken of op te lossen?

Waar kun je beginnen? Wat is een eerste, kleine, praktische stap die je vandaag zou kunnen zetten?

Als we goed kijken zien we dat het vaak simpele dingen zijn:

 • Een formulier invullen en opsturen.
 • Meer informatie inwinnen zodat je een beslissing kunt nemen.
 • Hulp vragen.
 • Een kleine verandering doorvoeren in je levensstijl.
 • Een telefoontje plegen.

Zoek de eerste praktische stap en voer hem vandaag uit. Dat helpt je snel en effectief meer controle over je leven te krijgen.

6. Relativeren – het zijn allemaal scheten

Het drama zit in je hoofd – niet in de wereld. Zoals ik schrijf in mijn boek Leven met wind mee: gedachten zijn als scheten. Er zit een luchtje aan, ze komen zonder aankondiging en ze zijn best grappig – vaak om onduidelijke redenen.

Hoe serieuzer je je gedachten neemt, des te meer drama je ervaart in je leven. Het punt is: jij bent niet je gedachten, jij bent datgene wat de gedachten waarneemt.

En hoe beter je wordt in het bewust waarnemen van deze gedachten, des te makkelijker het wordt om te ontspannen en in de chaos te leunen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jelle Hermus (@jellehermus)

Jij denkt: oh, het is te veel – ik heb totaal geen controle. Dit is een gedachte. En als je deze gedachte serieus neemt, dan is er ineens een groot probleem. Als je deze gedachte ziet passeren en hem rustig loslaat, dan is er niets aan de hand.

Want kijk maar eens om je heen. Waar je je nu bevindt, precies zoals de situatie er nu voor staat terwijl je dit leest. Wat blijft er over van het drama in je leven als je de gedachten buiten beschouwing laat?

Sta daar eens bij stil. Wat blijft er over? Rust en vrijheid. Mindfulness. Aanwezigheid in het hier en nu.

Heel simpel en heel fijn.

Dagelijks mediteren helpt hierbij. En in het boek laat ik je zien op welke manier je deze inzichten kunt gebruiken om los te laten, lief te hebben en je leven eenvoudiger te maken op alle fronten.

Zo verminder je niet alleen de chaos. Je vermindert ook je drang om constant controle over je leven te hebben. Je begint te zien dat je niet altijd controle hoeft te hebben wanneer je leert ontspannen in het moment.

Best fijn.

Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven Bundel

Hoe vind je tijd voor jezelf in een druk gezin, met een veeleisende baan, een bruisend sociaal leven - of alles tegelijk? Als je worstelt met het vinden van balans heb ik goed nieuws voor je.

In deze compacte cursus laat ik je zien hoe je anders kunt kijken naar balans. We ruimen een aantal stressverhogende misverstanden op en zetten stappen richting een leven met meer balans.

Ervaar meer overzicht, rust en het heerlijke gevoel dat het leven gewoon lekker loopt.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test