Artikel opslaan

Twijfelen over dat stuk appeltaart

Ja, het is gezellig. En ja, het is lekker. Verdomd lekker zelfs. Met een vriendin in een van mijn favoriete kroegjes in Delft. Het is winter en we zijn net in de kou door de oude binnenstad gelopen. De gezelligheid van het kleine maar bomvolle cafeetje begint ons aardig op te warmen.

En dit tentje staat bekend om zijn appeltaart. Hij wordt dagelijks vers gebakken in de bakker naast de deur. En daar komt nog eens bij dat ze hier heerlijke slagroom hebben waar ze ook nog eens niet zuinig mee zijn.

Het eten van zo’n stuk appeltaart was jarenlang een van mijn favoriete bezigheden. Ik ben gek op gebak, en ik ben gek op slagroom. En ik dacht altijd dat dit soort eten mijn lievelingseten was.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je wordt wat je eet

Als je eten gebruikt als entertainment, dan beoordeel je het voornamelijk op smaak en textuur. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen hun lichaam dagelijks volstoppen met zoet, hartig, vettig, knapperig en toegankelijk eten.

Maar ik realiseerde me een tijd geleden het volgende: je wordt wat je eet. En iemand die appeltaart eet, gaat erop lijken. Het maakt me dik, slap, vermoeid, vol en vet.

En dus besloot ik het anders aan te pakken. Ik nam geen appeltaart, en had tóch een hele leuke avond.

Als je eten voornamelijk als entertainment ziet dan zul je er geheid problemen mee krijgen. Dan wil je jezelf troosten met eten, belonen met eten en bezighouden met eten. Je selecteert je voeding vooral op basis van smaak en textuur, en je zult al snel de resultaten in je lichaam zien.

En die resultaten zullen je niet blij maken. Maar dat gevoel kun je dan wegeten.

Eten dat minder lekker is

Voor een gezond lichaam moet je een beetje discipline hebben. Ja, het is makkelijk om elke dag ontzettend lekker te eten. Het is moeilijker om elke dag ontzettend gezond te eten. Vooral omdat gezond eten vaak minder lekker is. Het bevat minder vet en suiker, minder smaakversterkers, en minder dierlijke producten. Ingrediënten die de tong prikkelen.

Voor een deel wen je daar natuurlijk aan. Ik ontbijt meestal havervlokken met plantaardige melk en vers fruit. Ik vind het heerlijk, maar mensen die normaal gesproken ontbijten met vet en suiker vinden het smerig. En ik ben gaan houden van groente, van hele granen en andere gezonde voedingsmiddelen.

Maar voor een deel blijft het elke dag opnieuw een afweging. Trap je in de supermarkt in die heerlijke geur van verse kaascroissants? Of breng je de meeste tijd door naast het groenteschap? Ga je naar huis met een zak chocolade of een zak appels?

Beschouw voedsel als voedsel

Als je voeding gaat zien waarvoor het bedoeld is – namelijk om je lichaam te voeden – dan wordt het makkelijker om gezonder te eten. Plezier beleven wordt dan een tweede prioriteit.

Ja, natuurlijk wil je lekker eten. Natuurlijk wil je plezier beleven aan wat je eet. Maar als je de smaak en textuur het meest belangrijk maakt, dan zul je er niet lang van kunnen genieten. Dan zit je voor je het weet aan de ziekenhuis maaltijden – en dan kun je het wel schudden met je smaak en textuur.

  • Eet in de basis om je lichaam te voeden. Eenvoudig, voornamelijk plantaardig, rijk aan voedingsstoffen en vezels.
  • Probeer twee vliegen in één klap te slaan. Maak gezond eten zo lekker mogelijk. Zo kun je ontzettend genieten van gezonde voeding. Hierdoor wordt het ook makkelijker om gezond eten vol te houden.
  • Gebruik lekker en ongezond eten als uitzondering. Natuurlijk kun je af en toe een stuk appeltaart met slagroom eten, of friet met kaassoufflé. Maar zie het als een uitzondering. Bij sociale gelegenheden of wanneer je iets te vieren hebt.

Ja, eten kan heel vermakelijk zijn. Maar als je het om die reden gebruikt dan kom je al snel in de problemen. Voeding is geen entertainment – het is voeding. Dus gebruik het om je lichaam te voeden – dan beleef je uiteindelijk het meeste plezier.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test