Lekker gezond eten, voor mezelf en voor de wereld
Ja, vegan. Als in: veganistisch. Geen zuivel, geen kaas, geen eieren, geen vlees en geen vis. Geen dierlijke producten. Omdat het gezond is, omdat het beter voelt, omdat het lekker eco is.
Nog niet zo lang geleden zou ik veganisme hebben weggezet als extreem. En ik ben gaan beseffen dat het eten van planten een stuk minder extreem is dan het gebruiken van dierlijke producten. Ik beweeg langzaam richting meer plantaardigheden. En het bevalt me prima.
Ik ben geen veganist. Ik eet vaak vegan, maar niet altijd. En dat is iets geks. Want normaal gesproken is de vegan lifestyle ‘binair’. Je bent het, of je bent het niet. Er zijn geen consessies. Want als je het niet helemaal bent, dan overtreed je de ‘regels’. En dat maakt sommige hard-core vegans hysterisch (ik weet ook niet waarom).
Maar weet je wat, ik houd niet van regels. En ik houd niet van beperkingen. Ik houd van mijn vrijheid, en ik houd ervan om flexibel te zijn.
Dus ik bedacht iets slims. Iets dat past bij mijn leven. En misschien past het ook bij jou: When-at-home-vegan.
Leuker leven, minder drama ☀️
Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. Zelfs in deze onrustige tijden. 😌
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Wat is een when-at-home-vegan?
Billy en ik hebben weinig structuur in ons leven. We kunnen werken waar en wanneer we willen, en dat doen we dus ook. We zijn gek op eten in de horeca, en we zijn gek op reizen.
We zijn ook gek op koken en op gezond eten. Een tijdje geleden bedachten we een simpele regel die werkt voor ons leven. We werden when-at-home-vegetarians. Dat wil zeggen: als we boodschappen doen, kopen we voor onszelf geen vlees of vis.
Wanneer we dan buiten de deur aten, bij mensen thuis of in de horeca, waren we flexibeler. Dan aten we in principe alles, en gaven we de voorkeur aan vegetarisch.
Daarna hebben we besloten om een stapje verder te gaan. Als we boodschappen deden kochten we geen dierlijke producten meer. Dus geen melk, kaas, eieren, vlees, vis of andere zuivelproducten. We kopen veganistisch in, en we koken en bakken dus plantaardig.
Wanneer we buiten de deur eten zijn we flexibeler. Vroeger aten we af en toe nog wat vlees of vis. Inmiddels vallen we terug op vegetarisch eten. Dus wél af en toe een uitsmijter met kaas in een lunchzaakje, maar zónder spek.
Maar, dat is toch hypocriet?
Ik denk dat we wat voeding betreft ons niet zo druk moeten maken over labels, en ons meer druk moeten maken over het resultaat.
Iemand die 80% van de tijd vegan eet en 95% van de tijd vegetarisch, heeft nog altijd veel positieve impact. En zo’n levensstijl is bovendien makkelijk vol te houden.
Je kunt gewoon uit eten gaan met je collega’s bij de Dim Sum. Je kunt bij je familie gewoon aanschuiven met kerst. Je kunt gewoon af en toe melkchocolade eten. Je kunt af en toe zwichten voor een kaascroissant.
Het punt is niet dat je perfect eet (perfectionisme en voeding ontpoppen zich al snel als een eetstoornis). Het punt is dat je jezelf inspireert om te eten zoals je zou willen eten.
Waarom when-at-home-vegan?
Er zijn meerdere manieren om part-time vegan te zijn. ‘Vegan before six’ is zo’n concept, waarbij je vegan eet tot 18:00.
Mijn aanpak is anders, omdat het zich vooral richt op de inkoop. Het houdt in dat je simpelweg geen dierlijke producten koopt in de supermarkt. Dat is alles. Voor de rest hoef je nergens over na te denken.
Vervolgens kun je het zo ver doorvoeren als je zelf prettig vindt. Ik kies, waar mogelijk, buiten de deur vaak voor plantaardige maaltijden. Maar als ik buiten de deur eet, of bij vrienden en familie dan eet ik gewoon vega.
Waarom heeft plantaardig eten de toekomst?
Een paar redenen.
- Steeds meer pijlen wijzen naar de gezonde eigenschappen van een plant-gebaseerd dieet (zie video’s hieronder).
- Onze zuivel- en vleesindustrie ‘verwerkt’ jaarlijks miljarden dieren (alleen al in de VS 300 dieren per seconde). En dat terwijl wij prima gezond kunnen leven zonder deze producten te eten. Door vegan te gaan draag je niet langer bij aan dit dierenleed. Door part-time vegan te zijn draag je veel minder bij aan dit dierenleed.
- De veeteelt is de meest vervuilende industrie op aarde. Bovendien zorgt het voor ongelijkheid, omdat een dier kilo’s voer moet eten om een kilo vlees te produceren. Als we die kilo’s voer voor menselijke consumptie gebruiken dan zou er geen honger meer hoeven zijn op aarde (hoeft nu ook niet, maar je begrijpt wat ik bedoel).
Maar is veganisme dan niet onnatuurlijk? Ja. Onze voorouders waren niet vegan.
Wifi is ook onnatuurlijk, en toch blijkt het verdomd goed te werken. Datzelfde geldt voor vaccinaties, riolering, Google en je iPhone.
Een eetpatroon gebaseerd op planten én dierlijke producten heeft ons tot hier gebracht. Op het moment dat wij uitvinden dat we gezonder kunnen zijn zonder dierlijke producten, aangevuld met een simpel B12 supplement, is het dan niet vanzelfsprekend dat we dat doen? Ook al aten onze voorouders wel dierlijke producten?
Onze voorouders hebben het ook tijden lang gered zonder computers. Zonder internet, zonder kunstmatige intelligentie. Dat wil niet zeggen dat we al deze uitvindingen nu niet willen gebruiken omdat ze ‘onnatuurlijk’ zijn.
Onze voorouders deden wel meer dingen waar we vanaf zijn gestapt. Brandstapels, aderlatingen, martelkamers. We kunnen wel steeds terug kijken naar hoe de holbewonders leefden. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat holbewoners werkten met wat voorhanden was. En dat was bijzonder weinig. Vooral als het gaat om kennis over ons lichaam en over de wereldwijde ecosystemen.
Ik stel voor dat we vooruit kijken, en gaan uitzoeken hoe de verder ontwikkelde mensen van de toekomst zouden leven. Wat voor wereld willen we ontwikkelen?
Wanneer we ervan uitgaan dat we werken richting een wereld die zich meer laat leiden door compassie, gezond verstand en voortschrijdend wetenschappelijk inzicht, dan denk ik dat een plantaardig eetpatroon de toekomst heeft. Voor onze gezondheid en uit respect voor al het leven op aarde.
Is het moeilijk?
Nee. Als je plantaardig inkoopt kun je niet de ‘fout’ in gaan zolang je zelf kookt. En dat maakt het bijzonder makkelijk.
Ja, je moet even wat uitzoekwerk doen. Want er zullen wat dingen moeten veranderen.
Stoppen met vlees en vis is vaak nog het makkelijkst. Maar dan komen de eieren en de kaas. En de boter.
Een paar dingen:
- Een vegan eetpatroon daagt je uit om meer groente te eten. Meer peulvruchten, meer bladgroenten, meer fruit. Kies zoveel mogelijk ‘hele’ voedingsmiddelen. Dus voedingsmiddelen die niet zijn bewerkt.
- Er zijn talloze vervangingen te vinden voor zuivelproducten. Denk aan amandelmelk, sojamelk, speltmelk, soja yoghurt (goed te doen) etc. Er is ook nepkaas (goor) en plantaardige boter. Ga niet los op dit soort bewerkte producten. Gebruik ze als smaakmaker.
- Chips is vegan. Skittles zijn vegan. Stokbrood is vegan. Bamihap is vegan. Je kunt super ongezond eten en toch vegan zijn. Slecht plan.
- Soms zijn kleine offers super waardevol. Bijvoorbeeld: cappuccino. Lekker, wil je eigenlijk niet opgeven. Maar als je het dan toch doet, krijg je er wel een goed gevoel van. Je geniet meer van de smaak van de koffie en je geniet van het feit dat je lekker vegan koffie drinkt. En er is ook zoiets als een soja cappuccino. In de betere koffietentjes is dat eigenlijk best lekker.
- Als je niet ‘echt’ vegan bent, moet je jezelf eigenlijk geen vegan noemen. Veganisme krijgt voor sommige mensen religieuze trekjes. Op internet worden ‘afvallige vegans’ soms verketterd. Dat is natuurlijk vreemd, als je bedenkt dat mensen veganistisch worden vanuit compassie. Toch lijkt het erop dat veel mensen veganisme zien als een deel van hun identiteit, en de wereld graag opdelen in hokjes. Je hoeft het niet perfect te doen om veel resultaten te boeken in je gezondheid en in de wereld. Plantaardig eten is voor iedereen (Oprah, Bill Clinton en Jason Mraz zijn enkele bekende voorbeelden). Daarvoor hoef je niet in een hokje te stappen.
- Als je when-at-home-vegan bent, hoef je je geen zorgen te maken over discussies met familieleden en awkward momenten in restaurants. De Nederlandse horeca is niet berekend op veganisten. En als je vraagt om een vega gerecht zonder de kaas, dan eet je vaak alleen maar sla (sla is geweldig, begrijp me niet verkeerd). Als je thuis lekker plantaardig eet heb je met niemand iets te maken, en hoef je ook niet in discussie met overtuigde vleeseters.
- Koop een vegan kookboek voor inspiratie en informatie (zie hieronder). Prikkel je creativiteit en doe je best om lékkerder te eten.
- Bekijk de onderstaande video’s voor meer wetenschappelijke én morele onderbouwing.
- Doe een dansje. Je hebt een leuke nieuwe uitdaging voor de boeg!
Door vaker vegan te eten voel je je lekker fit en energiek. En het voelt heerlijk om meer in lijn te leven met je morele besef. We houden allemaal van dieren en we houden allemaal van een gezond lichaam, dus laten we deze compassie omzetten in actie. En onszelf ontwikkelen voor een beter leven en een mooiere wereld.
Video’s, inspiratie, recepten en andere veggie-goodness
Zelf beginnen met plant-gebaseerd eten? Start dan eens met een vegan challenge!
Hieronder vind je twee geweldige presentaties. De eerste richt zich vooral op de gezondheid aspecten van plantaardig eten. De tweede video gaat dieper in op dierenleed en onze bijzondere band met onze mede-aardbewoners.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
Echt een heel erg leuk stuk, ik hou erg van je relativeringsvermogen en gezonde verstand. Ik ben geen vegetarier of vegan, maar focus wel erg op groenten. Misschien ga ik dit wel proberen. :-)
Ik vind dit een geweldig idee! Ik ben zelf van mijn 16e
Tot mijn 33e strikt vegetarisch geweest. en dat was best vervelend buiten de deur. Het ik ben daar ook vanaf gestapt en semi vegetarisch geworden. Maar nu is het nog dat we zo nu en dan (ong 2 of 3) keer per maand biologisch vlees kopen omdat onze zoon zo graag echt vlees eet.
Super motiverend stukje!
Ik eet al 26 jaar strikt vegetarisch (geen vlees, geen vis). Zou niet anders meer willen. Worstelde vanwege mijn morele besef wel meer en meer met eieren eten (miljoenen mannelijke eendagskuikens vinden alleen al in Nederland jaarlijks de dood omdat wij zo nodig -op grote schaal- eieren willen eten) en zuivel. Ook omdat er bij zuivel en gezondheid toch regelmatig vraagtekens rijzen. Dit artikel is hartstikke motiverend in dit kader. Bedankt!
Ha Jelle, wat een goed stuk, je schrijft op een puntige manier en weet de kern te raken. Ik leef en eet nu 33 jaar nagenoeg zonder vlees. Dat voelt heel goed. Mijn partner is vlees-fan. Vaak apart vlees erbij bakken. Dat werkt ook.
Leuk! Ik beschouw mezelf ook niet als vegan, maar leef thuis wel zo. Ik doe het precies hoe jij het doet en dat bevalt me uitstekend! :-)
Ben zelf ook vegan, maar op een “boedhistische wijze”. Alleen als er geen alternatieven zijn buitenhuis (of bij etentjes)voor vegan, dan eet ik wat mij voorgeschoteld wordt. Ben dankbaar voor wat er klaargemaakt wordt.
Ja ik word echt blij van dit stuk en het inspireert me om dit te proberen. Ik eet nu bijna 6 jaar vegetarisch en neig wel naar veganistisch maar ben nog te verknocht aan kaas zo nu en dan (welke ik wel biologisch of biologisch dynamisch koop).
Wat heerlijk om dit te lezen! Ik doe dit al jaren(van huis uit geleerd) maar dan vegetarisch. Het rare is dat, als je er met mensen over praat, onthouden ze alleen dat je vegetarisch bent. Hoezo bent? Nee, ik eet liever vegetarisch, maar ik pas me aan. Als iemand iets voor mij kookt is daar moeite voor gedaan, en ik waardeer die moeite ook al is het vlees of vis. Thuis bepaal ik dan zelf wat ik eet. Maar mensen snappen dit concept niet altijd goed, ik vind de titel when-at-home-vegan daarom echt fantastisch!
Dankjewel voor dit super artikel!
Geweldig idee! Mensen zijn vaak zo fanatiek met voeding, dat het inderdaad meer richting religie of eetstoornis gaat dan gewoon bewust met je lichaam en omgeving omgaan. Ik eet eigenlijk zelf ook al bijna zo. Thuis zo veel mogelijk vegan en inderdaad met uit eten gaan wat meer ‘guilty pleasures. Of als ik bij familie eet, idd eten wat de pot schaft. Dankbaarheid en compassie voor het feit dat iemand een maal voor je heeft bereid is ook superbelangrijk. Nogmaals Top Jello. Vind dat je met je artikelen mesnen motiveert zelf na te denken over bewust leven. Want dat is eigenlijk toch ook bewust leven. Nadenken over hoe en wat je doet ipv zomaar stromingen klakkeloos volgen.
Met Vegan is niets mis natuurlijk….. wel 1 heel belangrijk punt wat zwaar onderschat word en heel sluipend kan zijn is ditte ; https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-klantenservice-interview.php
en ik weet hoe sluipend zoiets kan zijn en voelen …. ;0)
Ik vind het een leuk idee, omdat die labels gewoon achterhaald zijn nu. Er zijn zoveel mensen die hun eigen regels hebben.
Ik eet zelf vegetarisch en dan eet ik ook geen kaas met dierlijk stremsel, maar mensen snappen er dan gelijk niks meer van. ‘Huhh, maar dan ben je een veganist?’. Iets ertussenin of iets net anders wordt al helemaal niet begrepen.
Voor mezelf vind ik het alleen maar niks om mijn eetpatroon zo sociaal te baseren, dat je alleen in moeilijke situaties (met andere mensen) ‘niet moeilijk gaat doen’. Ergens vind ik dat een beetje slap, want als je er niet achter staat sta je er nog steeds niet achter als andere mensen erbij zijn. Daarnaast draag je dan ook geen positieve boodschap uit over je etenswijze (andere mensen leren het niet kennen).
Dat zijn mijn persoonlijke bezwaren maar ik snap dat het voor andere mensen wel kan werken.
Je slaat wat mij betreft precies de spijker op de kop, wat weet je het weer mooi te verwoorden. Praktische manier om zelf bij je principes te blijven en idd zonder het voedsel-fundamentalisme … Geweldig! dank
Jelle, wat heerlijk non-conformistisch weer. Heb net punt 9 uitgevoerd en dat dansje gedaan. Nu zit ik me blij te bedenken dat ik dit ook voor mezelf ga doen, maar dan met suiker. De ‘when-at-home-sugarfree’-versie.
Yay!
Marubu,
Daar ga ik me bij aansluiten, when-at-home-sugarfree klinkt heel erg goed! Verder ben ik een flexitariër zoals dat zo mooi genoemd wordt. Ongeveer één keer in de week staat er vis op het menu en één keer per week vlees.
Leuk stuk om te lezen!
“Er zijn geen consessies. Want als je het niet helemaal bent, dan overtreed je de ‘regels’. En dat maakt sommige hard-core vegans hysterisch (ik weet ook niet waarom).”
Ben ik hard-core hysterisch als ik vraag of je tegen onnodig dierenleed bent? Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, dan kun je toch niet soms wel en soms niet tegen onnodig dierenleed zijn? Kun je soms wel tegen moorden zijn en soms niet? Soms wel tegen racisme, soms niet? Thuis ben ik tegen moord en diefstal? Het gaat om het innemen van een fundamenteel moreel standpunt. Maar misschien speelt onnodig dierenleed geen enkele rol, dat kan ook. Dan kijk je weg omdat het niet je niet bevalt dat er regels zijn die het gevolg zijn van het innemen van zo’n standpunt, inderdaad. Wie niet durft te kijken naar wat hij of zij dagelijks eet, ook buitenshuis, kiest ervoor om reacties als deze als hysterisch en hard-core terzijde te schuiven. Veganisme is de nullijn en dan past ‘when at home’ hooguit als een heel korte tussenstop op je route naar veganisme. Durf te kijken naar wat je eet en kijk niet weg.
Hoi Zayd. Bedankt voor je reactie. Ik begrijp natuurlijk helemaal wat je bedoelt. En natuurlijk ben ik altijd tegen dierenleed. Ik ben ook tegen het uitstoten van vervuiling en CO2, maar ik rijd ook in een auto en in een bus, en ik verwarm m’n huis ook met gas. En ik koop ook producten die verpakt zijn in plastic waar ik ontzettend tegen ben.
Veel mensen willen minder dierlijke producten eten. En dat is een geweldige ontwikkeling voor hun gezondheid, de dieren en de planeet. Zoals je omschrijft is de vegan levenswijze ‘binair’, alles of niets. Want op moreel vlak is het natuurlijk compleet krankzinnig om een ‘beetje vegan’ te zijn, precies zoals je omschrijft. Maar eten is voor veel mensen een complex en emotioneel onderdeel van hun leven. En het leven is al complex, en mensen willen meerdere dingen veranderen en hun prioriteiten liggen niet allemaal op dezelfde plek.
Het probleem ontstaat wanneer (wat ik dan noem) hard-core vegans ‘part-time’ vegans op de vingers tikken omdat ze het niet ‘goed’ doen. Minder dierlijke producten eten is vooruitgang. Of je het nu volledig of part-time doet. En als de part-time aanpak ervoor zorgt dat meer mensen het in hun leven kunnen passen (omdat het minder ingegrijpend is), dan zou ik zeggen dat we vooruitgang boeken. Of het nu perfect is of niet. Of het nu aan de regels voldoet of niet. Of het nu 100% moreel puur is of niet.
Het gemeenschappelijke doel lijkt me het verminderen van dierenleed, het verhogen van gezondheid en bewustzijn en het verkleinen van de ecologische impact. Wat voor mij telt is het resultaat, niet het label. Het zou toch een geweldige vooruitgang zijn als miljoenen mensen minder dierlijke producten gaan eten, ook al worden ze niet compleet vegan?
Hartelijk dank voor je uitvoerige en zeer vriendelijke reactie, beste Jelle. Ik tik alleen mensen op de vingers die stil blijven staan:-)
Woohoow ik ben een when at hole vegetariër en ik wist het niet :)
Ik hou ook niet van mensen in vakjes steken en heb geen zin om alle verpakkingen na te lezen en mijn moeder op extra kosten te jagen als ik eens op bezoek ben :)
Ik lust geen melk en eieren, maar eet het wel in bv pannenkoeken, etc. Dus voor chocomelk gebruik ik al soja melk en eieren haal ik bijna nooit in huis omdat 6 eieren gewoon te veel zijn voor mij (te vaak pannenkoeken maken dan ;)). Maar ik zou me dus geen when at home vegen noemen… Hoewel ik dat eigenlijk bijna ben… Wist ik ook nog niet : D
Jee, wat een goede benadering!!!
Dit is een inzicht zodat je dit vol kunt houden.
Geweldig stuk weer Jelle! En indrukwekkende video’s. De wereld heeft er een 5(bijna 6!)-persoons ‘when at home vegan’ gezin bij! Ook lid geworden van de vereniging voor veganisten (die ook voor ons type eters open staan trouwens), waarbij je gelijk een interessant boek én veel tips krijgt. Je hebt weer eens een enorme impact gemaakt op ons gezin!! Thanks!!!
Wauw Linda, wat geweldig! Ik ben benieuwd hoe het jullie bevalt! :)
Help, de like-button blijft hangen! :)
Super leuk stuk. Video 1 zou iedereen moeten kijken. Waar kan ik mijn ‘At home vegan’ tshirt bestellen?! :)
Wat een leuk stuk om te lezen! Mensen kijken me altijd gek aan als ik mezelf parttime vegetariër noem…jij gaat nog een stapje verder met je levenswijze als when@home vegan. Voor die stap ben ik nog niet helemaal klaar, hoewel we al veel producten vervangen hebben (bijv. melk en bakboter). Ik pak het dus stapsgewijs aan, zodat de rest van het gezin er ook aan kan wennen, want ik heb wel een notoire vleeseter rondlopen thuis, die niet om wil. Dat is prima, want ik respecteer ieders keuze voor zich.
Een poos geleden heb ik ook besloten om mezelf niet meer te pesten met het verplicht eten van vlees omdat dat door opvoeding en omgeving verwacht wordt. Ik hou niet van de smaak, structuur en de hele gedachte van alles wat er gebeurd is voor dat stukje vlees op mijn bord terecht kwam.
Bedankt voor het stukje bevestiging en herkenning!
JA! kwam dit toevallig tegen en het sluit helemaal aan bij hoe ik mijn ‘plantaardige’ leventje heb ingedeeld! fijn om medestanders te vinden :)
Erg goed verwoord Jelle, helder en to-the-point. Ik ben dit jaar aan de slag gegaan met de 21 dagen challenge (tot nu 2x gedaan) en het beviel uitstekend.
Het leukste is om veganistische recepten te ontwerpen. Zelfs de mislukte gerechten smaakte heerlijk ;-)
Geweldig idee. Eet al 20 jaar geen vlees meer en zat aan te hikken tegen veganisme. Ik wilde het wel, maar je maakt het jezelf zo moeilijk inderdaad. En geen vlees eten roept soms al zulke heftige discusdies op, laat staan vegan eten. Ik ga het niet uit de weg hoor, maar ik zit er ook niet steeds op te wachten.
Dit is ideaal. Sinds 4 weken kook ik thuis veganistisch, en we eten lekkerder dan ooit :)
hartelijk dank voor de twee filmpjes, erg leerzaam en motiverend.
Een mooi artikel Jelle, ik ben nu een week helemaal Vegan en het bevalt uitstekend. Vlees eten is extremer dan groente eten, is mijn nieuwe slogan!
Iedereen die het dierenleed wil verlagen en hier – op welke manier dan ook -aan bij wil dragen is super goed bezig!
Wat ik zelf onderzoek zijn de ‘sluipende’ producten. Ik at gister een spelt brood en toch zat het me niet lekker, want in brood zit vaak varkenshaar, verborgen in een e-mummer. Wil je zeker weten dat je verantwoord brood eet, dan kun je oerbrood in de supermarkt kopen.
http://kassa.vara.nl/actueel/diginieuws/artikel/nieuws/er-zit-varkenshaar-in-brood-en-visgelatine-in-sap/
Wat leuk om dit stuk te lezen, ik ben precies als jij een when-at-home-vegan. Je bent tenslotte ook een sociaal wezen en ik wil nog graag uitnodigingen krijgen om te eten bij vrienden of familie zonder dat ze in de stress schieten. Met enige voorbereiding (je lunch niet vergeten op het werk bijvoorbeeld) kun je dit prima doen!
Hallo, ik begrijp best wat je wil duidelijk maken. Buitenhuis is het inderdaad niet gemakkelijk. Ik wil er toch enkele “maar’s” aan toevoegen:
– ondertussen zijn er voldoende restaurantjes die gericht zijn op vegetarisch eten. Mits een kleine aanpassing kunnen ze best er wat veganistisch van maken. Ze zien de vegans graag komen, hoor.
– door in de restaurants te gaan eten die gericht zijn op vegans, steun je die sector, worden andere ondernemers gesterkt in hun gedachte dat een vegan restaurant/snackbar/frituur/bakkerij …(vul zelf maar aan) leefbaar is.
– door in de bestaande horeca-zaken NIET te vragen naar een veganistisch menu, lijkt het alsof er geen vraag/nood is aan zo’n menu. Bijgevolg zijn de uitbaters niet geneigd om hun menukaart uit te breiden met vega/vegan opties.
Desalniettemin ben ik blij met elke vermindering in het consumeren van dieren, dus ook jouw (en aan de recties te lezen, mag ik best zeggen “jullie”) bijdrage aan een dier- en milieuvriendelijke levenswijze kan ik best appreciëren.
Goeie tips Rohnny,
Ik kies in de horeca meestal voor vega (bijvoorbeeld sandwich met gegrilde groente en een beetje geitenkaas) en vegan als het er is. Maar je hebt gelijk dat het vragen naar vegan opties de horeca aan het denken kan zetten, waardoor er weer meer opties komen. Dus dat kan ik vaker doen. :)
Erg leuk stuk! En precies mijn manier van eten, nu kan ik er een leuke naam aan geven :)
Wat een super fijn artikel! Echt dé manier om er tegen aan te kijken – in mijn ogen :) inspirerend.
Beste Jelle
Je bent de eerste kritische niet vleeseter die ook zelfkritisch durft te zijn. Jouw blog lees ik als vlees, zuivel en eieren-eter met interesse en plezier. Vandaar dat ik wellicht bij jouw de volgende vraag kwijt kan en er een serieus antwoord op kan krijgen die ik van de religieuze, fanatistische veganisten niet krijg. Wat ik mij afvraag is hoe veganisten aankijken tegen de relatie akkerbouw/tuinbouw enerzijds en veeteelt anderzijds. Naar mijn idee gaat het om kringloop denken. De meeste voedingsmiddelen die ik op veganistensites tegenkom (en zeker de extra gezonde met veel calcium etc.) worden geteelt met gebruik van mest uit de veeteelt. Hoe kijken jullie daar tegenaan? Mest is m.i. geen afval produkt maar een kostbare verrijker voor de bodem om goede en gezonde gewassen te kunnen verbouwen. Of er nu biologische of gangbare duurzame mest is gebruikt dat maakt niet heel veel uit. M.a.w. zijn vegans dan toch niet enigszins hypocriet? Eigenlijk eet je nog steeds dankzij de veeteelt… Ik verwacht echter wel een ander antwoord dan iets met mest overschotten of gewassen telen met compost. Dat laatste is voor mensen met een ruime eigen moestuin voor eigen gebruik. Als we wereldwijd voedsel gaan verbouwen met compost dan sterven we van de honger. De mest in Nederland wordt bijv. volledig gebruikt voor de teelt van allerlei gewassen. Binnen sommige sectoren is er een overschot. Maar binnen de landsgrenzen over alle landbouwsectoren is er zelfs nog een tekort, zodat er nog steeds fosfaat uit Afrika wordt geïmporteerd. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
Interessant onderwerp Wilma. Ik weet hier eerlijk gezegd weinig vanaf, ik zal me er eens over inlezen. Maar dat er een restproduct uit de vee-industrie wordt gebruikt om groente te verbouwen is voor mij geen reden om (veel) vlees te blijven eten. Duurzaamheid is een belangrijke reden om minder vlees te eten, maar voor mij zijn gezondheid en dierenwelzijn ook belangrijk.