Artikel opslaan

20 Praktische gezondheid hacks

Er wordt vaak erg moeilijk gedaan over gezond leven, terwijl het in de basis erg simpel is. Zodra je de ‘verleidingen’ van de grote voedselfabrikanten en supermarkten kunt weerstaan, kun je je lichaam voorzien van betere voeding en zo je gezondheid upgraden.

Dus? Dus tijd voor hacks. Praktische tips, herinneringen en schoppen onder je kont om lekker gezond te leven.

 1. Geniet af en toe van honger. Een beetje honger hebben is niet slecht, het helpt je meer te genieten van eten. Als je alleen eet als je een beetje honger hebt, voorkom je bovendien dat je te veel eet.
 2. Bij twijfel, voeg meer groente toe. Meer groente helpt je je gezondheid te verbeteren en het risico op allerlei aandoeningen te verlagen.
 3. Bevrijd je lijf van sap en frisdrank. Stap over op water, bruisend water, thee, huisgemaakte suikervrije ijsthee, versgeperst vruchtensap (met mate) en versgeperst groentesap (niet met mate).
 4. Drink bewuster. Alcohol is niet goed voor je lijf. Als je het toch drinkt: luister naar je lichaam en drink niet te veel, eet gezond (vitaminen helpen je lichaam de alcohol te verwerken) en drink water tussendoor. Heb je een bakkie teveel op? Eet nog iets voordat je gaat slapen (een banaan is beter dan kebab) en slik een multivitamine. Dan voel je je een stuk fitter.
 5. Een paar dagen alcoholvrij. Het is makkelijk om een gewoonte op te bouwen rondom alcohol. Een wijntje bij het eten, of een biertje als je uit je werk komt. Een fles is zo leeg, en een milde verslaving is zo opgebouwd. Zorg dat je zoveel mogelijk alcoholvrije dagen in je week inbouwt (of liever: drink alleen sporadisch). Zo voorkom je dat alcohol drinken écht een ongezonde gewoonte wordt en een negatieve invloed heeft op je energie, fitheid en levensduur.
 6. Onbewerkt is altijd beter. Hoe meer voeding wordt bewerkt, des te onbekender het wordt voor je lichaam en des te meer problemen het oplevert. Kies daarom voor voeding die dicht bij de oorsprong staat. Lichte bewerking is geen probleem (gestoomde broccoli), maar zware bewerking is minder gezond (broccolisoep uit zak).
 7. Staar je niet blind op een voedingsschema. Als er iemand is die je kan vertellen wat je moet eten, dan is het je lichaam. Maar dan moet je er wel naar leren luisteren, en stoppen het in de war te brengen met onnatuurlijke voeding.
 8. Gooi geraffineerde, toegevoegde suiker uit je eetpatroon. Weg ermee. Het is niet goed voor je. Wen aan een minder zoet eetpatroon en pak vers fruit als je trek hebt in zoetigheid.
 9. Maak je niet druk om perfectie. Je hoeft niet perfect te eten, je lichaam kan wel overweg met een ongezond voedingsmiddel af en toe. Als je een gezonde dag afsluit met een ongezonde snack, dan is er geen man overboord.
 10. Besef dat afvallen iets anders is dan gezond leven. Ja, je kunt afvallen als je gezond eet. Maar dat wil niet zeggen dat ieder dieet gezond is. Veel dieeten helpen je afvallen, maar maken tegelijkertijd inbreuk op je lange termijn gezondheid (zoals diëten met enorme hoeveelheden eiwitten en nauwelijks koolhydraten, je valt snel af maar gezond is het waarschijnlijk niet op de lange termijn).
 11. Verander je band met eten. Zodra je kiest voor minder bewerkte voeding en meer ‘hele’ voeding, merk je hoe je anders tegen eten aan gaat kijken. Je krijgt minder emotionele eetbuien (geen schuldgevoel meer), je ervaart meer controle over je leven en je voelt je licht en fit.
 12. Breng je tijd door op het ‘versplein’. Boodschappen doen wordt een stuk makkelijker als je gezond leeft. Je haalt bijna al je boodschappen in de groente- en fruitafdeling. Gooi je kar maar vol!
 13. Verminder je inname van dierlijke producten. Drink minder melk, eet minder vlees, eieren en zuivel. Vervang ze voor plantaardigheden (soja- of havermelk, peulvruchten, tofu en tempeh en noten). Veel dierlijke producten maken je lijf op de lange termijn minder gezond.
 14. Eet vaker peulvruchten, liefst meerdere keren per week. Peulvruchten zijn supergezond. Vol met vezels, eiwitten en ze helpen je zelfs je vólgende maaltijd gezonder te maken doordat ze je bloedsuikerspiegel stabiliseren.
 15. Wees niet bang voor noten. Ja, ze bevatten veel caloriën, maar ze zijn ook een zegen voor je gezondheid. Met een handje ongebrande, ongezouten noten per dag maak je je lijf erg blij.
 16. Het ‘normale’ eetpatroon is niet geselecteerd op gezondheid. Traditie is mooi, maar de manier waarop wij eten heeft grotendeels vorm gekregen vanuit lokale beschikbaarheid en economische belangen. Elke dag kaas eten, een stapel aardappelen en doodgekookte groente bij het avondeten met vla als toetje is erg _Hollands_, maar niet per se _gezond_.
 17. Een groene smoothie is als een salade zonder dressing. Alle fantastisch-heid van groente en fruit, zonder de vette meuk die mensen over hun salade gooien. En het is een geweldig ontbijt. Lekkerder dan je dag beginnen met een salade.
 18. Eten is belangrijker dan bewegen. Je kunt gezond zijn zonder te sporten (als je voldoende gemiddeld beweegt), zolang je maar gezond eet.
 19. Maak gezond leven makkelijk. Herhaal je favoriete gezonde recepten, ontdek gezonde snacks, eet fruit als tussendoortje, kook voor meerdere dagen, eet iets voordat je naar de supermarkt gaat zodat je minder verleid wordt.
 20. Houd het vooral bij jezelf. Luister naar je lichaam, en pas je leefpatroon aan op wat werkt voor jou. Ga niet mee met ieder voedingsadvies (veel adviezen zijn gebaseerd op zwakke onderbouwing) en probeer niet alle mensen in je leven over te halen om te eten zoals jij. Voeding is heel persoonlijk.

Verander je leef- en eetpatroon stap voor stap, tover ongezonde gewoontes om in gezonde gewoontes en upgrade je gezondheid gaandeweg. Niet alleen helpt het je nu meer uit je leven te halen. Een gezonde levensstijl vermindert het risico op talloze aandoeningen die de kwaliteit van je leven in de toekomst verminderen.

Dus ja. Appels. Geen appeltaart. :)

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test