Don’t sweat the small stuff

Twee jaar geleden las ik een boek dat ik nooit zal vergeten. Getiteld Don’t sweat the small stuff, and it’s all small stuff. Vol met wijze lessen over nutteloze stress.

Dit boekje gaf me een geweldig inzicht: Dingen doen er meestal niet zo erg toe als we denken. En dat besef is heerlijk. Bijna alles waar we ons druk om maken in het dagelijks leven is onbelangrijk, oninteressant en niet de moeite waard om je druk over te maken.

En toch maken we ons druk om deze dingen. En die onnodige stress maakt het leven een stuk minder magisch. Het vult je dag met negatieve gedachten en interacties. Het maakt je een minder leuk persoon, het bezorgt je stress en het kost je energie.

Meningen zijn waardevol. Maar veel vaker is geen mening nog veel waardevoller. Dat is een inzicht waar ik even aan moest wennen, aangezien ik normaal gesproken overal een mening over lijk te ontwikkelen. Maar het heeft mijn leven absoluut leuker gemaakt. En ja, ik denk dat het af en toe hebben van geen mening me een leuker persoon maakt.

Wees je bewust van alle oordelen in je hoofd

Hoe doe je dat, geen mening hebben? Het begint bij bewust worden van je gedachten. Stel, je loopt met een vriendin een lunchzaakje binnen. Je ziet een geweldig tafeltje bij het raam, naast de kachel. Je vriendin wil echter graag aan een tafeltje zitten waar jij normaal niet voor zou kiezen. Je stelt voor om bij het raam te gaan zitten, je vriendin geeft aan liever aan de andere tafel te zitten.

Je hebt nu twee opties. De eerste optie is je vriendin uitleggen dat het echt een beter idee is om bij het raam te zitten. Bij de kachel, leuk uitzicht, meer daglicht, meer privacy etc. De tweede optie (en dat is de optie die ik kan aanraden), is zeggen “Oké!”, en lekker aan dat andere tafeltje gaan zitten.

Simpel. Geen gedoe, geen gezeur, geen gemuts. Gewoon niet zeuren en je lekker laten meeslepen in het moment.

Niemand krijgt graag ongelijk. Wanneer iemand me iets vertelt waarvan ik absoluut zeker weet dat het onjuist is, maak ik daar tegenwoordig meestal geen punt van. Waar ik vroeger Wikipedia uit mijn broekzak zou trekken om aan te tonen hoe ontzettend “ongelijk” deze persoon heeft, laat ik het nu gewoon van me af glijden. Kleine onjuistheden zijn het niet waard om iemand een slecht gevoel te bezorgen, en me als een hork te gedragen. Een simpel “Oh, dat wist ik niet, interessant” doet veel meer recht aan de situatie, en is veel beter voor ieders humeur.

Voel hoe lekker het is zonder mening

Hoe vaker je het voor elkaar krijgt om je niet druk te maken om kleine dingen, des te luchtiger je leven wordt. Je vloeit veel makkelijker door je dag heen, en je omgang met mensen wordt veel plezieriger.

Mag je dan nooit meer je eigen mening ventileren? Natuurlijk wel. Het idee is eigenlijk dit: “Pick your battles”. Het is het niet waard om je druk te maken om kleine dingen. Het is het wel waard om je druk te maken om de dingen die je écht aan het hart gaan.

Maar het zal je opvallen hoe weinig zaken je écht aan het hart gaan. Sterker nog, hoe beter je hierin wordt, des te minder dingen je echt gefrustreerd maken. Simpelweg omdat je merkt dat bijna niets echt super belangrijk is.

Maakt dat je dan geen saai persoon? Ik denk van niet. Het maakt je in de eerste plaats vooral een prettig en bijzonder persoon. Iemand die zichzelf en het leven niet zo serieus neemt.

En in een wereld waar zoveel mensen zich uiterst serieus nemen, is dat een hele opluchting. Dus maak je niet druk om te kleine dingen. En het zijn allemaal kleine dingen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test