“The snow goose need not bathe to make itself white.
Neither need you do anything but be yourself.”
Lao Tzu
In dit artikel...
Gewoon lekker jezelf zijn
Het is vooral vermoeiend, heb ik gemerkt. En niet alleen dat – op de lange termijn zuigt het alle levensvreugde uit je lijf. Jezelf anders voordoen lijkt onschuldig, maar het heeft een enorme negatieve impact op je levenskwaliteit.
En de grap is: we doen het bijna allemaal.
Echt. En eigenlijk is het niet grappig. Er zijn maar weinig mensen die écht gewoon overal zichzelf zijn.
Natuurlijk hebben we allemaal meerdere gezichten. Thuis lig ik op de bank in een huisbroek met een gat erin, omdat ik te lui ben om een nieuwe te kopen. Die broek draag ik niet naar een feestje – dat is logisch.
En als ik op dat feestje ben met allemaal mensen die ik niet ken, ga ik ze niet meteen vermoeien met mijn vage interesses of persoonlijke problemen.
Overal jezelf zijn betekent dus niet dat je overal hetzelfde bent. Dat zou vreemd zijn.
Het betekent vooral dat je authentiek bent en de moed hebt om jezelf kwetsbaar op te stellen.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
Hoe we onszelf veranderen voor anderen
We kruipen graag in de hoofden van anderen. Ik deed het zelf ook veel vroeger. Dan bedacht ik alvast wat die ander over mij denkt. Vervolgens paste ik mijn gedrag daar dan op aan, zodat ik ‘meer in de smaak’ zou vallen.
Een oncomfortabele onzekerheid dreef me dan om mezelf nét iets beter voor te doen dan ik me daadwerkelijk voelde.
Sterker nog – ik deed het zelfs bij Billy. Bijvoorbeeld als ik me schaamde omdat ik een hele reep chocolade en een zak chips naar binnen had gewerkt ’s middags. Dan deed ik gewoon net of het niet gebeurd was of ik zwakte het af, zodat het minder heftig leek en Billy niet zo slecht over mij zou denken als ik over mezelf dacht.
Misschien herken je dit wel. En als je dit herkent, dan weet je ook hoe onnodig vermoeiend dit is.
Want het kan Billy natuurlijk weinig schelen, dus waarom zou ik me anders voordoen?
Gelukkig heb ik geleerd om hiermee te stoppen (net als met teveel bende eten). Dit zijn een paar dingen die ik leerde.
1. Schaamte is onnodig en zo opgelost
Als we ons schamen kruipen we weg. We hebben liever niet dat anderen naar ons kijken.
Ik merkte het laatst nog, toen ik onze mooie glimmende auto tegen een paal draaide (die plótseling opdook!) in een parkeergarage in Bazel. Ik was boos op mezelf. Ik voelde me dom en ik schaamde me rot.
Toen we thuis kwamen had ik zelfs de neiging om de auto zó te parkeren dat niemand de schade kon zien. Zodat ik niet aan buren hoefde uit te leggen hoe dom ik was geweest.
Ja – ik weet het.
Maar, zodra ik deze neiging opmerkte besefte ik dat het tijd was voor de snelste oplossing voor schaamte: kwetsbaarheid.
Ik besloot juist actief over het voorval te vertellen, en uit te leggen dat ik me dom voelde. Uiteraard kon het niemand iets schelen en was de meest gehoorde reactie een simpel: ”Ja, kan gebeuren toch”, gevolgd door allerlei eigen parkeergarage-anekdotes.
Ik voelde me direct beter. ”Mensen accepteren me ook als ik soms dingen doe die ik zelf heel dom vind!” – precies, wat een inzicht.
Schaamte verdwijnt door je kwetsbaar op te stellen. En als schaamte verdwijnt, ben je veel vrijer om gewoon jezelf te zijn. Om ook die ‘onwenselijke’ kanten van jezelf te accepteren én te laten zien.
Hierdoor leer je gaandeweg dat je omgeving nog steeds van je houdt, zelfs als jij gewoon jezelf bent.
Dat zet je aan het denken: ”Misschien kan ik dan óók gewoon van mezelf houden, ondanks mijn ‘onwenselijke’ kanten.”
Goed idee natuurlijk.
2. Jezelf zijn bespaart onwijs veel energie
Het is waar: weinig dingen zijn zo moeiteloos als gewoon jezelf zijn.
Zoals niet tegen paaltjes rijden je een berg tijd bespaart, maakt jezelf zijn enorm veel energie vrij.
Het slaat ook nergens op als je erover nadenkt. Waarom maak jij je druk over wat anderen over je denken? Wees gewoon jezelf, en gun anderen de privacy van hun eigen gedachten.
Ik ben verre van perfect, jij bent niet perfect – niemand is perfect. We hebben allemaal onze unieke mix van talenten en knelpunten, en het is niet nodig om je anders voor te doen om goedkeuring te krijgen.
Want óndanks deze minder wenselijke kanten ben je nog steeds een persoon die liefde en acceptatie verdient. Van je omgeving én van jezelf.
Zodra je dit omarmt merk je ineens hoeveel energie je overhoudt. Je kunt ontspannen en die energie gebruiken voor dingen die jouw leven – en die van de mensen om je heen – beter en leuker maken.
3. Je hoeft het niet alleen te doen
Deze reis naar zelfacceptatie en kwetsbaarheid is niet zonder obstakels. Want soms voelt het gewoon onwijs oncomfortabel om jezelf echt te laten zien.
Zolang je niet echt jezelf bent kun je altijd nog leven met de gedachte: ”Als ze me afkeuren dan keuren ze mij niet echt af, want ik laat mezelf niet echt zien.”
Want wat gebeurt er als je jezelf kwetsbaar opstelt, en mensen wijzen je af? Die optie lijkt onverdraaglijk.
De realiteit is natuurlijk juist dat kwetsbaarheid mensen dichter bij elkaar brengt. Het helpt ons verbinden met elkaar. Als iemand zich kwetsbaar opstelt dan heb je plotseling het gevoel dat je écht contact hebt.
We zijn dol op ‘echte’ mensen en kunnen ‘nepheid’ makkelijk opsporen.
Deze reis is altijd de moeite waard. Het helpt je een vrijer, gelukkiger en liefdevoller mens worden. Dat is fijn voor jou, maar ook voor je omgeving.
Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Ik ontwikkelde een tijdje terug een simpel en effectief stappenplan om je hiermee te helpen.
In dit stappenplan werken we aan:
- Het vergroten van zelfacceptatie
- Meer waardering voelen voor je unieke zelf
- Begrijpen en afbreken van de muurtjes die je gebouwd hebt
- Onderzoeken hoe je kunt stoppen met jezelf vergelijken
- Begrijpen hoe je overal echt moeiteloos jezelf kunt zijn
Als je met deze cursus aan de slag gaat in het soChicken Broednest, kun je bovendien direct werken aan deze gerelateerde cursussen – want ze zitten allemaal in één pakket:
Daarnaast krijg je toegang tot nóg eens tientallen compacte cursussen over alle onderwerpen die we op soChicken behandelen. Zodat je stap voor stap kunt werken aan je ideale leven, op alle gebieden.
Best fijn. Wil je meer weten? Al duizenden lezers gingen je voor en behaalden geweldige resultaten met verrassend weinig moeite.
Je kunt dit – zeker met een extra duwtje in de rug. En terwijl jij gezellig aan het Broeden slaat, ga ik maar eens de verzekeringspapieren invullen. 🙈
Reacties
Dit is een artikel, waar ik eigenlijk nooit over nadenk, ik ben overal en altijd mezelf, ik kan niet anders! Ja, dat betekent ook, dat ik me kwetsbaar opstel, maar mensen waarderen mij om mijn oprechtheid. Als je jezelf bent, ben je altijd echt en echt zijn, is echt het allerfijnste al merk je ook, dat er mensen zijn, die er moeite mee hebben, net alsof het niet normaal is. Ik ben er vrienden en vriendinnen door kwijt geraakt, dat is toch absurd! Dus Jelle, blijf lekker jezelf, voelt heerlijk, overal.
Wat nu als je niet weet wie je zelf bent? Geen eigen identiteit hebt kunnen ontwikkelen door je jeugd. Heb je daar ook tips voor, hoe je die kan vinden?
Bij mij kwam hetzelfde op als bij Sylvia…. Hoe kun je jezelf zijn als je nog op zoek bent naar je pure zelf? Alle tips zijn welkom ;-)
Hi Sylvia, Stefanie,
Met een beetje zelfreflectie kom je een heel eind. Je kunt je afvragen of je jezelf ooit volledig vindt omdat je ook constant verandert door dagelijkse ervaringen. Heb je jezelf gisteren gevonden, ben je vandaag alweer net anders..
Als je kijkt naar de voorbeelden van Jelle, is het eigenlijk heel makkelijk. Het gaat vaak samen met negatieve emoties als schaamt, géne, verlegenheid, schuldgevoel. Wanneer iemand een dergelijke emotie heeft hebben mensen, in het algemeen gesproken, vaak de neiging om dat te verbergen, zich beter voor te doen dan ze zich op dat moment voelen. Dat zijn de momenten om eerlijk te zijn, je kwetsbaar op te stellen.
Dat leidt uiteindelijk naar betere relaties (of het afscheid nemen van valse vrienden..) bewustwording van je wat je aan jezelf zou willen verbeteren en zelfacceptatie. Het zal je dus ook helpen ‘jezelf te vinden’, jezelf te zijn, minder dat sociale masker te dragen..
Hoop dat dat een beetje helpt!
Gun een ander de privacy van z’n gedachten…sleutelzin
Bedankt Jelle, het voelt zo goed om jezelf helemaal te accepteren, stap voor stap. De momenten van schaamte te laten zijn in een nieuw bewustzijn dat er vroeger niet was en even een diepe ademhaling afstand nemen van de vroegere reacties. Het is altijd wat het is en we kunnen altijd nieuwe keuzes maken. Dat is het avontuur van ons leven!
Ik wil wel nog een kleine waarschuwing plaatsen wanneer je omgeven bent met mensen waarbij het contact met zichzelf nog zoek is. In dat geval zal je kwetsbaarheid als een projectie van hun eigen on-omarmde angsten en onzekerheden dienen en zal het juist niet tot meer verbinding leiden, wel integendeel. Dat zijn dan weer momenten om onszelf nog dieper te omarmen en een duidelijk onderscheid te maken tussen wat van ons is en wat van de ander. Iedereen heeft zijn eigen soevereine reis door het leven.