Artikel opslaan

“I like to be lazy. I do like to be busy and really active,
but when that’s done, you can be sure I will be a lazy boy.
I like to take time and relax and enjoy life.”

Olivier Theyskens

Ik ben wel een beetje uitgetypt

Ik vind mijn werk leuk. Maar niet altijd. En soms is dat een probleem, omdat dingen gewoon moeten gebeuren. Als je voor een werkgever werkt dan raap je jezelf bij elkaar en doe je gewoon wat je gevraagd wordt. Maar zo werkt het niet als je voor jezelf werkt.

Nee. Ik kan mijn eigen tijd indelen. Dus als ik geen zin heb om te werken dan kan ik gewoon de hele middag dagdromen zonder dat iemand boos op me wordt. Met uitzondering van mijn toekomstige zelf natuurlijk. Want als ik in het verleden heb uitgesteld moet ik daar nu voor boeten, en dat maakt me niet blij.

Maar goed, als ik geen zin heb om te werken dan ga ik dus uitstellen. Rondhangen op YouTube, nutteloze spelletjes spelen of klétsen over nutteloze spelletjes.

Maar zoals ik al zei, soms moeten dingen gewoon gebeuren. Artikelen moeten een keer worden getypt, nieuwsbrieven moeten worden ingepland en er moet nieuwe content in het Broednest komen.

Dus wat doe ik? Ik doe iets geks.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ik geef mezelf vrij

Precies. Ik geef mezelf vrij. Nu heb ik een enorme toolkit met technieken om uitstelgedrag te verminderen. Maar als de taak wat speling heeft, dan is dit mijn favoriete techniek. Als ik merk dat ik niet wil werken, dan geef ik mezelf toestemming om niet te werken.

Ik zeg tegen mezelf: “Prima, je hoeft niet te werken. De rest van de dag heb je vrij.”

Dat voelt heel fijn. Waarom? In de eerste plaats omdat vrij zijn gewoon lekker is. Het betekent dat ik verder kan gaan met YouTuben en andere dingen doen zonder schuldgevoel. Lui zijn zonder het gevoel dat je eigenlijk iets zou moeten doen is de beste vorm van lui zijn.

Het voelt als de zomervakanties toen ik een tiener was. Geen verantwoordelijkheden, geen verplichtingen, geen huiswerk. Pure fantastisch-heid.

Door mezelf vrij te geven valt er een last van mijn schouders. Want als ik vind dat ik een geweldig artikel zou moeten schrijven, maar ik het niet voor elkaar krijg, dan voel ik me slecht. Dan vind ik mezelf een loser. En dat voelt verschrikkelijk.

Maar als ik tegen mezelf zeg dat het prima is. Dat ik niet hoef te schrijven als ik dat niet wil. Dan voel ik me licht en vrij.

En vervolgens gebeurt er iets dat nog véél gekker is.

Ik krijg zin om te werken!

Yep. Zo werkt het bijna altijd. Ik zeg tegen mezelf: “Ik mag de rest van de dag gamen als ik wil.”

En vervolgens voel ik me zo vrij dat ik vaak denk: “Oké, weet je wat – ik schrijf even dit artikel en dan ga ik daarna lekker ontspannen.”

En ineens staat er een artikel op m’n scherm. En dat voelt goed. Waarna ik bij mezelf denk: “Hmm – ik beantwoord nog wel even deze mailtjes voordat ik ga gamen.” En voilà, de mailbox is leeg!

Soms leg ik op dit moment mijn laptop weg en ga ik inderdaad ontspannen. Maar vaak leidt het één tot het ander. En is mijn takenlijstje afgewerkt en voel ik niet eens de noodzaak meer om te gamen.

Sterker nog, vaak voel ik me zo blij en energiek doordat ik taken heb afgerond, dat ik besluit om een rondje te gaan hardlopen of iets anders nuttigs te doen.

Mooi spul.

Alleen mijn gedachten veranderen

De situatie verandert niet. Enkel mijn gedachten over de situatie veranderen. En dit zorgt ervoor dat ik me ineens heel anders gedraag.

Want als ik anders tóch de hele middag naar mijn scherm ga staren zonder iets te doen. Dat ik net zo goed iets anders nutteloos kan doen waar ik wél blij van word. En zodra ik mezelf dát toesta wordt het ineens veel minder vervelend om toch nog even te werken.

En weet je – vaak is dit ook de beste remedie tegen uitstelgedrag in de toekomst. Want de boog kan niet altijd gespannen zijn. Als ik geen zin heb om te werken dan komt dat vaak omdat ik moe of gestrest ben. Een beetje lanterfanten zorgt er dan voor dat ik morgen wel zin heb.

Zit je ook weleens vast in een vergelijkbare situatie? Wellicht helpt de vreemde techniek jou ook. Geef jezelf de vrijheid om je taken niet uit te voeren, en kijk wat er gebeurt.

Mogelijk krijg je ook ineens zin om tóch een paar taken af te werken. Helpt het je niet? Geen zorgen. Ik heb een heleboel technieken op een rij gezet die je gegarandeerd helpen je uitstelgedrag te verminderen.

Bekijk hoe je je uitstelgedrag vermindert…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test