Artikel opslaan

Tijd voor jezelf heeft meerdere vormen

Ja, ik weet het. Je bent moe en je wilt gewoon even rust. Even niets moeten, even tijd voor jezelf hebben. Zonder kinderen, zonder werk, zonder partner die van alles van je verwacht. Gewoon even helemaal niets. Doen wat je zelf wilt doen.

En ik begrijp je. Een leven is zo gevuld, en het is niet lastig om het nét te vol te stoppen waardoor je steeds het gevoel hebt dat je jezelf iets dunner uitsmeert dan goed is.

Het is tijd om tijd voor jezelf te maken. En ik wil je hier eigenlijk uitnodigen om niet alleen maar tijd te nemen om Netflix te kijken en chocolade te eten. Ik wil je helpen om tijd voor jezelf te maken op een constructieve manier, waardoor je het simpelweg inbouwt in je leven. Zodat je in de toekomst minder hoeft te snakken en meer kunt leven vanuit rust.

Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Tijd om te ontladen

In de eerste plaats wil je tijd maken om de negatieve spanning te ontladen. Want met een vol en druk hoofd is het lastig om echt te ontspannen. Ja, je kunt een avond voor de tv hangen. Maar als je dan nog steeds met allemaal taken en plannen in je hoofd zit dan is het net alsof je maar half ontspant.

Dan heb je tijd voor jezelf, maar je vult die tijd alsnog met gedachten die je onrustig maken. Dus wat je wilt doen is je hoofd ontladen. Hoe kun je dat doen? Een paar ideeën:

  • Schrijf in je journal over wat je bezighoudt. Door even van je af te schrijven worden je gedachten overzichtelijker en wordt het eenvoudiger om ze los te laten.
  • Schrijf op wat je nog wilt doen. Door even een simpele takenlijst te maken van alle dingen die door je hoofd spoken maak je je hoofd rustiger. Je onderbewuste vertrouwt erop dat je die zaken niet meer zult vergeten omdat je ze genoteerd hebt, waardoor je ze kunt loslaten.
  • Ga even bewegen. Beweging is natuurlijk gezond voor je lijf. Maar het is ook een perfecte manier om je hoofd leeg te maken en gelukshormonen aan te maken. Een halfuur matige beweging is meestal voldoende om te ontladen.
  • Doe een mindfulness oefening. Breng je aandacht naar het moment met een ademhalingsoefening, yoga of een mindfulnessoefening. Stap uit die gedachtenstorm en neem de tijd om even tot rust te komen.

Neem de tijd om de spanning van je af te gooien. Dan wordt het veel eenvoudiger om echt te ontspannen.

2. Tijd om op te laden

Lanterfanten. Het is niet alleen een mooi woord, het is ook een verrassend nuttige bezigheid. Zeker als je normaal gesproken een druk leven hebt waarin je weinig tijd voor jezelf maakt.

Voor het beste resultaat wil je niet gewoon Netflix aanslingeren en bingen tot je ogen rood zijn. Nee, voor het beste resultaat doe je twee dingen:

  1. Je past lanterfanten bewust in je schema.
  2. Je doseert lanterfanten op slimme manieren door je week heen.

Lanterfanten is pas écht lanterfanten als je het kunt doen zonder schuldgevoel. Anders voelt het gewoon als een vorm van uitstelgedrag, en dat is destructief voor je zelfvertrouwen.

Je wilt er zeker van zijn dat je lanterfanten bewust inplant, zodat je weet dat je écht zonder schuldgevoel dingen kunt doen die je heel leuk vindt maar die totaal niet ‘nuttig’ zijn.

Daarnaast is het slim om deze momenten van lanterfanten te versnipperen door je weken en maanden, zodat je de mentale uitputting voor bent.

Wacht niet met tijd maken voor jezelf tot je er écht aan toe bent. Maar plan kleine momenten in waarop je helemaal niets hoeft. Dit is tijd om op te laden en te spelen. Om dingen te doen die je leuk vindt. Dutjes doen, boeken lezen, series kijken, latte’s drinken of keutelen in huis. Want die dingen zijn ook belangrijk.

3. Tijd om te vernieuwen

Als je de eerste twee punten onder de knie hebt, dan wordt het tijd om verder te kijken. Want tijd maken om te ontspannen en te lanterfanten is het absolute minimum voor effectieve zelfzorg. Zodra dat op de rails is, wordt het tijd om verder te kijken.

Tijd voor jezelf maken gaat namelijk niet alleen om Netflix en chocolade. Het gaat ook over je persoonlijke groei. Over uitvinden wat jij belangrijk vindt, waar jij je leven aan wilt besteden en het waarmaken van je dromen.

Als je hier geen tijd aan besteedt, dan zal er niets veranderen. Daarom is het slim om regelmatig tijd te maken om nieuwe inspiratie op te doen. Denk hierbij aan het lezen van inspirerende boeken, het volgen van effectieve cursussen, het kijken van documentaires, het leren kennen van nieuwe mensen en jezelf verdiepen in onderwerpen die je interesse hebben.

4. Tijd om te bouwen

Tot slot is er de actieve tijd voor jezelf. Tijd die je inricht om te werken richting je grootste dromen. Dat is iets wat je bewust moet creëren. Want zeker bij grote dromen kun je eindeloos blijven wachten tot het ‘juiste moment’ aanbreekt. De kans is groot dat dit moment nooit komt, en jij je dromen nooit realiseert.

Daarom is het slim om tijd in te ruimen om jezelf de ruimte te geven om richting je dromen te werken. Dat kan in het begin een uurtje per week zijn, waarin je plannen maakt in je notitieboekje. Het kan ook meer tijd zijn, zodra je meer op gang komt.

Het punt is: niemand gaat je dromen vóór je waarmaken. En als je meer uit je leven wilt halen dan is het belangrijk dat je de tijd maakt om te gaan zitten, te plannen en in actie te komen. Want dat is óók tijd voor jezelf. Werken aan wat jij belangrijk vindt, en iets in beweging zetten om je leven meer voldoening en diepgang te geven.

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test