Artikel opslaan

Geld maakt niet gelukkig

De groei van onze economie stagneert. Dat betekent dat veel mensen, waaronder jijzelf, er de komende jaren financieel op achteruit zullen gaan. Producten zullen duurder worden, terwijl jij evenveel of minder zult verdienen.

Is dat iets om somber van te worden? Wel als je je levensgeluk of het succes van onze maatschappij meet in termen van geld. En veel mensen blijken dit te doen, gezien de boodschap die de media verspreidt: de economie stagneert en dat is per definitie iets slechts.

De wereld reageert alsof geld het hoogst haalbare goed is. Alsof geld ons daadwerkelijk gelukkig maakt. Toch wijst onderzoek keer op keer uit dat geld mensen niet gelukkiger maakt zodra ze voldoende hebben om zich naar de normen van de maatschappij te kunnen onderhouden.

Wat houdt dit in? Het betekent dat, zolang je je normaal kunt onderhouden, extra geld je niet meetbaar gelukkiger zal maken op de lange termijn. En ‘normaal’ betekent in dit geval in relatie tot de mensen om je heen. Het betekent in bredere zin dus ook dat onze maatschappij niet per definitie beter af is als de economie hard groeit. In tijden van voorspoed zijn we beter af in termen van welvaart, maar niet persé in termen van welzijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat brengt meer groei ons echt?

Het is interessant om eens verder te denken en te bekijken wat we nu eigenlijk echt willen. We maken ons druk om economische vooruitgang, maar waarom? Wat is het wat we echt willen?

De meeste mensen zijn op zoek naar meer rust, liefde, geluk, succes, vrijheid en verbondenheid. Stuk voor stuk waardevolle zaken om na te streven, en stuk voor stuk dingen die je niet met geld kunt kopen. Onze zucht naar geld geeft ons de illusie van rust, het vertekent het beeld van liefde, het staat regelmatig ons geluk in de weg, het kaapt ons idee van succes weg, het brengt een illusie van vrijheid en het belemmert ons om echt verbonden te zijn.

Economische groei is niet altijd het antwoord op onze problemen. Geld kan niet alles oplossen. Geld kan de leegte die je voelt tijdelijk verbloemen, maar nooit wegnemen.

Hoe minder geld positief kan zijn

In een maatschappij die draait om geld is het idee van ‘minder geld’ angstaanjagend. Toch beseffen steeds meer mensen dat het nastreven van geld ons eerder uit balans brengt. Een wereld die niet om geld draait maar om welzijn helpt ons juist om in balans te blijven.

  • Wanneer je minder geld hebt moet je noodgedwongen breken met je materialisme. Hierdoor houd je geld over en kun je je tijd steken in meer waardevolle zaken.
  • Als je leven minder draait om geld krijg je meer tijd voor vrienden en familie. Je krijgt meer tijd voor sociaal contact, voor verbondenheid.
  • Je meet je succes niet langer in termen van geld, maar in termen van persoonlijke overwinning.
  • Je gaat beter voor jezelf zorgen omdat het duur is om ziek te zijn. Je geeft minder geld uit aan kant-en-klaar producten en gaat zelf koken.
  • Minder focus op geld geeft je een stuk creativiteit en vindingrijkheid terug.
  • Je ziet in dat geluk schuilt in kleine dingen, in de natuur, in rust, dankbaarheid en liefde. Niet in geld.
  • Je gaat inzien dat een leuk leven heel goed mogelijk is met weinig geld.

Door je minder druk te maken om geld kun je een leuker en gebalanceerder leven leiden. Geld ís geen synoniem voor geluk, dus je hoeft ook niet te doen alsof het wel zo is.

Laat je niet meevoeren met de mediahype

De mediahype die traditioneel op gang komt bij elke economische tegenslag is gebaseerd op angst. Angst om terug te vallen in armoede, angst om niet genoeg te hebben. Angst om te verliezen wat we allemaal hebben, angst om dood te gaan.

We leven in één van de rijkste landen op aarde. Wanneer de economie stagneert betekent dat niet dat we massaal een hongerwinter tegemoet gaan.

Zodra je beseft dat de dingen die er écht toe doen in het leven niet te koop zijn, hoef je ook niet meer bang zijn om de mooiste dingen te verliezen. Geluk is niet te koop, dus waarom zou je je zo druk maken? Waarom zou je een somber jaar tegemoet gaan? Gebruik je je tijd niet veel nuttiger als je er juist een fantastisch jaar van maakt?

Meer tips om gelukkig te zijn met minder

Wil je ontdekken hoe je eenvoudig gelukkig kunt zijn met minder geld? Het onderstaande boek laat zien hoe de schrijfster een jaar lang leefde van een euro per dag. Laat je inspireren door haar bijzondere ervaringen en ontdek hoe weinig een mens echt nodig heeft om gelukkig te zijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test