Geld maakt niet gelukkig
De groei van onze economie stagneert. Dat betekent dat veel mensen, waaronder jijzelf, er de komende jaren financieel op achteruit zullen gaan. Producten zullen duurder worden, terwijl jij evenveel of minder zult verdienen.
Is dat iets om somber van te worden? Wel als je je levensgeluk of het succes van onze maatschappij meet in termen van geld. En veel mensen blijken dit te doen, gezien de boodschap die de media verspreidt: de economie stagneert en dat is per definitie iets slechts.
De wereld reageert alsof geld het hoogst haalbare goed is. Alsof geld ons daadwerkelijk gelukkig maakt. Toch wijst onderzoek keer op keer uit dat geld mensen niet gelukkiger maakt zodra ze voldoende hebben om zich naar de normen van de maatschappij te kunnen onderhouden.
Wat houdt dit in? Het betekent dat, zolang je je normaal kunt onderhouden, extra geld je niet meetbaar gelukkiger zal maken op de lange termijn. En ‘normaal’ betekent in dit geval in relatie tot de mensen om je heen. Het betekent in bredere zin dus ook dat onze maatschappij niet per definitie beter af is als de economie hard groeit. In tijden van voorspoed zijn we beter af in termen van welvaart, maar niet persé in termen van welzijn.
Wat brengt meer groei ons echt?
Het is interessant om eens verder te denken en te bekijken wat we nu eigenlijk echt willen. We maken ons druk om economische vooruitgang, maar waarom? Wat is het wat we echt willen?
De meeste mensen zijn op zoek naar meer rust, liefde, geluk, succes, vrijheid en verbondenheid. Stuk voor stuk waardevolle zaken om na te streven, en stuk voor stuk dingen die je niet met geld kunt kopen. Onze zucht naar geld geeft ons de illusie van rust, het vertekent het beeld van liefde, het staat regelmatig ons geluk in de weg, het kaapt ons idee van succes weg, het brengt een illusie van vrijheid en het belemmert ons om echt verbonden te zijn.
Economische groei is niet altijd het antwoord op onze problemen. Geld kan niet alles oplossen. Geld kan de leegte die je voelt tijdelijk verbloemen, maar nooit wegnemen.
Hoe minder geld positief kan zijn
In een maatschappij die draait om geld is het idee van ‘minder geld’ angstaanjagend. Toch beseffen steeds meer mensen dat het nastreven van geld ons eerder uit balans brengt. Een wereld die niet om geld draait maar om welzijn helpt ons juist om in balans te blijven.
- Wanneer je minder geld hebt moet je noodgedwongen breken met je materialisme. Hierdoor houd je geld over en kun je je tijd steken in meer waardevolle zaken.
- Als je leven minder draait om geld krijg je meer tijd voor vrienden en familie. Je krijgt meer tijd voor sociaal contact, voor verbondenheid.
- Je meet je succes niet langer in termen van geld, maar in termen van persoonlijke overwinning.
- Je gaat beter voor jezelf zorgen omdat het duur is om ziek te zijn. Je geeft minder geld uit aan kant-en-klaar producten en gaat zelf koken.
- Minder focus op geld geeft je een stuk creativiteit en vindingrijkheid terug.
- Je ziet in dat geluk schuilt in kleine dingen, in de natuur, in rust, dankbaarheid en liefde. Niet in geld.
- Je gaat inzien dat een leuk leven heel goed mogelijk is met weinig geld.
Door je minder druk te maken om geld kun je een leuker en gebalanceerder leven leiden. Geld ís geen synoniem voor geluk, dus je hoeft ook niet te doen alsof het wel zo is.
Laat je niet meevoeren met de mediahype
De mediahype die traditioneel op gang komt bij elke economische tegenslag is gebaseerd op angst. Angst om terug te vallen in armoede, angst om niet genoeg te hebben. Angst om te verliezen wat we allemaal hebben, angst om dood te gaan.
We leven in één van de rijkste landen op aarde. Wanneer de economie stagneert betekent dat niet dat we massaal een hongerwinter tegemoet gaan.
Zodra je beseft dat de dingen die er écht toe doen in het leven niet te koop zijn, hoef je ook niet meer bang zijn om de mooiste dingen te verliezen. Geluk is niet te koop, dus waarom zou je je zo druk maken? Waarom zou je een somber jaar tegemoet gaan? Gebruik je je tijd niet veel nuttiger als je er juist een fantastisch jaar van maakt?
Meer tips om gelukkig te zijn met minder
Wil je ontdekken hoe je eenvoudig gelukkig kunt zijn met minder geld? Het onderstaande boek laat zien hoe de schrijfster een jaar lang leefde van een euro per dag. Laat je inspireren door haar bijzondere ervaringen en ontdek hoe weinig een mens echt nodig heeft om gelukkig te zijn.
Reacties
Heb je weleens het boek “De armoede van de rijkdom” van Cees Guikers gelezen?
Nee. Is het een oud boek? Kan het niet vinden op Bol.com.
Grappig dat dit artikel nu net aan de orde komt! Ik had het er gister nog met mijn vriend over. Sommige mensen gaan telkens weer nóg meer werken om nóg meer te verdienen, maar wij hadden zoiets van: je kunt beter leren om gelukkig te zijn met minder… want anders dan ga je telkens weer meer uitgeven, waardoor je nog meer moet gaan werken. En dan kom je in zo’n oneindige cirkel tercht.
Wat een toeval ! Ik moet morgen een essay inleveren over ‘maakt werken gelukkig?’ , deze informatie ga ik er zeker in verwerken !
hartstikke bedankt !
Mijn moeder is gelukkiger met minder.
Geen tv, geen internet, …
Ze krijgt nog amper rekeningen in de bus en ze doet dit enkel voor haar geluk, en niet voor het geld.
Fijn als je dat kan. Chapeau ma!
Het is inderdaad goed voor je geluk om dat minder afhankelijk te maken van geld, maar ook om minder intensief de deprimerende nieuwsberichten te volgen. Zoals je schrijft: de economische depressie is een hype! Je wordt gebombardeerd met het ene negatieve bericht na het andere. Af en toe op media-dieet doet ook wonderen :-) !
Hallo Jelle,
Prachtig inspirerend artikel! Weet je dat er een tijdschrift is met een website over Meer doen met winder? Het heet Genoeg.
Groetjes van een SoChicken-fan,
Heleen