Artikel opslaan

Geluk is als seks

Je kunt uren praten, nadenken, fantaseren en schrijven over seks zonder ook maar iets in de buurt te komen van de daadwerkelijke sensatie die seksuele energie je kan geven.

Seks komt pas tot leven als je het ervaart. Pas wanneer je het echt ervaart kun je echt genieten van de enorme sensatie die seks te bieden heeft.

Zo werkt het ook met geluk.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Geluk schuilt in het moment

Geluk kun je niet ervaren in de toekomst. Je kunt het alleen ervaren in het hier en nu, en daarom schuilt geluk, net als seksueel genot, altijd in het moment.

Je kunt uren praten, nadenken, fantaseren en schrijven over geluk zonder ook maar iets in de buurt te komen van de daadwerkelijke sensatie die het gevoel van intens geluk je kan geven.

Terwijl de meeste mensen zich druk maken over ‘straks’ of fantaseren over een abstracte toekomst waarin alles beter zal zijn, kiezen anderen ervoor om geluk simpelweg te ervaren.

Geluk ervaren

Net zoals seksueel genot altijd (letterlijk) binnen handbereik is, hoef je niet ver te zoeken voor het gevoel van intens geluk. Het is namelijk geen gevoel dat afhankelijk is van allerlei externe factoren. Het is een gevoel dat je simpelweg kunt opwekken door in het moment te zijn.

Net als seksueel genot, is geluk altijd aanwezig in je lijf. Je moet het alleen de ruimte geven om naar buiten te komen.

Leven in het hier en nu is voor geluk wat zelfbevrediging is voor seks. Je kunt het (in theorie) overal doen waar je wilt, wanneer je wilt, hoe vaak je wilt en je hebt er helemaal niets of niemand bij nodig.

Die korte, bijzondere momenten van intens geluk, die je tranen in je ogen en kippenvel op je rug kunnen bezorgen, kun je opwekken door jezelf in de juiste staat te brengen. Niet door uren na te denken, of te werken aan een gelukkig leven. Maar juist door ervoor te kiezen om geluk te ervaren.

Hoe doe je dat, leven in het hier en nu? We hebben er al vaker over geschreven, en het blijft één van de meest uitdagende gewoontes om jezelf aan te leren. Het is simpel, maar het is niet altijd eenvoudig.

1. Ervaar wat is

Geluk ervaren in het hier en nu is mogelijk door je te concentreren op het moment, en je niet mee te laten voeren door je gedachtenstroom. Hierdoor kom je uit je ‘virtuele’ gedachtenwereld, en maak je contact met de realiteit.

De realiteit is alles wat je op dit moment kunt waarnemen met je zintuigen, alles wat zichzelf in het hier en nu aan je kan bewijzen. Realiteit is niet die gedachtenstroom die zegt dat je straks nog zoveel dingen moet doen.

Realiteit is de ervaring van je ademhaling, de wind langs je wang, het geluid van de radio, de smaak van je eten, de geur van je huiskamer.

2. Accepteer wat is

Dingen zijn niet goed of slecht. Dingen zijn, of dingen zijn niet. Leven in het moment is dan ook stoppen met oordelen en starten met waarnemen.

Richt je op dat wat is, en probeer daar verder niets van te vinden.
Accepteer het zoals het is.

3. Waardeer wat is

Het engelse woord voor ‘heden’ is ‘present’. Letterlijk vertaald, geschenk. Beschouw ieder moment als een geschenk, waardeer het voor wat het is, met al zijn schoonheden en imperfecties.

Voel dankbaarheid voor wat is, en doe je best om volledig te genieten van het moment.

Geluk is simpel en overal

Hoewel seks en geluk veel met elkaar gemeen hebben (en over het algemeen vaak samengaan), kennen ze ook een belangrijk verschil. Seks is voor ons lichaam een basisbehoefte, intens geluk ligt in het gebied van het hoogst haalbare.

Het is dus belangrijk om vaker in het moment te leven, het nu te zien voor wat het is en het te accepteren en waarderen. Op die manier kun je overal intens geluk beleven, wanneer je maar wilt. Dat is misschien niet altijd eenvoudig, maar wel altijd de moeite waard.

Meer tips voor een fijn en gelukkig leven?

Onderstaande boeken kunnen je helpen om iedere dag meer geluk te ervaren.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test