We hebben nooit echte controle

Controle is altijd een illusie. Hoewel we ons best kunnen doen om een gevoel van controle te ontwikkelen, moeten we toch steeds opnieuw tot de conclusie komen dat we het leven niet zelf in de hand hebben.

Het is fijn om het gevoel te hebben dat je dingen zelf in de hand hebt. Het versterkt je zelfvertrouwen en het geeft structuur aan je leven. Toch kan het minstens zo fijn zijn om de touwtjes eens wat meer te laten vieren, en te ontdekken dat jij niet de verantwoordelijkheid hoeft te dragen voor alles in je leven.

Stop met willen controleren, en start met waarderen en accepteren. Durf dingen regelmatig te laten zijn zoals ze zijn. Dit brengt je rust, vrijheid en (vreemd genoeg) opnieuw een gevoel van controle.

Het leven is zoals het is

In ons eerdere artikel ‘Waarom Goed en Slecht Niet Bestaan‘ heb ik uitgelegd waarom de begrippen goed en slecht zoals we die toepassen in ons dagelijks leven slechts onze projecties op de realiteit zijn. Niets is goed of slecht. Dingen zijn, en dat is alles wat je met enige zekerheid kunt zeggen.

Het artikel deed uiteraard stof opwaaien, want niet iedereen kan zijn gedachten buigen rondom deze filosofie. Toch is het de moeite waard om je gedachten er eens overheen te laten gaan, want deze vorm van acceptatie kan je leven veranderen.

Zodra je stopt met vechten en start met accepteren leef je vanuit een andere basis. “Ik ben te dik” verandert in “Zoals ik ben is zoals het is, en dat vind ik prima”, en dat enorme probleem dat je leven al maanden beheerst verandert in een gebeurtenis zonder betekenis. Je neemt als het ware een stapje naar achteren en bekijkt de gebeurtenissen in je leven objectief en zonder oordeel.

Een soChicken bezoeker die reageerde op het eerder genoemde artikel onder de naam ‘L.’ wist de essentie treffend samen te vatten:

“Bepaalde gebeurtenissen komen je misschien niet goed uit (moeten wachten in de rij), kwetsen je (iemand zegt iets waardoor je je niet geapprecieerd voelt) of komen niet overeen met wat jij had verwacht (je lief dumpt je) en uiteraard is het oké om daar een mening over te hebben. Het punt is helemaal niet dat je geen mening meer mag hebben.

Maar het werkt inderdaad enorm bevrijdend en ontstressend om te beseffen dat dat ‘jouw’ mening is. En dat er misschien dingen zijn die je niet ziet – misschien kom je door te wachten wel de liefde van je leven tegen, nog maar goed dat die loser je dumpt voor je kinderen met hem hebt, is die kwetsende opmerking wel de aanleiding tot een goed gesprek die je vrienschap enorm verdiept. Dat de dingen gewoon zijn wat ze zijn, geeft minder stress en bevrijdt je van er over te piekeren.”

Leren loslaten geeft je meer controle

Vreemd genoeg kun je door de controle op te geven meer controle over je leven krijgen. Wanneer je namelijk het vermogen hebt om gebeurtenissen objectief en van een afstandje te observeren, word je niet langer meegesleurd in de emotionele achtbaan van alledag.

Je bepaalt dan zelf wanneer je mee wilt gaan met de gevoelens die gepaard gaan bij gebeurtenissen. Zo kun je ervoor kiezen om helemaal op te gaan in het moment wanneer je iets fijns ervaart, en iets meer afstand nemen wanneer je iets ervaart wat je minder fijn vindt.

Gebeurtenissen krijgen ten slotte pas betekenis zodra jij die eraan toekent. Je kunt leuke dingen leuker maken, en vervelende dingen minder vervelend. Je krijgt op deze manier dus meer controle over je gevoelens.

Leren van je leven

Veel mensen beschouwen het leven als hun leermeester. In ons eerdere artikel ‘Het Leven Probeert je iets te Leren!‘ leggen we uit dat je de gebeurtenissen in je leven kunt beschouwen als levenslessen.

Omdat wij mensen vaak hetzelfde gedrag blijven herhalen, lopen we vaak tegen dezelfde problemen aan. Wanneer je het leven beschouwt als leermeester, zie je deze problemen als lessen. Het leven blijft deze lessen herhalen totdat je de les hebt geleerd.

Zo kan het zijn dat je keer op keer problemen hebt op je werk. Het maakt niet uit waar je terecht komt, er is altijd wel iemand die ervoor zorgt dat jij je minderwaardig voelt. Het lijkt alsof dezelfde persoon steeds in andere gedaantes verschijnt, en keer op keer voel jij je enorm rot. In zo’n geval probeert het leven je bijvoorbeeld te leren dat je meer vertrouwen in jezelf moet hebben. Dat je je gevoel van eigenwaarde niet moet laten afhangen van je collega’s.

Wanneer je de gebeurtenissen in je leven beschouwt als dingen waarvan jij kunt leren, is plotseling niets meer goed of slecht. Dingen gebeuren in dit geval zodat jij er lering uit kunt trekken. Als je ervoor kiest om deze les niet te leren is er niets aan de hand, de les zal namelijk herhaald worden totdat je de boodschap begrijpt. Als je ervoor kiest om te leren, dan zul je groeien en zal er een nieuwe les worden gepresenteerd.

Voel je vrijer en maak je leven makkelijker

Je hoeft niet altijd alles te veranderen. Je kunt het leven laten zoals het is, en dit simpelweg accepteren. Alles heeft zijn schoonheid, ook de dingen die niet volmaakt zijn. Wabi Sabi noemen ze dat in Japan. Leer om af en toe de controle los te laten, achterover te leunen en observeren hoe je leven zich aan je presenteert. Verbind er geen oordelen aan, maar probeer er van te leren.

Accepteer dat het leven soms leuk is, en soms teleurstellingen en verdriet kent. Alle gevoelens mogen er zijn. Laat je echter niet meeslepen, maar observeer deze gebeurtenissen en gevoelens voor wat ze zijn.

Wil je een aantal praktische tips om te leren accepteren? Lees dan dit artikel op SimplifyLife.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test