Er is zoveel om dankbaar voor te zijn

Het gebeurt vooral wanneer ik me ontspannen en kalm voel. Dan lig ik bijvoorbeeld in bed, en realiseer ik me ineens – en dit klinkt stom – hoe fijn de schone lakens voelen tegen m’n huid. Of dan loop ik buiten richting het station, en besef ik ineens hoe prachtig de wolken zijn en hoe bijzonder een trein eigenlijk is.

De kleine, fijne dingen geven het leven glans. En hoe vaker je ze weet te waarderen, des te stralender je dag wordt.

Maar het gaat niet altijd vanzelf. Want zodra ik me druk voel – en in gedachten verzonken ben – vind ik lakens, wolken en treinen ineens heel vanzelfsprekend. Dan word ik alleen nog maar blij van de grote dingen, zoals het afronden van mijn takenlijst.

Dit zijn niet de dagen waarop ik straal. Zo’n dag bevat weinig momenten waar ik met warme gevoelens op terugkijk.

Hoe normale pompoensoep hemels wordt

Normaal kijk ik niet op van een simpele pompoensoep. Ik schep een bakje vol, sop m’n broodje erin en eet het weg terwijl ik iets kijk op YouTube. Ik vind de soep lekker, maar het is wat het is.

Maar soms is het compleet anders. Bijvoorbeeld wanneer ik een dagje aan het vasten ben. Dan eet ik helemaal niets gedurende 24 uur, van diner tot diner. Wanneer het dan tijd wordt om de soep te bereiden blijkt het een intense ervaring.

Ik geniet van het werken met de ingrediënten. Ik ga helemaal op in de geur van de aanfruitende uien, knoflook en rode peper. En wanneer de soep pruttelt knort mijn maag bijna net zo hard. Vol afwachting.

En als ik dan eindelijk ga eten smaakt het als de lekkerste soep op aarde. Diezelfde simpele pompoensoep – die ik anders zo naar binnen slurp – is omgetoverd in een intense ervaring waar ik ontzettend van geniet.

Je kunt kiezen om meer te genieten van kleine dingen

Het leven zit vol met kleine dingen. En niemand neemt het je kwalijk als je ze over het hoofd ziet. Je kunt niet met aandacht en plezier genieten van alle kleine dingen in je leven – niet de hele dag door.

Maar aan de andere kant – niemand neemt het je kwalijk als je wat vaker de moeite zou nemen om bepaalde dingen wél te waarderen met iets meer aandacht.

Want je vermogen om te genieten van kleine, alledaagse momenten bepaalt voor een deel hoe stralend en gelukkig jij door je dagen gaat. Hoe beter je wordt in proeven van je leven, des te meer voldoening, plezier, vervulling en dankbaarheid je zult ervaren op een dagelijkse basis.

En dat is best de moeite waard.

Hoe kun je er beter in worden?

Het begint bij het besef dat je ermee kunt beginnen wanneer je wilt. Ook als je al de hele dag in je hoofd leeft. Je kunt op ieder moment op de pauze knop drukken en beginnen met genieten van de kleine dingen.

En gaandeweg zul je merken dat er een paar dingen zijn die je altijd bij de hand hebt, zoals je lichaam en je ademhaling. In veel mindfulness oefeningen leer je om de prikkels die je lichaam ervaart bewust te observeren. Dat kan je helpen te genieten van fijne sensaties, zoals je huid tegen schone lakens.

Yoga heeft me geholpen om te beseffen hoe fijn het is om in je lichaam te zitten. Hoezeer ik – als ik mezelf kalmeer – kan genieten van simpele ademhaling en beweging.

Maar er is meer. De geur van koffie, het rustgevende geroezemoes in de bibliotheek, fijne muziek, de geur van frisse buitenlucht in de herfst, een kop thee op de bank, een glas wijn, een lekkere maaltijd.

Rondkijken in je woonkamer en stilstaan bij je frustels die positieve herinneringen bovenbrengen. Douchen in een schone badkamer. Kletsen met een goede vriendin, wandelen in het bos, een fijne vrijpartij of een lief cadeau wat je ontvangt.

Met aandacht werken aan een taak, het ontwerp van een gebouw waarderen, mensen kijken in het park, rustig kijken naar een vogel in het raamkozijn, genieten van je kat terwijl hij zich wast, de sfeer observeren tijdens een feestje of genieten van de regendruppels op het raam of je gezicht.

Als je zoekt dan zul je het vinden. Overal om je heen.

Wat genieten van kleine dingen voor je doet

Als het je lukt om te genieten van kleine dingen op een dagelijkse basis zul je merken dat je je blijer voelt. Je zult ervaren dat het leven meer begint te stromen. Alsof je in een warme stroomversnelling bent gestapt die je zachtjes meeneemt naar een fijne plek.

Terwijl je tegelijkertijd een cocktail krijgt aangereikt. Beter wordt het niet.

Genieten van kleine dingen helpt je het mooie te zien, overal om je heen. Het geeft je veel meer redenen om je dankbaar en tevreden te voelen. En dit gevoel helpt je stress en angst te verminderen. Je beseft immers heel sterk dat je leven best oké is, en dat er niet zo heel veel hoeft te veranderen voordat je tevreden kunt zijn.

Want je bent al meer dan tevreden met die heerlijke warme soep en een kleedje over je tenen.

Probeer het eens. Kalmeer jezelf en kijk om je heen. Wat zie je? Wat voel je? Welke dingen vind je mooi en fijn?

Breng je tempo naar beneden en ervaar je leven bewuster. Want als het je lukt om te genieten van het gevoel van schone lakens op je blote huid, dan is er niets meer dat je tegenhoudt om elke dag te stralen. 😊

Heb je mijn eerste boek al besteld?

In mijn eerste officiële boek Steeds leuker beschrijf ik een praktisch stappenplan waarmee je je leven vrijer, blijer en betekenisvoller kunt maken.

Een perfect boek voor op de bank met een kop thee en een kleedje over je tenen – dat beloof ik! 😉

Lees meer en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test