Artikel opslaan

Als je geeft raak je toch juist iets kwijt?

Ja en nee. In de eerste plaats krijg je altijd iets terug wanneer je iets geeft. Je krijgt een gevoel van voldoening en geluk. Bovendien geldt de wet van geven niet alleen voor schaarse goederen zoals geld, spullen of eten en drinken. De wet geldt ook voor ontastbare zaken zoals emoties, liefde, vriendelijkheid, complimenten en ga zo maar door. Wat dat betreft zou het ook de wet van delen kunnen heten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarom is het een wet?

Het is een wet omdat ‘wetten’ zo interessant klinken. Niemand kan aantonen of er ook echt iets wetmatigs aan de wet van geven te vinden is, maar dat maakt ook niet uit. Het is namelijk wel wetenschappelijk aangetoond dat mensen die veel geven doorgaans gelukkiger zijn. Door te delen zonder iets terug te verwachten krijg je een gevoel van voldoening.

Bovendien heeft het ook heel erg te maken met ‘Het Pebble Effect van Goede Daden‘. Als jij mensen blij kunt maken start je niet alleen een keten van positieve gebeurtenissen in de levens van anderen, maar ook in je eigen leven.

Hoe kun je meer leren geven of delen?

Door je angst om ‘kwijt te raken’ uit het raam te gooien. Je zult er vertrouwen in moeten hebben dat ‘het universum’, ‘god’ of ‘het lot’ je zal brengen wat je nodig hebt. Er zijn mensen die stellen dat de wet van geven altijd werkt in drievoud. Wat jij geeft of deelt zul je zelf in drievoud ontvangen. Een mooie gedachte.

Egoisme, gierigheid en hebberigheid ontstaan vanuit de angst om kwijt te raken. Het geeft een gevoel van controle maar ook van isolatie en negativiteit. Wanneer je geeft is de logische gedachte dat jij vervolgens minder over zult houden. Het is daarom belangrijk dat je datgene geeft waar je meer dan genoeg van hebt, en dat je het geeft zonder verwachting. En dan noemen we het eerder delen.

Delen in elkaars liefde, geluk en succes

Waarom zou je jaloezie voelen als een goede vriendin van je sneller carriere maakt dan jij? Wie zegt dat jij dit succes niet zult evenaren in de toekomst? Wees blij voor haar, deel mee in haar succes en geef haar gemeende complimenten. Zorg dat de goede energie blijft stromen en blijf geven en ontvangen.

De kunst van het ontvangen

Als je geeft zul je ontvangen, aldus de wet van geven. Daarom is het belangrijk dat je ook durft te ontvangen. Neem complimenten in ontvangst met dankbaarheid. Wijs advies niet direct van de hand maar luister ernaar, de andere persoon probeert iets met je te delen. Sta jezelf toe om te ontvangen en te genieten van wat je krijgt.

Werken met de wet van geven: 3 punten

Als je wilt leven met de wet van geven (en ontvangen) kun je je bezighouden met de volgende drie aandachtspunten:

  1. Geef iets aan iedereen die je ontmoet. Dat hoeft niet persé geld of een cadeau te zijn. Het kan een compliment zijn, liefde, positieve aandacht, een knuffel of een stille ‘zegen’ voor deze persoon.
  2. Sta wagenwijd open om van de wereld te ontvangen. Geniet van complimenten, cadeau’s en andere giften. Sluit jezelf niet af voor wat de natuur je geeft: zon, regen, bomen, planten, seizoenen en ga zo maar door.
  3. Spreek met jezelf af dat je de energie rond laat stromen. Blijf geven en ontvangen. Hoe meer je dit doet, des te beter je je zult voelen.

Meer lezen over de wet van geven en ontvangen

De wet van geven wordt onder andere beschreven door Deepak Chopra in zijn boek ‘de 7 Spirituele Wetten van Succes’. Een erg inspirerend boek dat je zeker een andere kijk op het leven kan geven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test