Snelle koolhydraten en suikers
Laat ik vooropstellen dat ik vaak genoeg in de verleiding kom om ongezond te eten. Op het moment dat ik dit schrijf, ligt er een pak half leeggegeten koekjes voor mij op het bureau.
Ik heb een overvolle agenda en slecht geslapen. Mijn lichaam roept dus om extra energie. De makkelijkste oplossing zijn suikers en snelle koolhydraten, oftewel snoep, koekjes en gebak. Dit soort eten geeft een snelle oppepper.
Doordat ik moe en tikje gestrest ben, heb ik bovendien geen energie om na te denken over gezonde alternatieven. Ik wil me nu energieker voelen en er niet te lang over nadenken.
Precies dit probleem herkennen veel mensen. Je bent dus zeker niet de enige die hiermee worstelt. Maar wat kunnen we eraan doen? Laat ik om te beginnen die koekjes maar eens wegleggen.
Leuker leven, minder drama ☀️
Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. Zelfs in deze onrustige tijden. 😌
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk
Doordat ik de koekjes heb verplaatst van mijn bureau naar de keuken, is de drempel om nog een koekje te pakken hoger geworden. Als ik nu een koekje wil, moet ik daar meer moeite voor doen. Ook liggen ze niet meer in het zicht, waardoor ik er minder aan denk.
Dit is een slimme tactiek. Door je omgeving zo aan te passen dat slechte gewoontes nét iets moeilijker worden, verklein je de kans dat je ze blijft uitvoeren.
Andersom werkt het ook: als ik nu een schaal met fruit op mijn bureau zet, dan ben ik sneller geneigd om een stuk fruit te pakken in plaats van die koekjes weer uit de kast te halen.
Voorkom beslissingsvermoeidheid
Wist je dat er zoiets bestaat als beslissingsvermoeidheid? Je hebt op een dag maar een beperkte voorraad mentale energie beschikbaar voor het nemen van beslissingen. Daarom heb je er ‘s ochtends geen moeite mee om een gezond ontbijtje te nemen, maar grijp je ’s avonds toch weer naar de chips.
Denk dus vooruit, zodat je tijdens een drukke dag geen beslissingen meer hoeft te nemen over je voedingskeuzes.
Dit doe je door een ‘als-dan-plan’ te maken. Heb je vaak de neiging om op het station een gevulde koek te kopen? Stop dan een banaan in je tas en spreek met jezelf af: als ik trek krijg op het station, dan eet ik deze banaan.
Door jezelf aan je eigen afspraken te houden, zorg je er niet alleen voor dat je automatisch gezonder eet. Je houdt ook nog eens beslissingsenergie over die je kunt besteden aan andere zaken, zoals belangrijke vraagstukken op je werk of met betrekking tot je gezin.
Weet waarom je gezonder wilt eten
Als je weet waarom je gezondere keuzes wil maken, is het makkelijker om vol te houden. Ongezond eten geeft namelijk direct een beloning. Ik word op korte termijn blijer van een stuk staart dan van een appel, maar op lange termijn levert de appel meer voordelen op.
Mij helpt het om de lange termijn doelstelling voor ogen te houden. Dit lukt het beste door het zwart-op-wit te zetten. Wat zijn voor jou de redenen om ongezond eten te laten staan? Bijvoorbeeld:
- Een betere gezondheid
- Een voorbeeld zijn voor je kinderen
- Meer energie hebben
- Sterker worden
- Afvallen
- Een chronische ziekte voorkomen of onder controle houden
- Een stralende huid
- Beter voor het milieu
Vervang vervolgens ‘moeten‘ door ‘willen’. Dus: ik wil graag gezond eten, omdat ik mij fitter en sterker wil voelen. Stel jezelf daarbij voor dat je je over een paar maanden ook echt fitter en sterker voelt.
Zelf heb ik er op een gegeven moment voor gekozen om plantaardig te gaan eten, omdat ik mij daar beter bij voel. Dat betekent niet dat ik een hamburger of kaasplankje opeens niet lekker meer vind. Maar omdat ik heel goed weet waarom ik deze keuze heb gemaakt, kost het mij weinig moeite om deze producten links te laten liggen.
Betrek anderen bij je voornemen
Deel je voornemen om ongezond eten te laten staan met anderen. Op die manier kunnen ze je steunen en aanmoedigen.
Bovendien maakt eten vaak deel uit van sociale gelegenheden. Of het nu de avondmaaltijd met je gezin is, een etentje met vrienden, een feestje of een lunch met collega’s. Het eetgedrag van anderen kan daarbij jouw keuzes beïnvloeden.
Als jouw tafelgenoten allemaal een dessert bestellen of als je collega’s op vrijdag gaan snacken, dan kan het verdomd lastig zijn om als enige niet mee te doen.
Op het moment dat zij weten dat jij bezig bent met gezonder eten, kijken ze er niet vreemd van op dat jij een andere keuze maakt. Wellicht juichen ze het zelfs toe of doen ze met je mee.
Mij helpt het bovendien om niet te streng te zijn voor mezelf op dit soort momenten. Het hoeft echt niet alles of niets te zijn.
Als de rest een dessert bestelt, kan jij kiezen voor koffie met een chocolaatje. Of als je collega’s naar de snackbar gaan, kan je het ook houden bij een volkoren broodje met een (groente)kroket.
Wees realistisch
Mijn laatste tip sluit aan bij de vorige alinea. Je hoeft namelijk niet perfect te zijn. Sterker nog, de kans is vrij groot dat je op een gegeven moment toch iets eet wat niet zo gezond is.
Dit is niet zo erg. Een gezond voedingspatroon ontstaat als je meer gezonde dan ongezonde keuzes maakt. Hoe vaker je iets gezonds eet, hoe gezonder je wordt. Zo simpel is het.
Zorg daarom dat de totale optelsom van alles wat je eet gezond is. Als jij tachtig of negentig procent van de tijd gezond eet, dan houd je dat veel langer vol dan wanneer je probeert om die honderd procent te halen. Wees dus realistisch. Niemand is perfect en het moet wel leuk blijven.
Bevrijd jezelf van ongezond eten

Kun je niet stoppen met ongezond eten? Geen zorgen. Je bent niet alleen en het is geen groot probleem – zolang je het in kleine stappen aanpakt.
In deze Bundel ontdek je hoe je de balans verschuift. Zodat je steeds minder ongezonde voeding eet. Je vindt tips en handvatten om ongezond eten te laten staan en liever voor je lijf te zijn.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.