Waarom is juicen zo geweldig?
Simpel: je propt alle voedingsstoffen (behálve de vezels) in een compact drankje dat je zo achterover gooit. Het is geen maaltijd zoals een groene smoothie. Het is een shot amazingness.
Op deze manier worden de voedingsstoffen supersnel opgenomen, en ben je niet een kwartier aan het ‘kauwen’ zoals bij een dikke groene smoothie.
Plus, in een juicer kun je producten gebruiken die je niet snel in je blender zou gooien (zoals broccoli, bieten, wortels, tomaat en paprika). En daarbij komt dat verse groentesapjes gewoon fantastisch lekker zijn. Niet alleen omdat ze lekker smaken, maar omdat ze je direct een heerlijk gevoel geven. Plantpower krijg je ervan!
Ben je klaar voor een positieve spiraal?
Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Waarom een slowJuicer?
Oké, en dan vraag je je misschien af waarom zoveel mensen tegenwoordig praten over SlowJuicers. Simpel: Een SlowJuicer is ontworpen om meer vitaminen, mineralen, phytochemicaliën en enzymen in je groente en fruit te behouden.
In een reguliere juicer (die keihard ronddraait) worden de producten blootgesteld aan veel zuurstof, waardoor een aantal voedingsstoffen al verloren zijn gegaan vóórdat ze in je glas belanden. Zonde.
Niet alleen haal je zo niet alle plantpower uit je groente en fruit, je krijgt ook minder plantpower in je lichaam!
Een SlowJuicer ‘knakt’ de groenten en perst het sap er zo rustig uit. Dat gaat overigens nog steeds heel snel, en het maakt bovendien een stuk minder herrie.
Haal alles uit je SlowJuicer
Oké, dus je hebt een SlowJuicer en je wilt ermee aan de slag. Hoe haal je het meeste uit je SlowJuicer? Hieronder een aantal tips.
- Maak gewoon lekker regelmatig een vers sapje. Op die manier krijg je elke dag onwijs veel voedingsstoffen binnen, en kun je je binnen een paar weken fitter en energieker voelen.
- Drink je juice zoveel mogelijk vers van de pers. Als je je verse sapje een kwartier laat staan, zijn er alweer behoorlijk wat voedingsstoffen vervlogen. Na een nacht in de koelkast heb je vooral een lekker sapje, maar met nog maar weinig plantpower. Smoothies kun je langer bewaren, omdat de vezels ervoor zorgen dat de voedingsstoffen langzamer vervliegen.
- Varieer de groenten die je in je sapje gooit. Vers bietensap heeft bijvoorbeeld een hoge concentratie nitriet. Dat is geen probleem als je het af en toe drinkt. Als je er echter je dagelijkse gewoonte van maakt, dan kan het afbreuk doen aan je gezondheid.
- Gebruik je juicer als een manier om groente en fruit te redden van de composthoop. Ziet die appel met plekjes er niet meer zo lekker uit? Of weet je niet wat je met de rest van die enorme berg wortels aan moet? Gooi het door je juicer!
- Gebruik groente als basis voor je sapjes, en voeg fruit toe om de smaak in balans te brengen. Fruit kun je het beste eten mét vezels (de schil en het vruchtvlees), omdat je anders voornamelijk een suikersapje met vitaminen drinkt.
- De meeste SlowJuicers hebben twee filters. Eentje om echt puur sap te produceren, en eentje die bedoeld is voor vruchten met dik vruchtvlees (zoals mango’s en avocado’s). Als je dit filter gebruikt dan blijft er meer vruchtvlees achter in je sapje. Zo krijg je een soort hybride tussen een sapje en een smoothie. Het drinkt minder makkelijk weg, maar je krijg wel meteen je portie vezels binnen.
- En heb je geen tijd of zin om zelf verse sapjes uit je SlowJuicer te maken? Dan heb ik een goeie tip waar je een hoge kwaliteit verse sapjes kunt bestellen. Zij persen het sap voor je uit, net zoals je het thuis zelf ook zou doen. Check deze box vol met groentesapjes en krijg een box met verse biologische sapjes thuisgestuurd. 🥕🥦
En wat doe ik met al die droge pulp?
Gooi de droge pulp uit je juicer niet weg, er zijn behoorlijk wat leuke dingen mee te doen.
- Stop eerst de groente in je juicer, vang de pulp op, en voeg daarna het fruit toe. Vang deze pulp apart op.
- Gebruik de groentepulp om meer smaak en textuur te geven aan een soep.
- Trek een lekkere groentebouillon uit de groentepulp.
- Stop de fruitpulp in baksels zoals muffins of cake. Wortel- of bietenpulp kun je natuurlijk ook goed verwerken in zoete baksels.
- Voeg de groentepulp toe aan je favoriete goddelijke-vegaburger-recept of roer het door hummus voor extra smaak en vezels.
- Voeg wat van beide pulpsoorten toe aan je volgende (groene) smoothie. Hiermee voeg je extra vezels en voedingsstoffen toe, en je proeft het verschil nauwelijks.
- Gebruik je groentepulp in pastasauzen. Werkt prima als je tomatensap hebt geperst, maar ook als je andere groentesoorten hebt gejuiced.
- Als je meer pulp hebt dan je kunt gebruiken, vries dan je favoriete pulpsoorten in. Liefst in kleine porties (in bakjes of in een ijsblokjesvorm). Zo heb je altijd een smakelijk shot vezels achter de hand om toe te voegen aan recepten.
- Gebruik het als een traktatie aan je huisdier. Snuffel is dol op pulp, vooral wortelpulp. Check wel even van tevoren of de pulp die je wilt delen geschikt is voor je huisdier. Niet alle groentesoorten zijn geschikt voor al onze pluizige vrienden.
- Composteer je pulp en gebruik het in de tuin. Of scheid het op zijn minst bij het GFT, zodat er nieuwe compost of zelfs bio-brandstof van kan worden gemaakt.
- Wist je dat je met een SlowJuicer ook je eigen plantaardige melk kunt maken? Denk aan hazelnootmelk of amandelmelk. Week de noten twee dagen, gooi ze met water en al door je juicer en haal de melk vervolgens door een kaasdoek of filter.
- Je kunt ook rauwe en warme soepjes maken met je SlowJuicer. Juice je favoriete hartige ingrediënten zoals tomaten, een beetje bleekselderij en een paar wortels. Voeg je favoriete kruiden toe en je hebt een snel en gezond soepje. Zet hem even op het vuur voor een warme variant.
Juicen is een luxe
Juicen is lekker en gezond. Besef dat juicen ook een luxe is, geen vereiste. Het is een fijne manier om je lichaam te verwennen met extra plantpower. Maar je moet gewoon je groente blijven eten om álle voedingsstoffen binnen te krijgen.
Daarbij is juicen niet goedkoop. Niet alleen zijn de apparaten prijzig, maar ook de enorme hoeveelheden groente en fruit die er doorheen gaan tikken aan. Bovendien kost het aardig wat tijd om de groenten voor te snijden en de juicer schoon te maken.
Maar als je een paar keer per week een sapje maakt heb je het beste van beide werelden. Een fitter en gezonder lichaam zonder dat het je te veel tijd en geld kost.
Basisrecept: Zo maak je een onweerstaanbaar sapje
Hoe draai je een heerlijk sapje in elkaar? Er zijn op internet natuurlijk talloze recepten te vinden. Maar het is vooral belangrijk dat je zelf recepten kunt samenstellen op basis van de groente en fruitsoorten die je in huis hebt.
- Richt je op groenten, en voeg wat fruit toe voor de smaak. Als je een puur fruitsapje wilt drinken, gooi je fruit dan (liefst met schil) in de blender met wat ijs. Gebruik je juicer primair voor groentesap om echt te genieten van de gezondheidsvoordelen.
- Gebruik wat wortelgroenten. Zoals wortelen, peen en biet. Deze voegen vezels, antioxidanten en textuur toe. Ze zijn bovendien goedkoop en lekker zoet van smaak.
- Voeg ook wat groene (blad)groente toe. Dit soort groente bevat ontzettend veel voedingsstoffen, maar zijn vaak ook sterk van smaak. Je hebt er dus niet zoveel van nodig. Denk aan verse spinazie, verse boerenkool, rucola of broccoli.
- Voeg wat waterige groente toe. Denk aan komkommer en bleekselderij. Hiermee voeg je opnieuw extra voedingsstoffen toe, en maak je je sapje ook beter drinkbaar.
- Speel met extra smaak. Een beetje gember of citroen kan je sapje net die extra pep geven die het onweerstaanbaar maakt.
- Experimenteer met extra opties. Wil je het helemaal super-hipster-gezond maken? Gooi er dan wat tarwegras bij. Of misschien draai je liever een stuk rode peper mee in je sapje. Of voeg je graag wat pit toe met specerijen zoals kaneel of kurkuma.
- Zorg voor vezels in je sapje. Gebruik het grove filter in je juicer of schep een beetje pulp terug in je glas. Zo verminder je het suikerprobleem van het fruit en maak je je sap voedzamer.
Aan de slag met SlowJuicen?
Goed idee. Juicen is lekker, gezond en een fijne rustgevende bezigheid. Zelf ben ik dol op mijn mooie aubergine-paarse Versapers (heb er nooit aubergines in gegooid overigens). Niet alleen omdat ik gek ben op vreemd-gekleurde keukenaparatuur (we hebben een ‘watergroene’ koelkast en een ‘zeeblauw’ koffiezetapparaat), maar ook omdat hij perfect werkt en relatief makkelijk schoon te maken is.
Wil je zelf ook aan de slag met SlowJuicen? Een overzicht van alle Versapers SlowJuicers vind je hier.
Reacties
Wow, nuttige tips hier gelezen. Een fan van slowjuicen ben ik al. Nu nog die tips toepassen ;)
Wij hebben niet zo’n groot budget, maar persen al sinds mei iedere dag (!) tot volle tevredenheid met een Tomado van 70 euro van Marskramer.