Artikel opslaan

Zo geniet je van lekker eten, en blijf je ook nog eens gezond

December is de tijd om te genieten. De tweede helft van deze maand draait voor veel mensen maar om één ding: eten.

We weten allemaal dat de traditionele kerst lekkernijen niet bepaald gezond zijn. Chocolade, suiker, veel vlees, vette sauzen en bijzonder veel alcohol.

We willen genieten, maar we willen niet aankomen en bovenal gezond blijven. Met deze 11 tips kun je volop genieten van al dat heerlijke eten, en blijf je toch gezond en op gewicht.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Wissel af met balansdagen

Heb je genoten van een heerlijk kerstdiner, of ben je je even goed te buiten gegaan op een verjaardag? Las dan een eenvoudige balansdag in.

Een balansdag houdt gewoon in dat je minder eet, en je lichaam de kans geeft om de grote hoeveelheid eten te verwerken. Je doel is om op de balansdag minder calorieën binnen te krijgen, zodat je de dag ervoor een beetje compenseert. Enkele tips voor een geslaagde balansdag:

  • Ontbijt licht. Je hebt geen stevig ontbijt nodig als je eigenlijk nog vol zit.
  • Kies voor fruit en groente. Ontbijt bijvoorbeeld met wat fruit en lunch met een salade.
  • Drink voornamelijk water en groene thee.
  • Zorg dat je geen vette of suikerrijke tussendoortjes eet.
  • Dineer licht, bijvoorbeeld met een lekkere soep, en probeer je ‘s avonds in te houden.

Je lichaam heeft niet zoveel eten nodig als je de dag ervoor heel veel hebt gegeten. Eet licht en gezond en geef je lijf een break.

2. Sla hapjes af

Je hoeft niet alles te eten wat je neus passeert. Ben je aan het borrelen voor het kerstdiner? Houd het dan rustig, en stop jezelf niet vol voordat het diner moet beginnen.

Al die kleine hapjes verzadigen snel. En het kerstdiner wordt een stuk minder leuk als je aanschuift met een volle buik. Zorg er dus liever voor dat je een beetje honger hebt, en sla een aantal hapjes af.

3. Doe je best om voldoende groente binnen te krijgen

Groente bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Kies dus aan tafel niet direct voor brood, vlees, rijst en pasta. Start met groente. Schep eerst een bord groente op, en geniet hiervan. Vervolgens ga je verder met de andere lekkernijen.

Zorg dat je de groente in ieder geval binnen krijgt, en vul aan met andere lekkere dingen. Als je vol zit dan stop je met eten, en heb je waarschijnlijk nog best gezond gegeten.

4. Kies voor een dagje groen

Je hebt niet iedere dag vlees nodig, zeker niet als je gisteren een halve kalkoen naar binnen hebt gewerkt!

Doe het een dagje zonder vlees, en kies in plaats daarvan voor plantaardige maaltijden. Niet alleen krijg je zo onwijs veel voedingsstoffen binnen, je geeft ook je stofwisseling een beetje rust.

5. Ontbijt met een groene smoothie

We schreven al eerder over de kracht van groene smoothies. Door je ontbijt te vervangen door een groene smoothie start je de ochtend met een stoot gezonde voedingsstoffen.

Bovendien is een groene smoothie laag in calorieën, en geeft het lang een verzadigd gevoel. Door tussen alle vreetfestijnen door rustig je groene smoothies te blijven drinken, zorg je ervoor dat je lichaam niets tekort hoeft te komen.

Wil je weten hoe je zelf groene smoothies kunt bereiken en direct starten met een paar recepten? Lees dan dit artikel…

6. Gebruik geen snoep als decoratie

Kun je nooit met je handen van al die heerlijke chocolade afblijven? Zet het dan vooral niet op tafel als eetbare decoratie. Sterker nog, haal het liefst helemaal geen kerstsnoep in huis.

Het is nergens voor nodig om de hele dag door te snoepen, puur omdat het bijna kerst is. Dat is een keuze die je zelf kunt maken. Ook zonder kerstkransjes op tafel kun je kerstsfeer creëren.

7. Gebruik fruit als decoratie

Kun je echt geen afscheid nemen van je eetbare decoratie? Zet dan liever een heerlijke fruitschaal neer met makkelijk eetbaar fruit.

Denk aan appels, mandarijnen, druiven en bananen. Leg het fruit (gewassen) in de schaal, en plaats de schaal gewoon op de salontafel. Je zult zien dat je ongemerkt veel meer fruit gaat eten. Toch een stuk beter dan chocolade.

8. Wissel af met een alcoholvrij dagje

In december drinken mensen meer alcohol. We weten allemaal dat alcohol geen gunstige uitwerking op ons lichaam heeft, maar stoppen met drinken is voor de meeste mensen geen optie.

Daarom is het slim om in deze periode regelmatig een alcoholvrij dagje in te lassen. Heb je gisteren veel wijn op? Drink dan vandaag even helemaal niets.

Je lichaam heeft veel tijd nodig om alcohol te verwerken. De verwerking van alcohol vraagt bovendien veel van je organen. Geef je organen een dagje rust. Een kop groene thee is, op een andere manier, ook heel gezellig! Meer tips om minder te drinken vind je hier.

9. Eet pas als je voelt dat je maag leeg is

Eet pas als je lichaam vraagt om eten, niet omdat er toevallig eten beschikbaar is. Leg je hand op je maag, en check of je vorige maaltijd al weg is. Als je maag nog een beetje uitsteekt dan zit er nog eten in. Als je maag plat is dan is hij leeg.

Het duurt een paar uur voordat een maaltijd uit je maag is, dus geef je lichaam die tijd. Als je gaat eten, zorg er dan voor dat je een heel klein beetje hongerig bent. Lees ook Mindful eten – 4 tips.

10. Stop als je vol zit

Lekker eten kan veranderen in je grootste vijand als je steeds maar door blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit.

Voel je dat je verzadigd bent? Stop dan met eten. En stop bij voorkeur met lastig verteerbaar voedsel, zoals vlees. Houd het gewoon voor gezien, en besef dat je hebt genoten van het eten. Nog meer genieten heeft waarschijnlijk een lichamelijke prijs.

Het is toch veel fijner om straks heerlijk in slaap te vallen, in plaats van je ‘s nachts opgeblazen en misselijk te voelen?

11. Eet rustig en geniet van je eten

Focus niet op de hoeveelheid eten die je naar binnen kunt werken, maar kies voor kwaliteit. Geniet van de lekkerste gerechten, neem je tijd om van het eten te genieten. Eet rustig en proef de smaak echt.

Als je snel eet kun je in korte tijd vol zitten zonder dat je eigenlijk echt hebt geproefd wat je hebt gegeten. En dat is zonde, want dat uitgebreide kerstdiner werk je niet naar binnen om in leven te blijven maar juist om te genieten van de heerlijke smaken.

Laat je dus niet opjagen. Door rustig te eten ervaar je de smaak veel intenser, je bent eerder verzadigd  (je eet dus automatisch minder) en je lichaam kan het eten beter verwerken.

Denk er trouwens aan dat je na een paar wijntjes vaak meer gaat eten zonder dat je het door hebt.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test