Emotionele eters bedenken excuses voor hun eetgedrag

Om je eigen ongezonde eetgewoontes voor jezelf goed te praten zul je als emotionele eter verschillende excuses gebruiken. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende excuses van emotionele eters:

 • “Ik wil nu gewoon even deze zak chips leeg eten omdat ik me gedeprimeerd voel, morgen ga ik weer gezond eten.”
 • “Ik kan wel afvallen, maar wat heeft het voor zin? Ik zal me toch nog steeds niet gelukkig voelen.”
 • “Ik zal nooit zo aantrekkelijk worden als ik zou willen, dus waarom zou ik me inhouden?”
 • “Ik heb al eerder geprobeerd gezonder te eten en dat lukte niet, dus waarom zou ik het opnieuw proberen? Het mislukt toch weer.”
 • “Ik heb gisteren ook al ongezond gegeten dus nu maakt het niet meer uit of ik ongezond eet of niet.”

Herken je een of meerdere excuses van emotionele eters? Dan heb je een grote kans dat ook jij eet vanuit emotionele redenen. Als je vindt dat je te dik bent wordt het tijd om je emotionele eetgedrag aan te pakken.

Emotioneel eten is eten vanuit een andere behoefte dan echte honger

Als je eet om emotionele redenen eet je niet zozeer om je lichaam te voeden maar om een andere behoefte te bevredigen. Het probleem hiervan is dat het op lange termijn een zelf-destructieve manier van omgaan met je emoties is. In plaats van je problemen op te lossen en er over te praten probeer je ze weg te werken met eten.

Emotie eten kan verschillende oorzaken hebben zoals:

 • Het gevoel dat je geen controle hebt over je leven
 • Angst
 • Een hopeloos gevoel
 • Verveling
 • Je niet gewaardeerd voelen

Ben jij een emotionele eter?

Of jij een emotionele eter bent is eenvoudig vast te stellen. Eet je weleens zonder dat je het eigenlijk door hebt? Voel je je vaak schuldig nadat je (teveel) hebt gegeten? Als je iets vervelends hebt meegemaakt zoals een ruzie, hunker je dan naar eten? Als je een of meerdere vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden eet je waarschijnlijk regelmatig vanuit emotionele motieven.

Hoe herken je een emotionele eetbui?

Hoe weet je nu of de trek of honger die je voelt uit je lichamelijke behoeften of uit je emoties voortkomt? Hieronder vind je manieren om emotioneel eten te onderscheiden van een normale behoefte aan voedsel.

 • Je hebt trek in iets specifieks
  Je hebt trek in een specifiek product zoals chocolademousse of kaas. Dit is een teken van emotioneel eten.
 • Je honger voelt dringend aan
  Je wilt direct iets specifieks eten en je bent bereid ervoor de deur uit te gaan.
 • Je honger is gekoppeld aan een emotie
  Je zou niet emotioneel eten zonder emoties. Je hebt eerder op de dag iets meegemaakt waardoor je nu ongezond wilt eten.
 • Je honger komt plotseling
  Een emotionele eter krijgt plotseling sterke trek, terwijl normale lichamelijke honger zich langzaam opbouwt.
 • Je eet onbewust
  Als je emotioneel eet heb je vaak niet eens door dat je eet. Je bent begonnen aan een zakje snoep, en plotseling is hij leeg.
 • De honger zit niet in je buik
  Je hebt een sterke behoefte aan een specifieke smaak in je mond. Waar bij normale honger je buik rammelt is emotionele honger op zoek naar specifieke smaken in de mond.
 • Je stopt niet met eten als je vol zit
  Omdat de sensatie van eten emotioneel zo prettig en verzachtend aanvoelt blijf je door eten, ook al zit je vol.
 • Na afloop voel je je waardeloos
  Je hebt spijt van de hoeveelheid eten die je naar binnen hebt gewerkt, je voelt je schuldig.

Stoppen met emotie eten in 5 stappen

 1. Identificeer jouw reden tot emotioneel eten. Eet je omdat je je verveelt of omdat je verdrietig of angstig bent om iets? Probeer dit probleem direct bij de kern op te lossen en ga er anders mee om.
 2. Herken jouw emotionele honger signalen. Merk je dat je trek krijgt in een specifiek iets zoals chocolade? Dan weet je dat je emotioneel gaat eten. Laat je niet beetnemen door je emoties! Lees ook: je moet jezelf niet altijd geloven.
 3. Als je erachter bent waar jij trek in krijgt als je je emotioneel minder voelt weet je wat je vooral NIET in huis moet halen! Haal gezonde producten in huis en laat datgene waar je lichaam zo naar verlangt in de winkel liggen!
 4. Sla geen maaltijden over. Daardoor ga je automatisch overeten.
 5. Ontwikkel alternatieven voor eten. Pak in plaats van een zak chips eens een goed boek of verwen jezelf lekker met een warm bad!

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛