Artikel opslaan

Tips om kerst gezonder te maken

Zit je niet te wachten op een overvolle buik, darmklachten, een kater, gewichtstoename en een moe gevoel? Gebruik dan één of meerdere van deze tips om je kerstdagen minder ongezond te maken.

Natuurlijk hoef je niet ongezellig te worden, maar door een paar van deze tips toe te passen kun je de schade beperken en genieten van een licht, energiek en vrolijk gevoel.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Begin met een gezond kerstontbijt

Waarom zou je je dag beginnen met stapels vet, boter en suiker, alleen omdat het kerst is? Het is feest, zorg er dan ook voor dat het een feest is voor je lichaam. Op die manier begin je de dag goed, en voel je je later op de dag niet slap en vermoeid.

Tips voor een gezond kerstontbijt?

 • Maak een verse groene smoothie, en zet hiervan een kan op tafel. Gooi desnoods wat vers sinaasappelsap door de smoothie om toch het gevoel te geven van verse jus, maar dan met veel meer voedingsstoffen.
 • Serveer vers fruit.
 • Kies voor volkoren producten.
 • Maak een gezond en lekker gerechtje om mee te beginnen. Kies bijvoorbeeld voor een gerecht met veel groenten. Of maak een luxe havermout ontbijt.
 • Stop met eten als je vol begint te raken.

Door je kerstontbijt niet onnodig ongezond te maken bespaar je een behoorlijke aanslag op je lijf.

2. Haal geen overbodige lekkernijen in huis

Ja, het is kerst. En ja, met kerst zie je overal kerstklokjes, sneeuwpopjes, kerstboompjes en kerstmannetjes. Maar dat wil toch niet zeggen dat je ze constant moet eten in de vorm van chocolade?

Natuurlijk is chocolade lekker. Het is ook baggervet, het zit vol met suiker en melk. Wat voor leuke vormpjes de fabrikanten ook geven aan hun snoep en snacks, laat je er niet door meeslepen.

Alleen omdat een voedingsmiddel een kerstige vorm heeft, maakt niet dat je het met kerst moet eten.

3. Houd het simpel

Maak je kerstfeest dit jaar niet groots en Amerikaans, maar juist eenvoudig en meer Scandinavisch. Een beetje zoals we in Nederland kerst vierden in de jaren ’80.

 • Focus je minder op cadeau’s.
 • Versimpel de versiering. Kies voor een mooie kerstboom, maar hang niet het hele huis vol.
 • Versimpel de maaltijden. Kies voor een eenvoudiger kerstdiner met goede ingrediënten.
 • Versimpel de activiteiten. Je hoeft niet de hele dag bezig te zijn, je kunt ook gewoon lekker ontspannen. Je hoeft ook niet naar een duur kerstcircus, je kunt ook een fijne wandeling maken in het bos.

Door je kerstfeest eenvoudig te houden ervaar je minder stress. En als je minder gestrest bent heb je minder de neiging om te grijpen naar ongezonde voeding en alcohol.

4. Bouw sfeer op een andere manier

We vinden eten gezellig. En ongezond eten supergezellig. Maar suiker en vet zijn niet de enige manieren om het gezellig te maken.

Bouw je kerstfeest niet rondom eten, maar kies andere manieren om sfeer te bouwen. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling, speel een leuk spelletje met het gezelschap of kies voor een andere activiteit.

5. Doe rustig aan met de wijn

Je kunt later beginnen met wijn, bijvoorbeeld pas als je aan tafel gaat. Op die manier bespaar je zo al drie glazen wijn tijdens het borrelen.

Wil je toch gezellig borrelen? Drink dan tussendoor een glas water. En stop gewoon met drinken als je genoeg hebt gehad. Kerst wordt niet gezelliger als je je misselijk en dronken voelt.

6. Neem een balansmoment

Kies tussen de kerstdagen voor een balansmoment. Als ik een zwaar kerstdiner heb gehad op 1e kerstdag, ontbijt ik de tweede kerstdag gewoon met havermout en fruit. Ja, dat is minder uitbundig. Maar dan voel ik me ook geweldig de rest van de dag.

Soms ga ik zelfs lekker hardlopen als het goed weer is. Zo kun je die iets te uitbundige avond een beetje in toom houden.

7. Schep slim op

Kun je kiezen tussen een groot stuk vlees, verschillende soorten groenten en zetmeelproducten? Gooi je bord dan vol met groente en zetmeel (aardappelen, rijst, pasta etc.) en neem een klein stukje vlees.

Zo krijg je veel vezels en voedingsstoffen binnen, en bespaar je veel calorieën, vet en cholesterol.

8. Zorg voor alternatieve hapjes en drankjes

Met kerst hoef je niet perse alcohol te drinken. Je kunt ook een gezellige pot ‘kerstthee’ zetten. Je hoeft niet perse vette hapjes te serveren, je kunt ook feestelijke hapjes maken op basis van groente. En je kunt het allemaal mixen (bijv. eerst thee, later wijn).

Je kunt je eigen gezonde kersttaart maken, of een lekkere gezonde cake. Of je eigen gezonde havermoutkoekjes in de vorm van kerstboompjes. Wees creatief!

9. Leg je focus op de mensen

Kerst draait om de mensen waar je het mee viert. Verlies je niet in het eten, de drank, de cadeaus of de decoratie. Richt je op de fijne mensen waar je kerst mee viert. Dat is het enige dat echt belangrijk is.

10. Compenseer met gezonde dagen

Ben je toch uit je dak gegaan tijdens de kerstdagen? Gebruik de dagen die daarop volgen dan om de balans terug te brengen.

 • Eet vooral plantaardig.
 • Eet minder.
 • Eet geen snoep, koek, chips en andere bende.
 • Pak wat beweging.
 • Doe een paar dagen alcoholvrij.

Waarom zou je wachten tot 1 januari, als er overal nog verleidelijke oliebollen staan en jij met een kater probeert gezond te zijn? Pak nu je balansmoment, en doe het vanaf 1 januari gewoon weer.

Door een beetje op te letten kun je de kerstdagen veel minder ongezond maken. Zo voel je je lekker licht, fit, energiek en blij. Geen overvolle buik, geen katers, geen gewichtstoename, geen ‘goede voornemens’. Gewoon genieten op een slimme manier.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test