Artikel opslaan

1. Blijf communiceren met openheid en respect

Je familie kies je niet. Je zult er in je leven mee moeten leren omgaan. Voor sommige mensen is dat heel makkelijk, als je familie goed met elkaar omgaat heb je veel geluk. Als je echter merkt dat de zaken niet zo soepel lopen is het belangrijk om te blijven communiceren.

Praat met veel mensen in je familie. Leer ze kennen. Laat je niet meevoeren in oude ‘vetes’ die worden uitgevochten in je familie, sta er boven. Luister naar wat iedereen te zeggen heeft en probeer je familie dichter bij elkaar te brengen.

Ook wanneer je zelf ergens mee zit is het belangrijk dat je er over praat met je familie. Door te communiceren blijven de sociale relaties vers. Alleen familie van elkaar zijn is niet altijd genoeg om ook daadwerkelijk goed met elkaar om te gaan. Probeer je familie constant te ‘herontdekken’.

Je ooms en tantes kunnen je veel vertellen over je eigen ouders, je eigen achtergrond. Je oma kan eindeloos vertellen over vroeger en je neven en nichten kunnen goede vrienden of vriendinnen worden. Sta open voor je familie en luister naar ze. Geef ze liefde en respect.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Investeer tijd in je familie

Ja, die verjaardag van je tante lijkt misschien erg suf. Toch kan het goed zijn om er even heen te gaan. Familieverjaardagen zijn namelijk familie bijeenkomsten. Door regelmatig dit soort gelegenheden te bezoeken zie je je familie regelmatig en blijven de relaties vers. Je kunt er ook voor kiezen om je familie uit te nodigen op jouw feestjes. Zo vorm jij een ‘hub’ voor je familie en draag je bij aan een meer hechte familie.

Het kan ook leuk zijn om speciale momenten in te lassen om van je familie te genieten. Wat dacht je van een etentje met je broers en zussen? Of een weekendje weg met de hele familie?

Breng veel tijd door met je familie en zie ze niet als vanzelfsprekend. Wil je niet alle mooie verhalen van vroeger van je oma en je eigen moeder horen? Op een dag zul je het zonder een groot deel van je familie moeten doen, dus geniet van deze mensen zolang en zoveel je kunt.

3. Kies uiteindelijk voor je eigen ontwikkeling

Zie je familie als een bron van liefde, steun, plezier en ontspanning. Bewandel echter wel je eigen pad. Als je merkt dat je familie je belemmert in je eigen ontwikkeling is het tijd om iets te doen. Communiceer, leg uit dat jij het leven liever op jouw manier leeft.

Het is niet de bedoeling dat je je opoffert voor je familie. Je wilt delen in elkaars geluk, liefde en verdriet. Je wilt niet jezelf wegcijferen om je familie blij te maken als dat voor jou niet goed voelt.

Als je familie alles behalve hecht is kun je er misschien beter voor kiezen om je aandacht te vestigen op bijvoorbeeld vrienden (of misschien zelfs je schoonfamilie). Een hechte familie is ontzettend fijn, een familie vol ruzie en negativiteit kun je misschien maar beter laten voor wat het is. Besef dat mensen belangrijk zijn in je leven en dat je altijd in sociale relaties moet investeren om de voordelen ervan te plukken. Als je familie gewoon niet ‘werkt’ kun je die belangrijke investering beter in andere mensen doen.

De betekenis van mensen in je leven

Het belang van mensen in je leven is enorm. Een groot deel van je geluk hangt af van de familie en de vrienden die je in je leven treft. Als je echt wilt voelen waarom je moet investeren in de mensen om je heen raden we je het onderstaande boek aan. Al jaren een wereldwijde bestseller en niet te lezen zonder een traantje te laten. Het beschrijft het prachtige waargebeurde verhaal van Morrie en de grootste levensles.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test