“You practice mindfulness, on the one hand,
to be calm and peaceful. On the other hand,
as you practice mindfulness and live a life of peace,
you inspire hope for a future of peace.”
Thich Nhat Hanh
Soms komt alles tegelijk
Het leven laat zich lastig controleren. Je weet nog hoe je een tijdje terug tegen jezelf zei: ”Het leven loopt best lekker, ik zit echt lekker in mijn vel!” – en nu, een paar weken later, word je omringd door chaos en voelt het allemaal teveel.
We ervaren dit allemaal. Aan de ene kant omdat we in goede tijden de neiging hebben om teveel werk te creëren, waardoor we ons in mindere tijden overweldigd voelen. En natuurlijk ook omdat uitdagende situaties op ieder moment kunnen ontstaan.
Want net terwijl je zo blij bent met je leven struikel je, waardoor je je voet breekt, waardoor je wekenlang stil moet zitten waardoor je dat belangrijke project niet kunt afronden waardoor je in een dip komt en gestrest raakt en je weerstand afneemt waardoor je ziek wordt en… nou ja, ellende dus.
Maar de meest voorkomende oorzaak dat het je allemaal teveel wordt is dat alles tegelijkertijd samenkomt in een klittenbol van ellende en stress. Waardoor je gewoon even niet meer weet waar je moet beginnen, het overzicht verliest, en je je door alle stress en zorgen te zwak voelt om er iets aan te doen.
Niet fijn.
Dus wat kun je doen als het je allemaal teveel wordt? Laten we eens kijken.
1. Het zijn je gedachten die het moeilijk maken
Je gedachten veroorzaken het gros van alle ellende in je leven. Het zijn je gedachten die de situatie overweldigend maken, niet de situatie zelf.
In mijn tweede boek ga ik hier uitgebreid op in en laat ik zien hoe je kunt leven met minder drama en meer rust in je hoofd, onder andere door regelmatig een paar minuten te mediteren.
- ”Dit is moeilijk.”
- ”Ik kan dit niet aan.”
- ”Het is teveel, ik wil rust.”
- ”Het zou niet zo moeilijk moeten zijn.”
- ”De situatie zou anders moeten zijn.”
Herken je deze gedachten? Weet dan dat het dit soort gedachten zijn die je stress bezorgen, niet de situatie zelf. Als je deze gedachten ziet voor wat ze zijn (gewoon wolken die langswaaien in je hoofd) dan kun je al snel zien dat je kunt kalmeren.
Het leven voelt druk en overweldigend. Maar tegelijkertijd is er helemaal niets aan de hand. Je zit op een stoel, je hart klopt, je haalt adem en je ervaart gedachten. Als je deze gedachten niet zo serieus neemt, is dit moment niet zo erg als het lijkt.
Dat lost niet direct je problemen op. Maar het lost wel de oorzaak van je stress op.
Een paar jaar geleden voelde ik me behoorlijk overweldigd. De adoptieprocedure was veel meer werk dan ik had gedacht, de deadline van het manuscript voor Leven met wind mee kwam dichterbij, er liepen nog een aantal andere projecten en er stond een enorme verbouwing op stapel.
Ik voelde me gestrest en overweldigd. Totdat ik me realiseerde dat er in werkelijkheid weinig aan de hand was. Ik hoefde die verbouwing niet zelf uit te voeren. Het werk voor de adoptieprocedure was voornamelijk een kwestie van documenten en stempels verzamelen. Het waren veel documenten en stempels, maar het werk was niet zozeer moeilijk. En ook de andere projecten waren vooral ingewikkeld in mijn hoofd, maar in werkelijkheid vrij praktisch.
Het zijn de gedachten die het drama maken. Neem je de gedachten minder serieus, dan ziet het leven er plotseling een stuk zonniger uit.
2. Neem tijd om adem te halen
Ja, dus nu je ziet hoe je jezelf overweldigd maakt door je gedachten zo serieus te nemen, is het tijd om even te pauzeren.
Hoe harder je rent, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken. Des te harder je lijkt te moeten rennen. Het is een neerwaartse spiraal.
Voelt alles je teveel? Zet dan niet nóg een tandje bij, maar druk even op de rem. Haal een paar keer diep adem. Plan wat vrije tijd in, maak ruimte om een paar uur te lanterfanten. Stress leidt tot tunnelvisie, waardoor je hele leven zwaarder, urgenter en serieuzer gaat voelen dan het hoeft te zijn.
Doorgaan leidt niet tot oplossingen. Het leidt eerder tot burn-out en depressie. Dus neem tijd om te herstellen. In kleine momenten door je dag heen (bijvoorbeeld met een korte mindfulness oefening), door regelmatig te mediteren en door tijd te nemen om niets te moeten.
Zodra je iets meer afstand creëert, begint de tunnelvisie plaats te maken voor een breder beeld, waardoor je meer mogelijkheden ziet en minder stress ervaart.
3. Zet een eerste, kleine stap
Hoe diep je je ook begraven voelt in werk en ellende, er is altijd iets kleins dat je kunt doen om de situatie beter te maken.
Vraag jezelf af: ”Wat is een kleine stap die ik nu kan zetten om de situatie beter te maken?”
Weet je waar ik meestal begin? Bij het opruimen van de woonkamer. Het klinkt onzinnig, maar ik doe dit om een paar redenen:
- Ik ben even met mijn handen bezig, waardoor ik met mijn aandacht uit mijn hoofd kom.
- Ik doe iets dat nuttig voelt zonder dat het moeilijk voelt.
- Ik ervaar hierdoor succes, waardoor ik me sterker voel om de echte ellende aan te pakken.
- Een schone, opgeruimde leefomgeving inspireert me om andere gebieden van mijn leven ook op orde te brengen.
Als ik dit heb gedaan pak ik gewoon een hele kleine, praktische taak op. Neem de verbouwing waar ik stressvolle gedachten over ervaar. Ik ga zitten met een notitieboekje, en zet mijn zorgen om in een plan. Een lijst met kleine, praktische taken die ik gewoon kan afvinken. Zoals verhuisdozen regelen, zodat ik spullen kan inpakken – dat kan ik wel.
Hierdoor ervaar ik opnieuw succes en voel ik me weer iets sterker. Probeer het maar eens. Met kleine stappen kun je jezelf uit elk moeras trekken, hoe zuigend het ook is.
4. Blijf stappen zetten
Vervolgens blijf je stappen zetten om de situatie steeds beter te maken. Kleine, praktische stappen die op zichzelf belachelijk klein zijn. Maar samen al het verschil maken.
Kleine stappen zijn makkelijk te zetten, voelen niet moeilijk en inspireren je om door te pakken. Het is een opwaartse spiraal van succes en kracht. Waardoor je al snel merkt dat je leven er veel beter uitziet.
Maar vergeet ondertussen ook niet om tijd te blijven nemen voor herstel. De adempauzes blijven belangrijk. Word niet meteen overmoedig – houd het klein. Zo voorkom je dat je weer in dezelfde penarie belandt.
Mindfulness verweven in je dag
Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?
In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.
Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.
Reacties
Helemaal mee eens! Voor mij geld: de rotzooi uit m’n huis en uit m’n hersenpan. Opruimen heeft voor mij erg veel zin. En daar (mezelf) kan ik dan om glimlachen. Daarnaast heel positief blij zijn met m’n opgeruimde huis. Dankjewel Jelle voor je duidelijke taal. Ik geef het door aan wie het wil horen!
Dit had ik precies vandaag net even nodig. Bedankt!
Het lijkt of ik over mezelf lees, fijn om te lezen dat jou dat ook soms overkomt. Mij bijna dagelijks. Dank je wel voor je tips en aandacht.
Zo herkenbaar en leerzaam dit artikel!..ervaar ook regelmatig stress en paniek door die vervelende irreële gedachten. Bedankt !
Je helpt me hier echt mee. Ik had dit, na eerdere artikelen van jou, geprobeerd. En het lukte steeds niet. Maar de afgelopen dagen ineens wel! En wat voelt het fijn om die gedachten even niet te hebben.
Prachtig artikel en ook erg erg herkenbaar.
Voel me hier erg mee gesteund.