Artikel opslaan

Veel veranderen maakt soms weinig uit

November 2011, we waren net bekomen van een slopende reis van meer dan 36 uur toen het bericht binnen kwam: jullie huis is verkocht! We hadden ons appartement in Schiedam een week eerder te koop gezet in de hoop dat het tijdens onze acht-weekse rondreis door Australië wat kijkers zou trekken. De eerste kijker kocht het huis, tot zover onze ervaring met de huizencrisis.

En toen begon het. Met soms teveel tijd omhanden begon ik onder de Australische zomerzon te dromen van een nieuw leven. Een leven in de stad waar we ons nieuwe huis zouden gaan zoeken: Delft.

Uiteraard zou in Delft alles perfect zijn. Geen Shell schoorstenen, leuke terrasjes, yoga studio’s, een biologische supermarkt, een tuintje, genoeg koffiezaakjes om in te schrijven. Perfect. Alles perfect. Ik zou productiever zijn dan ooit, door het leven fladderen zonder stress, gezonder eten met minder moeite en ronduit veel gelukkiger zijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Terug naar de realiteit: Geluk zit niet in je omgeving

Hoewel, dat is niet helemaal waar. Geluk zit een beetje in je omgeving. Wetenschappers geloven dat een fijne omgeving zo’n 10% kan bijdragen (een nare omgeving kan uiteraard veel meer bijdragen in negatieve zin) aan je geluksgevoel. En ik moet zeggen, ik kan het merken. Ik ben in de basis in Delft een paar procent gelukkiger zonder er iets voor te doen. Mooi.

En voor de rest? Voor de rest voel ik me vooral merkbaar gelukkiger als ik er mijn best voor doe. Als ik anders naar mijn leven kijk, als ik me dankbaar voel, als ik sport en gezond eet. Dingen die ik in Schiedam ook kon doen en deed. Het leven is nauwelijks veranderd, ik ben gewoon op een andere locatie. Ja, ik vind Delft leuker. Maar de verandering van omgeving is niet persé levensveranderend.

Nee, je laptop maakt je niet productiever

“Als ik die nieuwe, dunnere, snellere, meer fantastische Macbook heb dan word ik productiever. Dan weet ik zeker dat ik ineens overal ga bloggen. In het OV, in koffiezaakjes, in het vliegtuig, op de bank, in de wachtkamer, op het toilet. Overal zou ik schrijven! Die laptop is de oplossing!”

Oh, ben ik de enige die weleens wordt gegrepen door dit soort onzinnige gedachten? “Als ik die telefoon heb word ik populairder. Als ik die tas heb word ik succesvoller. Als ik die luxe weegschaal koop word ik slanker. Als mijn huis mooi is ingericht word ik een beter mens. Als ik ben afgevallen zullen mensen meer van me houden.”

Laat je niet grijpen door ineffectieve oplossingen

Wil je productief zijn? Word productief. Gedraag je productief en produceer. Bestel geen laptops maar zet iets in de wereld.

Wil je gelukkig zijn? Voel je dan gelukkig. Breng emoties in je leven die je gelukkig maken: dankbaarheid, tevredenheid, liefde, rust. Koop geen nieuwe outfit maar ervaar geluk.

Wil je dat mensen om je geven? Leer dan eerst om jezelf te geven. Stop met dat ongezonde dieet, leer van jezelf te houden zoals je bent. Inclusief lichaamsvet, littekens, kale plekken, behaarde plekken, striemen, bobbels en putten.

En de moraal? Als je wilt dat je leven leuker wordt, vestig dan niet je hoop in een nieuw leven in een nieuwe stad. Geef je leven vorm waar je ook bent. Doe het nu, direct. Niet wanneer er iets speciaals is gebeurd. Laat je geluk niet afhangen van de toekomst. Je hoeft niet te wachten, je kunt nu al zijn wie je wilt zijn. Wacht niet op de next big thing. Doe het nu. Je externe wereld is voor je levensgeluk echt minder belangrijk dan het lijkt. Zelfs al is het zo verleidelijk om er steeds weer in te trappen.

En de iPad mini dan?

Ja. Die gaat mij helpen om productiever, gelukkiger en succesvoller te worden. Ik zal zorgeloos door het leven fladderen, simpelweg omdat deze iPad zo dun en licht is. Ik zal overal spontaan gaan bloggen (in vliegtuigen, toiletten, vliegtuigtoiletten) en nooit meer met tegenzin hoeven schrijven. Ik weet het zeker!

Onzin? Precies. Tijd voor de vraag: Van welke maffe externe factoren laat jij je geluk afhangen?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test